BASIN BÜLTENİ EROĞLU: "KIBRIS TÜRK TARAFININ SORUNUN İVEDİ ÇÖZÜMÜNE İHTİYACI VAR” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ EROĞLU: "KIBRIS TÜRK TARAFININ SORUNUN İVEDİ ÇÖZÜMÜNE İHTİYACI VAR”
Tarih: 04.09.2014 > Kaç kez okundu? 1823

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinin olumlu bir sonuca varma hedefiyle herhangi bir ön koşul koymadan sürdürüldüğünü kaydederek, Rum tarafının olmasa da Kıbrıs Türk tarafının sorunun ivedi çözümüne ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, yıllardır süren Kıbrıs sorununun artık sone ermesi gerektiğini yineledi. Eroğlu, masada Rum tarafının da hassasiyetlerine saygı duyarak otururken, Rum tarafınca aynı hassasiyetin gösterilmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerin çökmediğini ve devam ettiğine işaret ederek, 2 Eylül’de planlanan liderler görüşmesinin, gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinin, gerekse BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın New York’ta bulunması ve BM Genel Sekreteri Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in adaya gelecek olmasını gerekçe gösteren Rum tarafının talebiyle iptal edildiğini kaydetti.

Eylül içerisinde New York ziyaretleri öncesi bir kez daha müzakere masasına oturma teklifine Rum tarafınca henüz yanıt verilmediğini de kaydeden Eroğlu, aynı zamanda Türk tarafının BM Genel Sekreteri’nin başkanlığında bir toplantı önerisine bugüne kadar Rum tarafının olumlu yanıt vermediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu tür taleplerde bulunmaya Türk tarafı olarak devam edeceklerini belirtti.



CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ ERTUĞ: “ANASTASİADİS’İN MASADAKİ MUHATABI KIBRIS TÜRK TARAFI VE ÖZELDE CUMHURBAŞKANIMIZDIR”



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Rum liderliğinin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyaretiyle ilgili “hayal kırıklığı” yorumunu eleştirerek, “Anastasiadis’in masadaki muhatabının Kıbrıs Türk tarafı ve özelde Sayın Cumhurbaşkanımız olduğunu hatırlatmak isteriz” dedi.

Osman Ertuğ konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye yapmış olduğu resmi ziyarete Kıbrıs Rum tarafının ve özelde Rum lider Anastasiadis’in gösterdiği tepkinin “ilginç olduğu kadar ibret verici” olduğunu söyledi.

Ertuğ, şöyle devam etti:

“Ziyaret öncesinde yine kendilerinin yazdığı bir senaryo çerçevesinde beklentiler yaratmaya yönelik bir algı yönetimine kalkışan Rum liderliği, şimdi de bu beklentiler karşılanmadı diye ‘hayal kırıklığı’ iddialarında bulunmaktadır. Bu, tam anlamıyla halk dilimizde ‘kendi başına gelin güveyi olma’ olarak tanımladığımız bir davranıştır.

Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak KKTC’ye yaptığı bu ilk ziyaretinde, Türkiye’nin Kıbrıs’a ilişkin barışçı, anlaşma yanlısı ve proaktif politikasını yeniden ortaya koymuş, bu konuda Kıbrıs Türk tarafının sürdürmekte olduğu samimi çabalara tam desteğini vurgulamıştır. Bundan hayal kırıklığına uğrayacak birileri varsa, bunlar ancak Kıbrıs’ta adil ve yaşayabilir bir uzlaşıyı istemeyenler olabilir.”

Anastasiadis’in bir yandan “metodoloji bizi çıkmaza sürüklemek için bir mazeret olamaz” derken diğer yandan da metodoloji konusunda kendi pozisyonunun kabulünü bir ön şart haline getirdiğini belirten Ertuğ, “Her türlü hakemlik ve arabuluculuğu reddettiğini söylüyor, ama AB, ‘diğer dostlar’ ve ‘stratejik ortak’ olarak tanımladığı dış güçleri müdahaleye davet ediyor” dedi.

Açıklamasına “Sayın Anastasiadis’in masadaki muhatabının Kıbrıs Türk tarafı ve özelde Sayın Cumhurbaşkanımız olduğunu hatırlatmak isteriz,” şeklinde devam eden Ertuğ, BM Genel Sekreteri’nin yeni Özel Danışman’ının iki tarafla temaslar yapmak maksadıyla adayı ziyaret etmek üzere olduğu şu günlerde, Anastasiadis ve Rum tarafından gelen bu tür beyanların mevcut zorlukların aşılmasına yardımcı olmadığını ve bunlardan kaçınılması gerektiğini kaydetti.



VASİLİU: “KIBRIS’TA YENİDEN BİRLEŞMENİN ŞİFRE SÖZCÜKLERİ AFFETMEK VE UZLAŞMA”



Rum Yönetimi eski Başkanı Yorgo Vasiliu, Kıbrıs’ta bir çözümün “affetmek ve uzlaşma” temellerine dayanması gerektiğini belirterek, “Birleşik Kıbrıs ancak affederek ve uzlaşmayla kurulabilir. Ülkenin yeniden birleşmesinin şifre sözcükleri bunlardır” dedi.

Vasiliu, devam eden müzakerelerde taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının zannedildiğinden daha küçük olduğunu ve liderler bir anlaşma metniyle ortaya çıktığında, iki toplumun da referandumda bu metne “evet” diyeceği görüşünü ifade etti.

“Kıbrıslı Rumlar arasında Enosis için mücadele verilmemiş olsaydı adanın bugünkü durumda olmayacağını” vurgulayan Vasiliu, zamanın aleyhte işlediğini ve çözümsüzlük sürdükçe her şeyin daha kötüye gittiğini belirtti.

Eski Rum lider, “Kıbrıslı Rumların geçen zaman içinde, Kıbrıslı Türkleri yönetemeyeceklerini ve varılacak bir anlaşmada iki toplumun siyaseten eşit olacağını nihayet anladığını, 1974 sonrası doğan gençlerin de ülkenin geleceğini birleşik Kıbrıs’ta gördüğünü” söyledi.

Işık Kitabevi’nin 27. Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu da olan Rum Yönetimi eski Başkanı Yorgo Vasiliu, dün akşam fuarda düzenlenen söyleşiye katıldı.

Konuşmasına “Ben Kıbrıslı Türk ve Rumların bu ülkeyi yeniden birleştirmek ve barış içinde yaşamak istediğinden en ufak bir şüphe duymuyorum” diyerek başlayan Vasiliu, çok ideal olmasa da Annan Planı’nı çok yürekten desteklediğini ve kabulü için çok uğraştığını, çünkü bir yerden başlanması gerektiğine inandığını söyledi.





BM GENEL SEKRETERİ’NİN KIBRIS ÖZEL DANIŞMANI EIDE CUMA GÜNÜ ADAYA GELİYOR



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı görevine başlayan Espen Barth Eide, ilk resmi ziyaretini gerçekleştirmek üzere Cuma günü adaya geliyor.

Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nden (UNFICYP) alınan bilgiye göre, Eide’in Cuma günü Larnaka Havaalanı’na gelişinin ardından saat 16:00 civarlarında Lefkoşa’da olması bekleniyor.

Eide, aynı gün saat 18:00’de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i, saat 19:30’da ise Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ziyaret edip görüşecek.

Eide’in, hem Anastasiadis hem de Eroğlu’yla gerçekleştirilecek görüşmeler sonrasında basına açıklama yapması da bekleniyor.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, 6 Eylül Cumartesi günü Kıbrıslı Türk ve Rum Müzakereciler Kudret Özersay ve Andreas Mavroyannis’le ayrı ayrı bir araya gelecek. Cumhurbaşkanlığı’dan alınan bilgiye göre Eide-Özersay görüşmesi saat 15:30’da başlayacak.

Eide, Pazar günü, UNFICYP yetkilileriyle birlikte ara bölgede incelemelerde bulunacak.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, pazartesi günü adadan ayrılmadan önce, saat 15.00'te, Kıbrıs Türk Müzakere Heyeti'yle biraraya gelecek.

Eide’in adada bulunacağı süre zarfında yapılacak temaslarda, 2 Eylül için planlanan ancak Eide’nin gelişi nedeniyle ertelenen Eroğlu-Anastasiadis görüşmesinin gün ve saati de belirlenecek.

KKTC'YE SU TAŞIYACAK BORU HATTININ YÜZDE 55'İ TAMAMLANDI



Türkiye'den KKTC’ye Su Temini Projesi kapsamında deniz altına döşenen boru hattının yüzde 55'inin tamamlandığı bildirildi.

Mersin'den KKTC'ye denizin altından su götürülmesini sağlayacak "KKTC Su Temin Projesi''nde sona yaklaşılıyor.

AA muhabirinin Türkiye Devlet Su İşleri'nden aldığı bilgiye göre, KKTC tarafındaki arıtma tesisi ve ana dağıtım hattının projelendirilmesi tamamlandı ve sözleşmeleri imzalandı. Adaya su taşıyacak boru hattının da yüzde 55'i tamamlandı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 71
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1570
Toplam Tekil 4078298
IP 3.146.37.35






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu