BASIN BÜLTENİ LİDERLER BU AKŞAM ÇALIŞMA YEMEĞİNDE, YARIN İSE MÜZAKERE MASASINDA BİRARAYA GELECEK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ LİDERLER BU AKŞAM ÇALIŞMA YEMEĞİNDE, YARIN İSE MÜZAKERE MASASINDA BİRARAYA GELECEK
Tarih: 18.09.2014 > Kaç kez okundu? 1755

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades bu akşam çalışma yemeğinde, yarın ise müzakere masasında biraraya gelecek.

Hem yemeğe hem de Liderler görüşmesine, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de katılacak.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in ara bölgede bulunan ikametgahında yer alacak çalışma yemeği, saat 21.00’de başlayacak.

2 Eylül’de yapılamayan liderler görüşmesi ise yarın saat 10:00’da gerçekleştirilecek.





CUMHURBAŞKANI EROĞLU MECLİS PLATFORMU İLE BİRARAYA GELDİ





Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin oluşturduğu Meclis Platformu ile biraraya geldi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun, siyasi partilerin genel başkan ve temsilcilerinin oluşturduğu Meclis Platformu’yla biraraya geldiği toplantıda, Meclis Platformu’nu, Kıbrıs konusundaki son gelişmeler ve Rum tarafından gelen istekler konusunda detaylı bilgilendirdi.

Toplantı sonrası siyasi parti başkan ve temsilcileri, Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasında her zaman anlaşma için oturduğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun bu yönde atacağı adımlara destek belirtti ve tarafların 11 Şubat Ortak Metni’ne bağlı kalmasını istedi.

Açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, olumlu bir toplantı yaptıklarını ve Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun kendilerini bilgilendirdiğini belirtti. Nami, müzakere sürecinin beklenen yönde, olumlu olmadığını, bazı sıkıntıların bulunduğunu ancak devam etmesinin ümit verici olduğunu kaydetti.

Nami, Kıbrıs Türk tarafının çözümü zorlaması gerektiğini ve Cumhurbaşkanını bu yönde destekleyeceklerini ancak Rumların da buna olumlu yanıt vermesi gerektiğini vurguladı. Bakan Nami, BM, ABD ve İngiltere’nin de artık Rumların uzlaşmaz tavırlarına karşı daha ciddi tavır koyması gerektiğini ifade etti.

Özellikle BM’nin bu konuda daha etkin olması ve tarafların 11 Şubat Ortak Metni’ne sadık kalması gerektiğini kaydeden Nami, Türk tarafının bunu yaptığını ancak Rumların da bu şekilde davranması gerektiğini belirtti.



TC BAŞBAKANI DAVUTOĞLU BUGÜN KKTC’YE GELİYOR



Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, 62’nci hükümetin kurulmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini bugün KKTC’ye yapıyor.

Davutoğlu’nun, bugün sabah saatlerinde geleceği KKTC’den akşam saatlerinde ayrılacak.

Türkiye Başbakanı Davutoğlu’nun, KKTC’nin ardından Azerbaycan’a gitmesi de bekleniyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da cumhurbaşkanlığı devir teslimi sonrasında ilk yurt dışı ziyaretlerini KKTC ve Azerbaycan'a gerçekleştirmişti.



BAKIRCI: “TÜRKİYE'DEN GELECEK SU, MÜZAKERE SÜRECİNE OLUMLU KATKI YAPACAK"



Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Kıbrıs'ta su sorununun sadece Türk tarafında değil, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde de olduğunu belirterek, Türkiye'den adaya gelecek suyun müzakere sürecine olumlu katılar yapacağının kesin olduğunu söyledi.

Bakan Hamit Bakırcı, Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi'nde gelinen son durumu değerlendirerek, projenin, Türkiye'deki kısmının bittiğini dile Bakan Hamit Bakırcı, 2015 yılının sonuna doğru Kıbrıs'ın en ücra köşesi olan Dipkarpaz'a kadar suyu ulaştırmış olacaklarını vurguladı.

Bakırcı, suyun adaya gelmesinden iki yıl sonra tarım alanlarında da kullanılabileceğini dile getirdi.

Son günlerde Güney Kıbrıs'tan Türk tarafına gelen suyu, Rum tarafının kuraklık nedeniyle kestiğini hatırlatan Bakırcı, bundan dolayı Lefkoşa'nın su sıkıntısı çekmeye başladığını, bunu Türk tarafında bulunan kaynaklarla gidermeye çalıştıklarını söyledi.

Son bir yıl içerisinde en çok konuşulan konulardan birinin, "adada çıkan doğalgazın Türkiye üzerinden boru hattı ile Avrupa pazarına sunulması" olduğunu ifade eden Hamit Bakırcı, "Çünkü bunun en tatbik edilebilir yolu bu gözüküyor. Müzakerede bunların etkili olacağı ne kadar gerçekse suyun da Türkiye'den buraya gelmesi ve müzakere sürecine katkı yapması o kadar gerçek. Bir anlaşma durumunda doğal kaynakların da ortak kullanımı söz konusu olacağına göre her ikisi de bir anlaşma için önem kapsıyor" diye konuştu.



EKONOMİK DURUM YÜZÜNDEN GÜNEY KIBRIS’TA SİYASİ KRİZ ÇIKABİLİR



Güney Kıbrıs’taki ekonomik durumun zorda olmasının, Rum Hükümeti ile muhalefet partileri arasındaki ilişkileri gerdiği ve her an siyasi kriz çıkabileceği bildirildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, iki tarafın ilişkilerinin şu an oldukça kötü olduğuna vurgu yaparak, tüm belirtilerin, sonuçları tahmin edilemeyecek kadar büyük bir çatışmaya doğru gidildiğini gösterdiğini yazdı.

Gazete, özellikle ipotekli malların satışı yasasıyla ilgili Hükümet-muhalefet çatışmasının, hükümeti çıkmaza sokabileceğini kaydederek, önümüzdeki 3 ayın oldukça kritik olduğunun altını çizdi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 58
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 728
Toplam Tekil 4079506
IP 3.142.197.198






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.001 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu