Yerleşikler çeyiz mi? - Yurdagül BEYOĞLU - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Yerleşikler çeyiz mi? - Yurdagül BEYOĞLU
Tarih: 26.06.2014 > Kaç kez okundu? 1917

Paylaş


Müzakerecilerin bundan sonraki yani 25 Haziran’da yapılacak görüşmesinde vatandaşlık, AB ve ekonomi konularının ele alınacağı söyleniyor.

Vatandaşlık ve yerleşikler Rum kesiminin en ifrit olduğu konu. İşgalci olarak nitelendirdikleri Türkiye’nin askeri kadar, vatandaşı da rahatsız ediyor Rumları. Dolayısıyla müzakereci Kudret Özersay’ın 1974 sonrasında KKTC vatandaşı olan kişilerin otomatik olarak yeni devletin vatandaşlığını elde edeceklerini söylemesine fena takmış durumdalar.

Rum gazetesi Kostas Venizelos “Yerleşikler çözümün çeyizi” başlıklı yazısında, “Bugün sahte devletin ‘vatandaşlığına’ sahip olanlar, çözümden sonra da otomatik olarak vatandaşlık elde edecekler. Kıbrıs Türk tarafının, vatandaşlık konusundaki pozisyonu budur. Türk tarafı gerçekte, Türkiye’nin 1974’ten sonra adanın demografik yapısını değiştirmek için Kıbrıs’a taşıdığı yerleşikleri yasallaştırmak amacıyla, onları çözümden sonraki dönemde çeyiz olarak almak istiyor. Kudret Özersay, işgal bölgelerinde yaşayanların tümünün sahte devletin ‘vatandaşı’ olmadığını iddia ederek suları bulandırmak istedi. Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis de Kıbrıs Rum tarafının Türklerin yaklaşımını benimsenemeyeceğini, bunun benimsenmesi durumunda, adaya yerleşik getirilmesi ile ilgili savaş suçunun kabul edilmiş olacağını söyledi” ifadelerini kullanıyor.

40 yılda 300 binden fazla kişiye vatandaşlık veren ve bu yılın başında da hesapları traşlanan Ruslara bayram şekeri gibi vatandaşlık ikram eden Rumların, KKTC’deki yerleşikler konusundaki tahammülsüzlüğüne akıl erdirmek mümkün değil. Nalıncı keseri gibi hep kendine yontan komşularla anlaşmak nasıl olacak diye düşünmenin yanı sıra, 1974’e kadar adadan belli formül, gerekçe, desise ve baskılarla gönderilen yüzbinlerce Kıbrıs Türkü’nü adada söz sahibi yapma vaktinin geldiği görülüyor.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 13
Dün Tekil 952
Bugün Tekil 906
Toplam Tekil 4090750
IP 13.58.77.98






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























29 Sevval 1445
May s 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


Benim Hayatta yegane fahrim, servetim T rkl kten ba ka bir ey de ildir.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.907 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu