BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “ANASTASİADİS’İN ÖNERİLERİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “ANASTASİADİS’İN ÖNERİLERİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”
Tarih: 22.06.2014 > Kaç kez okundu? 1940

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi tarafından müzakere masasına getirilen önerilerin kabul edilebilir olmadığını vurguladı.

Eroğlu, Rum Yönetimi ile dönüşümlü başkanlık başta olmak üzere üzerinde yakınlaşma sağlanan konularla ilgili yeni öneriler getirmeyi sürdürdüğünü, yapılan önerilerin Cumhurbaşkanı’nın her zaman Kıbrıslı Rum, Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın ise her zaman Kıbrıslı Rumların tercih edeceği bir Kıbrıslı Türk olması anlamı taşıdığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bir çalıştayda yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in 4 yıllık müzakere sürecinde eski Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas’la varılan yakınlaşmaları saymadığını kaydetti.

Federal Devlet Başkanlığı’nın dönüşümlü olmasında önceki Rum Yönetimi Lideri ile anlaşmaya varılmasına rağmen konu hakkında Nikos Anastasiadis’in yeni öneri getirdiğini anlatan Eroğlu, yeni önerinin Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın veto hakkının da kaldırılması, Başkan ve Başkan yardımcısının seçiminin tek liste üzerinden yapılmasını içerdiğini kaydetti.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin masaya mülkiyet konusunda da yeni öneriler getirdiğini ifade eden Eroğlu, “Rum tarafının mülkiyetle ilgili önerileri görüşmeye, kendilerine 100 bin Kıbrıslı Rum’un yerleşebileceği toprak verilmesi koşuluyla” başlayabileceğini belirtti.

Eroğlu, toprak konusunun kriterler hariç en son görüşülecek konu olduğunu kaydetti.

Enerji kaynaklarının ülkelerin dış politikalarının belirlenmesinde önemli bir faktör olduğunu kaydeden Eroğlu, bu konunun ülkelerarasında siyasi rekabeti ve çatışmaları beraberinde getirdiğini ifade etti.

Öte yandan, Kıbrıs sorununa çözüm sürecine de üç yıl önce yeni bir değişken, Kıbrıs adası açıklarında bulunan doğalgazın dahil olduğunu kaydeden Eroğlu, “Bu değişken yeterince büyük ve güçlüyse, adada bulunacak çözümün şeklini değiştirmeye adaydır. Bu değişiklik de bölgenin jeopolitik olarak daha farklı bir şekle girmesine neden olabilir” dedi. Kıbrıs’ın güneyinde bulunan doğal gaz yataklarının başta Türkiye, İsrail, Suriye, Lübnan, Mısır ve son olarak da Yunanistan’ı da ilgilendirdiğini ifade eden Eroğlu, Yunanistan hariç muhtemelen söz konusu ülkelerin sahip oldukları alanlarda doğal enerji kaynaklarının mevcut olduğunu kaydetti.

Bugünkü statüko devam ettiği sürece Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bulacağı doğal kaynağa Kıbrıslı Türklerin de ortak olduğunu kaydeden Eroğlu, bunu eski Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas’ın New York’ta düzenlediği bir toplantıda dile getirdiğine işaret etti.



DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI’NIN 41. DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI’NDA KONUŞTU



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dün İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 41. Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda bir konuşma yaptı.

Konuşmasında barışa ulaşmak, bölgede istikrar sağlamak için birlik olmanın tam zamanı olduğunu ifade eden Nami, Müslüman dünyasının çoğu bölgesinde yaşanan kargaşa ve savaşa dikkat çekti.

Bakan Nami, bölgedeki çatışmaları büyük bir üzüntüyle takip ettiklerini, Kıbrıs Türk hükümeti olarak Kuzey Kıbrıs’a gelen mültecilere sosyal yardım ve eğitim konularında destek verdiklerini belirtti.

KKTC’nin ekonomik yapısı hakkında bilgi de veren Dışişleri Bakanı Nami, eğitim ve turizm konularında da değerlendirmelerde bulundu.

KKTC ekonomisinin, küresel mali krize rağmen istikrarlı bir şekilde geliştiğini söyleyen Nami, yeni yatırımlar yapıldığını kaydetti.

İslam Kalkınma Bankası’nın, üye devletlerden bir grup işadamının ve yatırımcının, geçtiğimiz hafta Türk tarafını ziyaret ettiğini anlatan Bakan Nami, bankanın 15 milyon dolarlık proje için Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile işbirliği içinde olduğunu söyledi.

Ülkede önemli gelişim gösteren sektörlerden birinin de turizm olduğunu belirten Özdil Nami, ülkeye yapılacak yatırımların kabul gördüğünü belirtti, hükümetin uygun vergilerle sağladığı teşvike işaret etti.

Kuzey Kıbrıs’ın yüksek eğitim merkezi olduğunu da vurgulayan Nami, ülkedeki üniversiteler konusunda da kısa bilgi verdi.

Kıbrıs Türk Devleti’nin, AB Komisyonuyla işbirliği içinde olduğunu, ülkede yoğun bir AB Uyum Programı uyguladığını vurgulayan Nami, 70’den fazla yasanın bu doğrultuda uyumlaştırıldığını, bunların Kuzey Kıbrıs’taki yaşam kalitesini artırdığını dile getirdi.

AB Uyum Programı doğrultusunda, yerel ürünlerin daha düşük fiyata ihraç edildiğini de sözlerine ekleyen Nami, işadamlarını Kuzey Kıbrıs’a gelmeye, genişleyen sektörün parçası olmaya davet etti.

Nami, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 41. Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Birleşmiş Milletler gözetiminde devam eden müzakereler hakkında da bilgi verdi. Nami, müzakerelerin kritik aşamaya geldiğini söyledi.

Ortak açıklamanın tarihi bir metin olduğunu söyleyen Nami, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların bu metinle ilk kez çözümle ilgili en önemli hususlarda karara vardığını belirtti.

Ortak açıklamanın, umut ve beklentileri artırdığına işaret eden Nami, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs ziyaretinin sürece katkı koyduğunu kaydetti.

Rum tarafının, müzakere sürecini akıllı şekilde kullanmayıp, zamana oynadığını belirten Nami, Rumların, ayrıca, gelecekteki barış anlaşmasının bel kemiğini oluşturacak geçmiş anlaşmalara da saygı duymadığını ifade etti.

Süreci ileriye taşımak için Birleşmiş Milletlere görev düştüğünü söyleyen Nami, uluslararası camiadan beklentilerini dile getirerek, Rum tarafının olumlu yaklaşım sergilemeye ve geçmiş anlaşmalara saygı duymaya teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Nami, enerji kaynaklarının Kıbrıs’ta ve daha geniş bölgelerde barışa, istikrara ve refaha katkı yapacağını da belirtti.

Kararları ve bildirileriyle Kıbrıslı Türklere destek veren İslam İşbirliği Teşkilatı’na teşekkür eden Nami, “Bu kararlar ve bildiriler üye devletlere, Kıbrıslı Türklerle dayanışmalarını güçlendirmeleri ve haksız izolasyonların sona ermesi konusunda somut adım atması için çağrı yapıyor. Ayrıca, bu kararlar tüm üye devletlere, Kıbrıslı Türklerle doğrudan ulaşım, ticaret, turizm, kültür, eğitim ve spor alanlarında ikili ilişkilerini geliştirmek, Kıbrıs Türk tarafına ziyaret gerçekleştirmeleri için çağrı yapıyor” dedi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Nami, Cidde’deki temasları çerçevesinde Brunei Dışişleri ve Ticaret Bakanı Prens Mohamed Bolkiah, Cibuti Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Mahmoud Ali Youssouf ve Kamerun Dışişleri Bakanı ile biraraya geldi.

İkili görüşmelerde, eğitim, kültür, ticari alanlarda işbirliği ve ilişkilerin daha ileriye götürülmesi konuları ele alındı.

Dışişleri Bakanı Nami, görüşmelerde ayrıca muhataplarına Kıbrıs sorununda yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi verdi.







LİDERLER PAZARTESİ BİRARAYA GELECEK



Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde pazartesi yeniden biraraya gelecek.

Ayda 2 kez toplanma kararı alan liderler en son 2 Haziran’da görüşmüştü. Liderler son görüşmelerinde, yönetim ve güç paylaşımının yanı sıra, teknik komitelerin çalışmaya başlaması, Güven Yaratıcı Önlemler, yakınlaşmalar gibi konuları ele almıştı.



ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN AVRUPA KONULARIYLA İLGİLİ MÜSTEŞAR YARDIMCISI AMANDA SLOAT :“ÇÖZÜM YATIRIM GETİRECEK”



ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa Konularıyla İlgili Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat, Kıbrıs sorununun çözümünün yatırımlara sebep olacağını söyledi.

Rum Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Orta Doğu Enstitüsünün Türkiye konulu 5’inci Yıllık Toplantısında konuşan Sloat, Kıbrıs sorununun çözümünün yatırımlara sebep olacağını, kalkınmayı ve istihdamın artışını hızlandıracağını, aynı zamanda inşaat sektörü ile enerjiden, turizm ve finansal hizmetlere kadar; çeşitli sektörlerdeki yenilikçiliği genişleteceğini söyledi.

Gazeteye göre Sloat, onlarca yıllık bölünmenin ardından, Doğu Akdeniz’in tamamına olumlu yarar getirecek olan daimi bir çözüm için; gerçek bir fırsat bulunduğunu da söyledi.



STANTIC: “KIBRIS'IN BİRLEŞMESİ, TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ AÇISINDAN GELECEK İÇİN ÖNEMLİ BİR BAŞARI OLACAK”



Türkiye AB Karma İstişare Komitesi AB Kanadı Başkanı Cveto Stantic Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki gelişmelerin umut verici olduğuna dikkat çekerek, Kıbrıs'ın birleşmesinin Türkiye AB ilişkileri açısından gelecek için önemli bir başarı olacağını kaydetti.











KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter (Türkçe): @KKTC_Disisleri

Twitter (English): @MFATRNC

Facebook: KKTCDisisleri

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 814
Toplam Tekil 4079592
IP 3.129.39.55






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 8.821 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu