BASIN BÜLTENİ EROĞLU: “MÜZAKERELERİN BAŞLAMA İHTİMALİ ŞU ANDA YOK” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ EROĞLU: “MÜZAKERELERİN BAŞLAMA İHTİMALİ ŞU ANDA YOK”
Tarih: 28.11.2014 > Kaç kez okundu? 1952

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önümüzdeki ay ameliyat için New York’a gideceğini kaydederek, geçmiş olsun dileklerini iletmek için dün sabah Anastasiadis’i telefonla aradığını söyledi.

Eroğlu, “Anastasiadis 20–25 gün yurtdışında kalacak. Müzakerelerin başlama ihtimali şu anda yok. Her şey Ocak’a sarkacak gibi görünüyor, o da Anastasiadis masaya gelecek olursa. Kendisine geçmiş olsun derken sözlerimizi ‘inşallah kısa zamanda şifa bulursun, gelirsin müzakere masasına otururuz’ diyerek bağladık” ifadesini kullandı.

Nikos Anastasiadis’in müzakere masasına dönmek için Türkiye’nin gemilerini çekmesi ve bölgeye bir daha gelmeyeceğine dair taahhüt vermesi yönünde ön koşulu olduğunu belirten Eroğlu, “Böyle bir ön koşulla müzakerelere başlamanın mümkün olmadığı ortadadır. Rum tarafının müzakere masasına gelmesi için bizim herhangi bir taahhüt vermemize gerek yok” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Basın Konseyi ile Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti’nin dün akşam Lefkoşa Merit Otel’de düzenlediği yemekli toplantıya katıldı.

Eroğlu, Şule Aker başkanlığındaki Basın Konseyi üyeleri ile Reşat Akar başkanlığındaki Gazeteciler Cemiyeti yetkilileri ve üyelerine Kıbrıs sorununda gelinen son nokta hakkında bilgi verdi.

Eroğlu, gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, müzakere sürecine ve öncesine değinerek, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile İngiltere’nin Avrupa Bakanı David Lidington ile dün yaptığı görüşmeleri ve hafta başında Türkiye’de gerçekleştirdiği temasları da değerlendirdi.

Eroğlu, Türkiye’nin Kıbrıs Türk tarafının düşüncesiyle paralel hareket ettiğini gördüğünü, bundan memnun olduğunu belirterek, “Türkiye doğal gaz konusunda taviz verecek durumda değil. ‘Biz de bu denizlerde sizin adınıza arama hakkına sahibiz, biz de sizin adınıza platform getirir, drenaj yaparız’ şeklinde kesin kararları var” şeklinde konuştu.

Rum Lider Anastasiadis’in parti başkanlarını toplayarak Eide’nin sunma ihtimali olan önerileri reddetme ve doğal gaz konusunu müzakere masasına taşıtmayacaklarına dair karar aldığını da söyleyen Eroğlu, “Karar alıyorlar ve bize geliyorlar. Bu şekilde bir sonuca varmak mümkün değil” dedi.

Rum tarafının Türklerin karar mercileri içinde olmasını kabul etmedikleri gibi doğal gaz konusunun müzakere masasına taşınmasına da şiddetle karşı çıktığını yineleyen Eroğlu, güven artırıcı önlem olarak bir ortak komite kurulması yönünde önerileri olduğunu kaydetti.

Eroğlu, “Ortak komite kurulmasına karşı başka bir öneri varsa onu da dinleyelim ama Rumların hiçbir önerisi yok” dedi.

Rum tarafının şu an her öneriyi reddettiğini, her öneriye kapalı pozisyonda olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk tarafının boş müzakere masasında Anastasiadis’i beklediğini söyledi.

Espen Barth Eide’ye müzakerelerin başlaması ve süratlendirilerek devam ettirilmesi konusundaki görüşlerini ilettiğini de belirten Eroğlu, “Kıbrıs Türk halkı bugün bir anlaşma arzusundadır ama eğer müzakereler uzarsa Kıbrıs Türk halkının anlaşmaya olan umudu da ortadan kalkacak. Anlaşmaya hazır Türk toplum bulamayabilirler” dedi.

Konuşmasında Rumların Türk tarafının dünyadaki açılımlarına engel olma konusundaki girişimlerine de değinen Eroğlu, son zamanda birçok ülkenin Rumların bu baskısını kabul etmediğini söyledi.



TC DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: “SONDAJ ÇALIŞMALARINI DURDURACAKLARININ GARANTİSİNİ VERİRLERSE GEMİYİ GERİ ÇEKERİZ”



TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Rum Yönetimi sondaj çalışmalarını durduracaklarının garantisini verirse gemiyi geri çekeriz. Şu anda müzakerelere odaklanmamız lazım. Çözümü herkesten fazla istiyoruz. Çözüm konusunda herkesten bir adım öndeyiz” dedi.

Kıbrıs'ta müzakereleri destekliyoruz. Kalıcı ve adaletli bir çözüm olması lazım."

"İki liderin de açıkladığı gibi adada her iki tarafında haklarını koruyan bir devletin kurulması için biz destek veriyoruz" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güney Kıbrıs Rum yönetimi bu müzakereler böyle hızlanmaya başladığı dönemde tek taraflı Kıbrıs etrafındaki denizlerde sondaj çalışması başlattı. Onlara, Yunanistan'a ve BM'ye de soruyoruz; Kıbrıs etrafında Doğu Akdeniz'deki gaz ve petrol rezervleri üzerinde Kıbrıs Türk halkının hakkı var mı? 'Hepsi var.' diyor. Peki, siz tek taraflı olarak Kıbrıs Türk halkının haklarını kenara koyarak tek başınıza sondajı niye yapıyorsunuz? 'Bu süreçte yapmaya devam edelim de sonra çözüm olursa bunu paylaşırız' diyorlar. Böyle bir anlayış var mı, iyi niyet var mı, iyi niyet yok. Bu samimiyet testinden Rum kesimi geçemedi. "

Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Tekliflerimizi söyledik ama bunlara rağmen tek taraflı çalışma yaparlarsa biz de gemimizi göndeririz. Onlar sondaj çalışmalarını durduracaklarının garantisini verirse gemiyi geri çekeriz. Şu anda müzakerelere odaklanmamız lazım. Türkiye'nin içinde olmadığı hiçbir kısıtlanma geçerli değildir. Buna da müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Yunanistan ile de ilişkilerimizi düzeltmek ve Kıbrıs ile çözümü herkesten fazla istiyoruz. Çözüm konusunda herkesten bir adım öndeyiz. KKTC'de 2004 yılına göre iktidar, muhalefet, cumhurbaşkanı ve müzakereci tüm bunların arasında çözüm konusunda güçlü bir irade var. Hemen hemen birliktelik var, yüzde 100 hem fikirler."



TBMM BAŞKANI ÇİÇEK: " RUM TARAFI DOĞU AKDENİZ'DE YENİ GÜVENLİK SORUNLARINA SEBEBİYET VERECEK TUTUMLAR İÇERİSİNE GİRDİ"



TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Arnavutluk ziyareti kapsamında, gerçekleştirdiği görüşmelerde, BM önünde en önemli ihtilaflardan biri olarak duran Kıbrıs sorunu olduğunu söyledi. Çiçek: “Rum tarafı Doğu Akdeniz’de yeni güvenlik sorunlarına sebebiyet verecek tutumlar içerisine girdi," dedi.

Çiçek, Türkiye olarak adil ve kalıcı bir barış istediklerini belirterek, "Ama bizim bu isteğimize, 2004'teki oylamada Türk tarafı olarak ortaya koyduğumuz iradeye rağmen, Rum tarafı maalesef, bir kısım ülkelerin de haksız desteği ile yine müzakere masasından çekildi. Masadan çekilmekle kalmadı, Doğu Akdeniz'de yeni güvenlik sorunlarına sebebiyet verecek tek yanlı tutumlar içerisine de girdi" dedi.

Çiçek, görüştükleri ülkelerden Kıbrıs konusunu adil bir şekilde değerlendirmelerini, ayrıca mümkün olduğu sürece, Türkiye'nin politikalarına destek vermelerini ve KKTC ile ilişki kurmalarını talep ettiklerini söyledi.



“YENİ BİR DOWNER BULDUK”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün yaptığı açıklamalar Rum medyasında tepki uyandırdı.

Eide’yi eski Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’a benzeten Rum medyası “Downer’dan kurtulduk derken, her geçen gün ona daha çok benzeyen yeni Bir Downer bulduk” yorumunda bulundu. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi Türk tezlerini benimsemekle suçlayan Rum medyası, Eide’nin yaptığı açıklamalara Rum siyasi partilerinin de tepki gösterdiğini ifade etti.

Öte yandan Simerini gazetesi, Rum Başkanlık Sarayı’ndaki bazı kaynaklardan edindiği bilgiler ışığında, Rum hükümetinin de Eide’nin yapmış olduğu açıklamalardan oldukça rahatsız olduğunu dile getirdi. Bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığını savunan Rum hükümetinin, bugün Eide’ye cevap vermesi bekleniyor. (Çeviri Enformasyon Dairesi)



AB BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BOZKIR İSVEÇ'TE TEMASLARDA BULUNDU



Türkiye Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İsveç’te temaslarda bulundu, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ile bir araya geldi. Görüşme sonrası gazetecilere açıklama yapan Bozkır, görüşmede, Türkiye'nin AB müzakere süreci ve fasıllar ile Kıbrıs sorununun gündeme geldiğini belirtti. Şöyle devam etti: "Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıs sorununun AB sürecine olan olumsuz etkilerinin önlenmesini konuştuk. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin gerçekten haksız bir algı operasyonuyla müzakereleri durdurmasının yanlışlığını ve bir an önce Kıbrıs'taki müzakerelerin tekrar başlamasının önemini konuştuk. İsveç, bu konuda her türlü yardımı yapmaya ve tekrar adada müzakerelerin başlaması için kendisi de çaba sarf etmeye hazır gözüküyor."



AB KOMİSYONU, RUM YÖNETİMİ’Nİ ÇEVRE VE TAŞIMACILIKLA İLGİLİ MAHKEMEYE VERİYOR



AB Komisyonu’nun Rum Yönetimi’ni, trafik ihlalleri ve atık elektronik cihazlarla ilgili bilgi alışverişi tüzüğüne uymaması gerekçesiyle mahkemeye vermeye hazırlandığı ve bunun yanı sıra, gemilerden salınan sülfür gazıyla ilgili tüzüğü uygulamaya çağırdığı bildirildi.

Alithia gazetesi, AB Komisyonu’nun, Rum Yönetimi’ni taşımacılık şirketleriyle ilgili düzenlemelere uyması konusunda da uyardığını yazdı.



AKEL UYARDI: “MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLAMAZSA BAŞKA VE ARZU EDİLMEYEN ÇIKIŞ YOLLARI ARANACAK”



Doğal gaz ve Kıbrıs sorunu müzakere prosedüründeki gelişmelerden büyük endişe belirterek Anastasiadis hükümetini “rota değiştirmeye ve son anda olsun sorumluluk almaya” çağıran AKEL “aksi halde ya müzakere prosedürünün çökmesi veya prosedürün, doğal gaz masadayken yeniden başlaması acı ikilemiyle karşı karşıya kalacağız” uyarısında bulundu.

“Müzakereler yeniden başlayamazsa başka ve arzu edilmeyen çıkış yolları aranacak” uyarısında da bulunan Lukaidis, İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’un son açıklamasına işaret etti.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 101
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1958
Toplam Tekil 4078686
IP 18.191.202.45






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.120 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu