BASIN BÜLTENİ: DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ, TÜSİAD BRÜKSEL TEMSİLCİSİ BAHADIR KALEAĞASI’NI KABUL ETTİ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ, TÜSİAD BRÜKSEL TEMSİLCİSİ BAHADIR KALEAĞASI’NI KABUL ETTİ
Tarih: 13.06.2014 > Kaç kez okundu? 2311

Paylaş


Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dün, Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Brüksel Temsilcisi Bahadır Kaleağası’nı kabul etti.

Kaleağası’na Metin Şadi başkanlığındaki Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) heyeti eşlik etti.

Görüşmede, Kıbrıs müzakereleri ile ilgili gelinen son aşama; Avrupa Birliği’nde Kıbrıs sorununa bakış açısı ve bu çerçevede Avrupa platformunda yapılabilecekler ele alındı.



DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ: “KIBRISLI RUMLAR GEÇMİŞ YAKINLAŞMALARI ORTADAN KALDIRACAK ÖNERİLERLE MÜZAKERE MASASINA GELMEYE BAŞLADI”



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıslı Rumların geçmiş yakınlaşmalara saygı duymak bir yana bunları ortadan kaldıracak önerilerle müzakere masasına gelmeye başladıklarını söyledi.

İşadamları Derneği (İŞAD), dün, “Dünya ve Avrupa Nasıl Değişiyor? Kıbrıs'ın Ufkunda Neler Var?” konulu panel düzenledi. Panelin açılış konuşmalarını Dışişleri Bakanı Özdil Nami ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros yaptı.

Bakan Nami, ülkedeki sivil toplum örgütlerinin Kıbrıs konusunun çözümüne yönelik önemli bir dinamizm gösterdiğini söyledi. Konuşmasında Kıbrıs konusuna da yer veren Nami, müzakerelerin Ortak Metin’le yeniden başladığını hatırlattı. Ortak Metin’de geçmişte uzlaşıya varılmayan bazı hususlara ilişkin uzlaşıya varıldığını söyleyen Nami, buna örnek olarak egemenlik konusunu verdi. Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kurucu devletlerinin olacağı bir federal yapının, anayasada federal hükümete bırakılmayacak konuların kurucu devletlerde kalacağı, federal vatandaşlık yanında iç vatandaşlık verileceği, iki bölgeli iki toplumlu yapı gibi konuların ilk kez bu Ortak Metin’de yer aldığını anlatan Nami, Metin’de müzakerelerin açıkta kalmış ana konular üzerine odaklanması konusunu da içerdiğine işaret etti.

Ortak Metin’den her iki kesimden siyasi partilerin, STK’ların, sendikaların, dini kuruluşların destek verdiğini hatırlatan Nami, beklentilerinin oluşan bu olumlu zemin üzerine yeni yakınlaşmaların süratle inşa edilmesi olduğunu ancak Kıbrıslı Rumların geçmiş yakınlaşmalara saygı duymak bir yana bunları ortadan kaldıracak önerilerle müzakere masasına gelmeye başladıklarını söyledi.

Nami, müzakereler için daha önce ortaya konulan hedeflerin en kısa sürede gerçekleşmesi için temponun yoğunlaşması gerektiğini ancak Rumların kısa süre öncesine kadar ayda iki kez buluşmayı bile kabul etmediğine işaret etti. Müzakerecilerin ve teknik heyetlerinin çok daha sık şekilde buluşması gerektiğini dile getiren Nami, tüm kesimlerin bu sürecin içine gireceği mekanizmaların oluşturulması, teknik komitelerin günlük hayatı olumlu yönde etkileyecek tedbirlerin hayata geçirilmesini sağlaması gerektiğini anlattı. Bunların yapılmaması halinde Kıbrıs meselesini çözmenin mümkün olmayacağını anlatan Nami, kapsamlı çözüm müzakerelerinin olumlu sonuç vermesi için her gün çaba sarf ettiklerini ancak bunun yeterli olmadığını örgütlerin de üzerine düşen görevler olduğunu anlatarak, bu gibi faaliyetlere destek vermeye hazır olduklarını söyledi. AB’nin adanın tamamını AB toprağı ilan etse de, izolasyonlar uygulamaya devam ettiğini dile getiren Nami, atılan adımlar olduğunu ancak yapılması gereken çok şey bulunduğunu söyledi.

Hükümetin AB uyum çalışmalarına büyük önem verdiğini 70’e yakın yasa ve tüzüğü hayata geçirdiğini anlatan Nami, “Tüm çabalarımıza rağmen Brüksel’in bizi iyi anladığını söylemem mümkün değil. Bu noktada TÜSİAD gibi örgütlerin bu çabamıza destek vermesini hassasiyetle rica ediyorum” diye konuştu.



LIDINGTON: “BİRLEŞİK KRALLIK ADANIN YENİDEN BİRLEŞMESİ İÇİN İKİ TOPLUMUN GÖSTERDİĞİ ÇABALARI GÜÇLÜ ŞEKİLDE DESTEKLEMEKTEDİR"





İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington, “Birleşik Krallık adanın yeniden birleşmesi için iki toplumun gösterdiği çabaları güçlü şekilde desteklemektedir" dedi.

Londra'da temaslarda bulunan Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’la Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmeleriyle ilgili açıklama yapan Lidington, Kıbrıs ile ilgili konuları ele aldıklarını belirtti.

Özersay ile biraraya gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Lidington, şunları kaydetti:

"Birleşik Krallık adanın yeniden birleşmesi için iki toplumun gösterdiği çabaları güçlü şekilde desteklemektedir. Mevcut fırsat tüm Kıbrıslıların yararına kapsamlı bir anlaşmaya varılması için değerlendirilmelidir.

Özersay'ı barış için çabalarını artırması konusunda teşvik ettim ve her iki tarafın da tüm konuları iyi niyet çerçevesinde müzakere etmesini umuyorum. Birleşik Krallık'ın Kıbrıs Türk toplumunun bir anlaşma aracılığıyla Avrupa ailesinde yerini alma isteğini desteklediğini yineledim. Birleşik Krallık, Birleşmiş Milletler gözetiminde devam eden görüşmelerin yazdan önce somut ilerleme kaydetmesini umuyor."



CANER GÖNYELİ ARAMA KURTARMA TATBİKATI TAMAMLANDI



“Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2014 Arama Kurtarma Tatbikatı” tamamlandı.

Kara safhası ve deniz safhası olmak üzere iki safhada gerçekleştirilen tatbikat, KKTC ve TC askeri ve sivil unsurlarının katılımıyla icra edildi.

Tatbikat; arama kurtarma unsurlarının koordinasyon ve birlikte çalışma usullerini geliştirmek, insani yardım harekatı ve işbirliği konularında TC ve KKTC’nin imkan ve kabiliyetlerini denemek amacıyla gerçekleştirildi.



AKM’DE İKİ TOPLUMLU KONSER VERİLİYOR



Kıbrıs’ta Barış İçin İki Toplumlu Koro, Limasol Ayios Athanasios Belediye Korosu ve Türk Maarif Koleji Mezunlar Korosu, bu akşam saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkez’nde ücretsiz konser veriyor.

Kıbrıs’ta Barış İçin İki Toplumlu Koro Yönetim Kurulu Üyesi Yücem Rasımoğlu tarafından yapılan yazılı açıklamada,“Müziğin hiçbir ayırım olmadan insanları birleştirici bir güç olduğuna inanan koro üye ve şefleri, bu önemli etkinlik için çalışmalarını tamamladı” denildi.



GÜNEY KIBRIS MENNOYA’DAKİ TUTUKEVİNİN DURUMUNDAN DOLAYI MAHKUM EDİLEBİLİR



Rum Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs’ta yabancı uyrukluların misafir edildiği Mennoya’daki tutukeviyle ilgili sorunların arttığı, burada kalanların insan hakları ihlaliyle ilgili birçok şikayetleri olduğunu belirterek, Rum Ombudsman Eliza Savvidu’nun uyarılarına göre, tutukevinin bu durumundan dolayı Güney Kıbrıs’ın mahkum edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.











KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter (Türkçe): @KKTC_Disisleri

Twitter (English): @MFATRNC

Facebook: KKTCDisisleri

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 80
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1908
Toplam Tekil 4078636
IP 18.218.168.16






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu