BASIN BÜLTENİ: RUMLARDA AŞIRI SAĞ YÜKSELİŞTE - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: RUMLARDA AŞIRI SAĞ YÜKSELİŞTE
Tarih: 29.05.2014 > Kaç kez okundu? 1747

Paylaş


Rum siyasi partilerinin geçtiğimiz Pazar günü yapılan AP seçimlerinde aldıkları oyların sonucu olarak aşırı sağda bir yükseliş olduğu ortaya çıktı.

Rum gazeteleri haberlerinde, Rum siyasi partilerinin geçtiğimiz Pazar günü yapılan AP seçimlerinde aldıkları oyların 2009 yılında aldıkları oylarla kıyaslanmasıyla, DİSİ dahil bütün partilerin oy güçlerinin büyük bir kısmını kaybettikleri sonucuna varıldığını yazdılar.

Geçtiğimiz günkü seçimlerin tek kazananının aşırı sağ “Ulusal Halk Cephesi” ELAM olduğu yorumunda bulunan gazete, 2009 yılındaki seçimlerde yalnızca 663 oy alan ELAM’ın, geçtiğimiz Pazar yapılan AP seçimlerinde ise 6 bin 957 oy alarak, oy oranını yüzde 949 artırdığına dikkati çekti.



Aşırı uç ELAM, AP seçimlerinde elde ettiği orana atıfta bulunarak, Ulusal Konsey’e katılmayı isteğini de bildirildi.

Öte yandan, aşırı sağcı ELAM’ın oylarının çoğunu köylerden topladığını belirtildi ve ELAM’ın büyük kent merkezlerinde kaydettiği oranların Güney Kıbrıs genelinde kaydettiği oranlarla aynı düzeylerde seyretmesine rağmen, ilk olarak Baf’ın 27 köyünde, ikinci olarak da Limasol’da, çift haneli rakamlar elde ettiğini yazıldı.

Örneğin ELAM’ın, Baf’a bağlı Letimbu köyünde, yüzde 29,2 oy oranı ve 56 oyla ilk parti çıktığını yazıldı ve ELAM’ın burada DİSİ, AKEL, DİKO ve EDEK’i ekarte ettiğini ekledi.

Yayımlanan başka bir haberde ise, geçtiğimiz Pazar günü yapılan AP seçimlerinin milletvekilliği seçimleri olması halinde, ELAM’ın Mecliste olacağı yorumunda bulunuldu.

Aşırı sağ ELAM’ın, AP seçimlerinde elde ettikleri oy oranıyla, artık siyasi haritada yerini almak istediği de eklendi.





ANASTASİADİS VE PARTİLERİN SEÇİM YORUMLARI



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve siyasi partiler, Güney Kıbrıs’ta Pazar günü gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulunmayı sürdürdü.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, yaptığı yazılı açıklamada seçimlere yönelik boykota değindi.

Rum Alithia gazetesine göre Anastasiadis, AP seçimlerine yönelik yüksek orandaki boykot oranına dikkati çekerek bunun, gerek AB liderleri gerekse siyasi dinamikler tarafından ciddi şekilde ele alınması ve düşünülmesi gereken büyük bir mesele olduğunu ifade etti.

Boykot konusunun, Avrupa Konseyi’nin (dünkü) gündemine dahil edildiğini söyleyen Anastasiadis, Avrupalı vatandaşların, gereksinimlerine yanıt verecek doğru politikalar aracılığıyla, Avrupa ve kurumlarının yanında olduğuna ikna edilmesi gerektiğini söyledi.

Seçim sonuçlarına da değinen Anastasiadis, Hükümet’i destekleyen siyasi dinamiğe, yüksek oranda kredi veren Rum halkının güveninden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Öte yandan, Rum Alithia gazetesine göre DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaritis, seçim sonuçlarını değerlendirerek, halkın, ne yapılması gerekenlere ilişkin gerçekleri söyleyen sorumlu ve ihtiyatlı siyasete güven duyduğunu gösterdiğini ifade etti.

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, seçim sonuçlarını memnuniyet verici şeklinde nitelendirdi.

Lukaidis, değişmeyen arzularının, “ülkeye, halka, gençlere, çalışanlara daha etkili bir şekilde hizmet etmek için AKEL’i mümkün olduğu kadar güçlü ve muktedir kılmak ile sol dünyasının beklentilerine yanıt vermek” olduğunu ifade etti.

EDEK Başkan Vekili Marinos Sizopulos ise yaptığı açıklamada, merkez sağ ve sol alanında işbirliği perspektifini kabul etmeyen Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’a suçlamada bulundu.

Sizopulos’a hemen yanıt veren Lillikas ise, Sizopulos’un tüm gerçekleri söylemediğini savundu.

KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının, kısmi oy oranlarının ötesinde, merkez sağ ve solu destekleyen vatandaşların, bunlardan oluşan partilerin geniş şekilde işbirliği yapması mesajını verdiğini ifade etti.

Bu mesajı aldıklarını söyleyen Omiru, bu mesaja olumlu yanıt vereceklerini de belirtti.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis, merkez sağ ve solda işbirliği sağlanmasının söz konusu olmadığını ima ederek, AP seçim sonuçlarının, herhangi bir partinin kutlama yapmasına yer bırakmadığını söyledi.

Perdikis, seçim sonuçları temelinde her partinin kendi özeleştirisini yapması gerektiğini ifade etti.

Bununla birlikte,AP seçim sonuçlarının, DİKO içerisinde ciddi kargaşaya neden olduğunu yazıldı.

Seçimlerin hemen ardında sonuçlara ilişkin endişelerini ve memnuniyetsizliklerini dile getiren ve DİKO Başkan Vekili Markos Kiprianu ve DİKO Milletvekili Angelos Votsis’den sonra, DİKO Limasol Mülletvekili Athina Kiriakidu da Başkan Nikolas Papadopulos’a yönelik eleştirilerde bulundu.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’u seçim sonuçlarından dolayı sorumlu tutan Kiriakidu, Papadopulos’un kendi üyelerini bile oy vermeleri konusunda ikna edemediğini savundu.

Kiriakidu, Papadopulos’un 2013 Başkanlık seçimlerinde Yorgos Lillikas’ı desteklemesinin de partinin oylarını düşürmesine neden olduğunu belirtti.

DİKO “Mağusa bölgesi” Milletvekili, Konstantinos Hrisodontas ise açıklamasında, AP seçim sonuçlarına bağlı olarak DİKO liderliği üyesi olarak kendisine düşen sorumluk çerçevesinde istifasını sunma niyetinde olduğunu açıkladı.







BAŞHAKİM ZEKA BEY BUGÜN ANILACAK



Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki görevi ve yaşamı boyunca verdiği kararlar nedeniyle uluslararası alanda isim yapmış Kıbrıslı Türk hukukçu Başhakim Zeka Bey, ölümünün 29’uncu yıldönümü dolayısıyla bugün tören ve etkinliklerle anılacak.

Kıbrıs’ın yetiştirdiği en ünlü hukuk adamlarından Zeka Bey, 1961'den ölüm yıldönümü olan 1984’e kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıçlığı görevini yürüterek, verdiği kararlarla sadece Kıbrıs değil dünya hukukuna ışık tutmuş ve Kavanin Meclisi ile Türk İşleri Komisyonu'nda görev almıştı.







TÜRK-SEN DÜNYA İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU GENEL KURULUNA KATILDI





Türk-Sen, Dünya İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (ITUC) Berlin’de düzenlenen genel kuruluna katıldı.

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı’nın verdiği bilgiye göre, “dünyanın en büyük işçi örgütü” olan ITUC Genel Kurulu’da Türk-Sen’i, Genel Başkan Arslan Bıçaklı ile Eğitim ve Dışılişkiler Sekreteri Saffet Aşıksoy temsil etti ve oy kullandı.

176 milyon üyeyi temsilen 161 ülkeden 325 sendikal örgütün katıldığı genel kurula, Türk-Sen, SEK ve DEOK tarafından Kıbrıs konusunda sürdürülen barış görüşmelerine destek veren bir karar tasarısı sunulduğu belirtilen açıklamada, bu tasarının genel kurul tarafından oybirliği ile kabul edilerek, ITUC’un barış sürecine katkı koymasının sağlandığı kaydedildi.















KKTC Dışişleri Bakanlığı



Enformasyon Dairesi







Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241



Fax: +90 (392) 228 4847



E-Mail: pio_news@kktcenf.org



Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC



via Mersin 10 / TURKEY







Twitter (Türkçe): @KKTC_Disisleri



Twitter (English): @MFATRNC



Facebook: KKTCDisisleri



Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 872
Toplam Tekil 4079650
IP 18.224.39.74






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.001 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu