BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “MÜHİM OLAN MÜZAKERE MASASINDAN, BİR ANLAŞMAYA İMZA ATARAK KALKMAK” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “MÜHİM OLAN MÜZAKERE MASASINDAN, BİR ANLAŞMAYA İMZA ATARAK KALKMAK”
Tarih: 04.07.2014 > Kaç kez okundu? 1812

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, nihai hedeflerinin müzakere masasından kalkarken bir anlaşmaya imza atarak kalkmak olduğunu belirtti.

Liderlerin daha sık görüşeceği bir sürece girildiğini belirten Eroğlu, cuma ve pazartesi olmak üzere iki görüşme yapılacağını söyledi.

Güney Afrika’da birleşmeyi sağlayan kişinin Kıbrıs’ta bulunduğunu söyleyen Eroğlu, müzakerecilerle görüşeceğini belirtti.

Çözümü Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum halkının bulacağını vurgulayan Eroğlu, dışarıdan öneriler getirilebileceğini, ancak önemli olanın iki halkın ne istediği olduğunu ifade etti.



DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “ASILSIZ İDDİALAR VE OLGULARA DAYANMAYAN TESPİTLERDE BULUNULDU”



Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nin Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’taki Hristiyan mirasla ilgili kabul ettiği yasa tasarısında asılsız iddialar ve olgulara dayanmayan tespitler bulunduğunu belirterek, kabul edilmesinin mümkün olmadığı açıkladı.

Bakanlığın konuyla ilgili açıklamasında ayrıca kültürel mirasın korunması ve dini özgürlükler konusunda hassas olduğu görülen komitenin Güney Kıbrıs’ta tahrip edilen Müslüman-Türk mirasına yönelik eserlerin restorasyonuna ilişkin ciddi adım atılmamasına kayıtsız kalmasının dikkat çekici olduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nin 26 Haziran’daki oturumunda Türkiye ve KKTC’deki Hristiyan mirasıyla ilgili olarak hazırlanan yasa tasarısının oy çokluğuyla kabulünü değerlendirdi.

Ülkede yaşayan Rum, Maronit ve Ermeniler ile diğer dinlere mensup inanç sahiplerinin dini vecibelerini serbestçe yerine getirebildiğine vurgu yapılan açıklamada, tüm inançlara mensup kişilerin dini hak ve özgürlüklerine verilen önemden dolayı alınan tedbirlerle 2014 yılında rutin ayinlerin dışında yapılan toplu ayin sayısında önemli bir artış olduğu ve inanç sahiplerinin ibadetlerini yerine getirdiği kaydedildi.

Söz konusu kararda yer alan iddiaların aksine, ülkedeki tarihi ve dini eserlerin insanlığın ortak mirası olduğu, hiçbir ayırım gözetilmeksizin korunmasına yönelik gerekli önlemlerin alındığı hatırlatıldı. 2013’te KKTC sınırları içinde restorasyonu tamamlanmış 3 kilise ile hâlihazırda restorasyonu devam eden 10 dini ve tarihi eserin dini ve kültürel mirasın korunmasına verilen önemin açık bir göstergesi olduğu belirtildi.

2008’den bu yana adada BM çatısı altında faaliyet gösteren Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesinde Apostolos Andreas Manastırı’nda başlatılacak restorasyon çalışmalarının da Türk tarafının yapıcı girişimiyle ivme kazandığı hatırlatıldı.

Dışişleri Bakanlığı açıklaması şöyle devam etti:

“Kültürel mirasın korunması ve dini özgürlükler konusunda hassas olduğu görülen ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nin Ada’nın Güneyinde tahrip edilen Müslüman/Türk mirasına yönelik eserlerin restorasyonuna ilişkin ciddi adım atılmamasına kayıtsız kalması ise dikkat çekicidir. Dışişleri Bakanlığı olarak, ABD Kongresinde kültürel mirasın korunması hususunda Ada’daki gerçekleri yansıtmayan söz konusu yasa tasarısına bundan sonraki aşamalarda destek verilmeyeceğini umut ediyor, yasa tasarısının devam etmekte olan BM çözüm sürecine zarar vermemesini temenni ediyoruz.”



2. CUMHURBAŞKANI TALAT, GÜNEY AFRİKA’DA MÜZAKERELERİ YÜRÜTEN ROELF MEYER’LE GÖRÜŞTÜ



Güney Afrika’da ırkçı rejimin barışçı yollardan kaldırılması sürecinde “beyazlardan oluşan hükümet” adına müzakereleri yürüten Roelf Meyer, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı ziyaret ederek Kıbrıs sorunu ile ilgili görüşlerini aldı.

Talat-Meyer görüşmesinde devam eden Kıbrıs müzakere süreci ile ilgili olarak yapılan görüş alışverişinde, Güney Afrika Birliği deneyiminden yararlanılmasının yolları konuşuldu. Görüşmede, sorunların birbirinden çok farklı olmasına rağmen kurulabilecek paralellikler ve oluşturulabilecek yakınlıklar değerlendirildi.



KIBRISLI TÜRK VE RUM MÜZAKERECİLER DÜN YENİDEN BİRARAYA GELDİ



Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özsersay, Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile dün gerçekleştirdikleri görüşmede Avrupa Birliği (AB) ile geçiş dönemi uygulamaları ve düzenlemeleri konularını ele aldıklarını kaydetti.

Bir sonraki liderler görüşmesinde liderlerin ele almayı düşündüğü konulara da değindiklerini belirten Özersay, yeni ortaklığın ortaya nasıl çıkacağının geçiş dönemi düzenlemeleriyle yakından ilgili olduğunu vurguladı.

Müzakereciler düzeyindeki bir sonraki toplantıda hangi konuları ele alacakları konusunu da görüştüklerini belirten Kıbrıslı Türk Müzakereci Özersay, toplantının 9 Temmuz Çarşamba günü olacağını kaydetti ve

ele aldıkları konuların başında Avrupa Birliği (AB) konularının geldiğini belirtti.

AB’yle ilgili, “daha az problemli” olan konuları ele aldıklarını ifade eden Özersay, derogasyonlara ve birincil hukuka değinmediklerini söyledi.

AB konusunda daha önce uzlaşmaya varılmış olan bir takım konular olduğunu anımsatan Kudret Özersay, “Bugün onların ötesinde bazı noktalarda da yakınlaşma elde edebileceğimizi gördük” diye konuştu.

Özersay, iki kesimliliğin muhafaza edilmesi için bir kurucu devletten gelip diğer kurucu devlete yerleşecek kişilerin ikametine belli bir üst limit konması gerektiğini kaydetti.

Öte yandan, Roelf Meyer’in adadaki temaslarını değerlendiren Özersay,

Meyer’in Kıbrıs sorunu bir süredir yakından takip ettiğini ifade etti.

Özersay, Güney Afrika’da ziyaretine işaret ederek, “Sayın Meyer orada bulunduğumuz süre zarfında sadece müzakerecilerle değil Güney Afrika’daki uyuşmazlığın çözümünde aktif şekilde rol alan aktörlerle de biraraya gelmemizi sağladı” dedi.

Roelf Meyer’in Kıbrıs’a Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde gelmediğini ifade eden Özersay, “Dünyanın başka yerlerindeki uyuşmazlıklarla ilgili müzakere tecrübesi olan ve bu tecrübesini aktaran Meyer’in müzakere sürecinin devam ettiği Kıbrıs’ta bulunması ve bu tür diyalogların olması yadırganacak bir durum değil. Ancak önümüzdeki dönemde bu konu evrilir mi evrilirse nereye evrilir bununla ilgili bir şey söylemek için henüz erken” dedi.



TC AB BAKANI ÇAVUŞOĞLU: " EN UYGUN GÜZERGAH TÜRKİYE'DİR"



Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Eğer ada etrafındaki gaz rezervleri ihracata değecek miktarda ise o zaman bunun özellikle AB ülkelerine ya da Avrupa'ya gitmesinde en uygun güzergah Türkiye'dir" dedi.

Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ile biraraya gelen Çavuşoğlu, AB sürecinde KKTC Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile işbirliği içinde olduklarını ifade etti.

Çavuşoğlu, "Kendilerinin de özellikle 16 fasıl üzerinde AB komisyonu ile çalışmaları var. Diğer taraftan Dışişleri Bakanlığımızla KKTC Dışişleri Bakanlığı arasında imzaladığımız işbirliği protokolü çerçevesinde biz de bu fasıllar ve diğer projeler konusunda hem maddi yardım yapıyoruz hem de bakanlığımızın tüm imkanlarını KKTC'ne sunuyoruz" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, malların serbest dolaşımı ve özellikle hellim peynirinin tescili ve markete girmesiyle ilgili birçok alanda ve özellikle KKTC'nin ihracat ettiği malların önündeki engellerin kalkmasıyla ilgili KKTC Ticaret Odası ile işbirliği yaptıklarını belirtti.

Adada tüm kaygılardan arındırılmış kalıcı bir çözüm ve barış istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, bu konudaki süreci desteklediklerini ve KKTC makamları ile her zaman birlikte hareket ettiklerinin altını çizerek, sonbaharda açacakları "Barış Suyu Projesi" ile yeterli olması durumunda Türkiye'den Avrupa'ya pazarlanacak doğalgazın çok önemli fırsatlar yaratacağını söyledi.



APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI’NIN RESTORASYONUNDA BİR ADIM DAHA ATILDI



Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonunun ilk aşaması için Kıbrıslı Türk ve Rum ortaklı müteahhitlik şirketiyle sözleşme imzalandı.

Kültürel Miras Teknik Komitesi ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı-Gelecek İçin Ortaklık’ın (UNDP-PFF) ortak açıklamasına göre, UNDP-PFF ile müteahhitlik şirketiyle imzalanan sözleşmeye göre, 22 ay sürmesi beklenen restorasyonun ilk aşaması, ana kilise kompleksi ve bitişiğindeki binaları kapsıyor.

Rum Ortodoks Kilisesi ile Vakıflar İdaresi’nin ayrı ayrı 2.5 milyon Euro’luk katkı koyacağı restorasyon için ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) 25 bin ABD Dolarlık yardım yaptı.











KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter (Türkçe): @KKTC_Disisleri

Twitter (English): @MFATRNC

Facebook: KKTCDisisleri

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 62
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1156
Toplam Tekil 4077884
IP 18.118.9.7






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu