Anastasiadis yalnız kaldı - Yurdagül BEYOĞLU ATUN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Anastasiadis yalnız kaldı - Yurdagül BEYOĞLU ATUN
Tarih: 23.10.2014 > Kaç kez okundu? 1794

Paylaş


Türk araştırma gemisi ‘Barbaros’un seyrini tahrik ilan Güney Kıbrıs, bunu bertaraf etmek için Türkiye aleyhinde kademeli önlemler alma planları yapıyor.

Geçtiğimiz gün toplanan ve dün de devam eden Ulusal Konsey’de Siyasi Parti Başkanları akla ziyan önlemler sunarken, Güney’de yayımlanan gazeteler durumun hiç de göründüğü gibi olmadığını, Anastasiadis’in attığı adımın kârdan çok zarar getirdiğini söylüyor.

Rum kesimi her ne kadar tüm dünyanın Türkiye’ye kızdığını ve Rusya’yla İsrail’in yaptığı tatbikatı Türkiye’ye gözdağı olarak nitelendirse de durum hiç öyle değil.

Politis Gazetesi yazarı Manolis Kalatzis dünkü makalesinde Ne Rusya’nın, ne de İsrail’in tatbikatının, Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde bulunması ile ilgili olmadığını vurguluyor.

Kalatsiz’in makalesi özetle şöyle; “Ruslar dün (geçtiğimiz gün) Kıbrıs’ın deniz bölgesinin doğusunda, Apostolos Andreas kıyılarında büyük bir deniz tatbikatına başladı. Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinin bir bölümünde gerçekleştirilen tatbikat, gerçek füzelerin kullanılması ile icra ediliyor. Planları bilen askeri kaynakların ‘Politis’ gazetesine verdikleri bilgilere göre Rusların tatbikatının Kıbrıs’taki gelişmelerle ilgisi yoktur. Ancak bu tatbikatın bir Rus tepkisi olarak gösterilmesi yönünde bir çaba vardır. Moskova özellikle Suriye’deki durumla ve Esad rejiminin desteklenmesi ile ilgilenmektedir. Buna paralel olarak Akdeniz’deki varlığının altını çizmektedir, çünkü Suriye’de terk etme hedefinde olmadığı bir deniz üssüne sahiptir.

Bugün (dün) Kıbrıs’ın hava sahasında İsrail de tatbikat yapacak. Bu tatbikat, Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesindeki deniz alanını bağladığını açıklamasından önce planlanmıştı. Elde edilen bilgilere göre bu tatbikat iptal edilebilirdi anca normal seyrinde yapılacak ve tatbikat sırasında Kıbrıs’ın üzerinde savaş uçakları uçacak. Tatbikat, hem İsrail hava kuvvetleri personelinin eğitimini, hem de sahip olduğu BUK, TOR gibi sistemleri ‘gerçek’ koşullarda kullanmaları için Milli Muhafız Ordusu’nun eğitimini amaçlamaktadır. Milli Muhafız Ordusu gelişmeleri takip ediyor, ancak acil önlem alındığı imajını yaratacak herhangi bir hareketlilik yok. Askeri bir kaynağın ‘Politis’ gazetesine yaptığı açıklamaya göre gerginliğin tırmandırılması beklenmiyor çünkü Kıbrıslı Türkler adına hareket ettiğini söyleyenTürkiye’nin istekleri arasında bunun olmadığı görülmektedir. Aynı kaynağa göre, askeri düzeyde gerginlik olması için Kıbrıs Rum tarafının da araçlarının bölgede olması gerekir ki, bu yoktur. Yunanistan’ın gemi ve uçaklarının bölgede olmayışı, önlemlerin, siyasi, diplomatik ve hukuki olmasına karar veren iki hükümetin siyasi tercihidir. Askeri kaynak bu konuyla ilgili olarak ‘eğer silahını çıkarırsan, onu kullanmak zorundasın’ dedi. Bu durumda askeri önlemlerin alınması söz konusu değildir ve bu nedenle Yunanistan’ın askeri güçlerini göndermesi, Türkiye’yi zor durumda bırakma çabasında iyi olmayacaktır.”

Öte yandan Rum Yazar Panayotis Çangaris de “Hepsi oradan kayboldu” başlıklı yazısında AB, ABD, İngiltere ve Yunanistan’ın Anastasiadis’i yalnız bıraktığını kaydediyor.

“Türkiye, Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde araştırma yapma yönünde yaptığı açıklamaları hayata geçirme konusunda ilerlerken, Lefkoşa’nın ‘müttefikleri’ Nikos Anastasiadis Hükümetini krizi tek başına yönetmesi için yalnız bırakarak, kelimenin tam anlamıyla ortadan kayboldu.





Hükümetin, hem AB hem de Washington nezdinde son 10 günde yaptığı müdahale ve çabaların açık kapı bulmadığı aşikardır. Bunun sonucunda Lefkoşa, araştırma gemileri ve savaş gemileri ile Kıbrıs’ı ‘tavaf eden’ Ankara’nın kışkırtıcı tutumu ile karşı karşıya kaldı” diyen Çangaris, müzakerelerin dondurulmasına ilişkin ‘yakıcı kart’ın ‘tüketildiğini, Anastasidais’in, elinde müthiş seçenekler olmadan krizi yönetmeye çalıştığını, çünkü Anastasiadis’in bu kartı masaya günler önce attığını dolayısıyla pratik faaliyet düzeyindeki alternatif senaryolarının çok kısıtlı olduğunu söylüyor.

Rum diplomatik çevrelerine göre ikinci güçlü kart, hatta müzakerelerin askıya alınmasından daha güçlü bir kart, barikatlar. Aynı çevrelerin açıklamasına göre böyle bir şey, Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgilendiklerini gösterenleri, Ankara yönünde girişimde bulunmaları için çok daha fazla dürtükleyecek.

Ama Çangaris’e göre Hükümet, böyle bir şeyi ihtimal dışı bırakıyor, en azından şu aşamada… Ulusal Konsey’den Güney’in elle tutulur sonuç alacağı herhangi bir karar alması beklenmiyor.

Görüldüğü üzere siyasetle hissiyatı birbirinden ayıramayan Anastasiadis malum çevrelerce sırtının sıvazlanmasını beklerken, tüm vebalin üstüne yükleneceği tarihi bir sorumluluğun altında kalmak üzere. Bundan sonrası Kıbrıs’ın iki tarafında da merakla bekleniyor.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 675
Toplam Tekil 4079453
IP 18.117.165.66






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu