BUSH DOKTİRİNİ ÇÖKTÜ SIRA OBAMA’DA MI? - Andaç KARABULUT - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BUSH DOKTİRİNİ ÇÖKTÜ SIRA OBAMA’DA MI? - Andaç KARABULUT
Tarih: 20.09.2014 > Kaç kez okundu? 1837

Paylaş


Soğuk savaş döneminde iki kutuplu dünya düzenin dominant aktörler olan ABD ve Rusya’nın çekişmesini bütün dünya izlerken, hızlıca amaçsız ve kontrolsüz silahlanmaya başlamışlardı. Olası ABD ve Rusya savaşında devletler hangi ülke ile ittifak kuracaklarının analizini yapmaya başlarlarken, devletlerarası savaşa her devlet hazırlanmaya başlamıştı.

Olası ABD-Rusya savaş senaryoları filmlere konu olurken istihbarat savaşları hat safhada olmuş devletler için tehdit ve tehlike unsurları sadece devletlerden gelebileceği var sayılmıştır. Bu varsayım ile birlikte devletler uzay teknolojisi ile tanışıp uzay teknolojisi alanında hızla rekabete girmiş istihbarat ve örtülü operasyonlar devletlerarasında dengeyi belirleyen etken olmuştur. Bu durumlar beklide ABD ve Rusya’nın faydasına olmuştur. Çünkü güç rakip ile ortaya çıkmaktadır. Ekonomi piyasalarında da özelikle ABD böyle yapmamışımıdır? Örneğin Coca-Cola’ya karşı Pepsi, McDonalds’a karşı Burger King, İpana’ya karşı Colgate, Microsoft yazılım şirketine karşı MAC, ABD’ye karşı Rusya….

Yukarıdaki açıklama romantik bir perspektif sergilemiş olabilir. Ancak 11 Eylül’de ABD’ye gerçekleşen terör saldırıları yukarıda belirttiğimiz hususların tamamının yeniden değerlendirilmesine sebep olmuştur. Dönemin ABD başkanı Bush realist yaklaşım sergileyerek tehlikeyi ve tehdidi, sınırlarını, etkisini ve mücadele yöntemlerini net olarak belirlemiştir. Ancak teoride belirlenenler reel hayatta olması gerekeni bulamamıştır.

Bush yönetimi saldırılar sonrasında Afganistan’a gerçekleştirmiş olduğu askeri operasyonlarda binlerce sivil ölürken, Ortadoğu halklarının ABD ve Avrupa’ya karşı olan kin, nefret ve öfkesini arttırmıştır. Askeri operasyonlar kontrolsüz gerçekleşirken, ABD, kendi askerlerinin psikolojilerini de olumsuz etkiletmiş, ABD ordusunda intihar vakaları artmıştı. Diğer bir durum ise Ortadoğu’da artan nefret daha farklı ve homojen yapıda olmayan birbirlerinden bağımsız terör örgütlerinin doğmasına sebep olmuştur.

Güncel olan Irak’ta El-Kaide’nin uzantısı IŞİD terör örgütü vakasında ise ABD yine sahnelere çıkmıştır. Irak’a operasyon düzenleme gayesinde olan ABD, Vietnam, Afganistan, Irak’ta (Saddam dönemi) gerçekleştirmiş olduğu başarısız operasyonları nasıl unuturda şimdi yeni askeri operasyon yapma hazırlığına girişir? İronik olan diğer bir durum ise Esad-muhalif savaşlarına karşı bir tutum sergilemezken Irak şimdi neden? Barzani’ye destek amaçlımı? Uzayan Esad-Muhalif savaşına karşı Irak’ta büyük askeri üs kurma gayesi mi? Yoksa çeşitli akademisyenlerin komplo teorisi olarak tanımladıkları “Büyük Orta Doğu Projesi”nin bir uzantısı olan Irak’ta üç devlet kurma gayesi için IŞİD’le mücadele bahanesi mi? Bu soruların akabinde Afganistan ve sonrasında Irak savaşlarında tamamen başarısız bir tutum sergileyen ABD, etki alanı geniş, çatışma tecrübesi olan ve ciddi silahlara sahip olan, arazi ve coğrafyayı bilen IŞİD’e karşı nasıl başarı sağlayacaktır? Sayın Obama, çöken Bush politikalarından hiç mi ders çıkarmamış?



Saygılarımla





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 62
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1580
Toplam Tekil 4078309
IP 3.16.15.149






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu