BASIN BÜLTENİ: DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN AKDENİZ’DE KITA SAHANLIĞI SINIRLANDIRMASI ANLAŞMASI HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN AKDENİZ’DE KITA SAHANLIĞI SINIRLANDIRMASI ANLAŞMASI HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 02.05.2014 > Kaç kez okundu? 2046

Paylaş


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan “Akdeniz’de Kıta Sahanlığı Sınırlandırması Hakkında Anlaşma”nın Türkiye tarafından Birleşmiş Milletlere bildirilmesi sonrasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin göstermiş olduğu tepki Rum Yönetimi’nin tek yanlı bir irade beyanından öte bir anlam veya değer taşımamaktadır.



Kıbrıs’ın doğal kaynakları her iki halka aittir. GKRY kendi tek taraflı adımlarını sürdürürken Kıbrıslı Türkler’in Ada’nın doğal kaynakları üzerindeki hak ve çıkarlarını korumak yönünde sürdürdüğü faaliyetlere itiraz hakkı bulunmadığını artık algılamalı ve kendinde gördüğü tüm hakların adanın eşit sahibi olan Kıbrıslı Türklerde de olduğunu göz ardı eden bilinen tutumunu artık terk etmelidir.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 21 Eylül 2011 tarihinde imzalanan “Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması” tamamıyla Kıbrıs Rum tarafının 19 Eylül 2011 tarihinde Kıbrıslı Türklerin varlığını gözardı ederek sondaj faaliyetlerine başlaması üzerine, Kıbrıslı Türklerin meşru hak ve çıkarlarını korumak için atılmış bir adımdır. Söz konusu anlaşma neticesinde yapılan faaliyetlerin halen devam eden kapsamlı çözüm müzakerelerinin BM parametreleri zemininde adil ve kapsamlı bir çözümle gecikmeden sonuçlanması yönünde gösterdiğimiz kararlılığımızı etkilemeyeceği sürece verdiğimiz samimi güçlü destekten aşikardır.



Adanın iki eşit ortağından biri olan Kıbrıs Türk halkı, her konuda olduğu gibi, adanın deniz yetki alanlarında bulunan doğal kaynakların araştırılması, çıkarılması ve işletilmesinde de eşit ve meşru haklara sahiptir. Ada’nın doğal kaynaklarının paylaşımının karşılıklı diyalog ve iyi niyetle çözümüne inancının bir göstergesi olarak Kıbrıs Türk tarafı 24 Eylül 2011 ve 29 Eylül 2012 tarihlerinde BM Genel Sekreteri aracılığıyla Rum tarafına Ada’nın doğal kaynaklarının iki taraf arasında hakkaniyete uygun olarak paylaşılmasını öngören önerilerde bulunmuş ancak bunlara olumlu karşılık vermeyen GKRY, devam eden müzakere sürecine rağmen tek yanlı sürdürdüğü faaliyetlerinde bir değişiklik yapmamıştır.



GKRY yetkilileri, Kıbrıslı Türklerin haklarını gözardı ederek, hidrokarbon arama/çıkarma faaliyetlerine, ısrarla devam etmektedir. Bu tek taraflı faaliyetlere ara vermek bir yana, GKRY yetkilileri, 2014 yılında uluslarararası şirketlerle yeni sondaj faaliyetlerine başlanacağını duyurmuştur. Tüm bu tek yanlı adımlara rağmen Rum tarafının son olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından TPAO’ya verilen ruhsat sahalarında yürütülen sismik araştırma faaliyetlerine de BM nezdinde itiraz etmesi kabul edilebilir bir yaklaşım değildir.



Bu vesileyle, GKRY’yi bir kez daha, Ada’da kalıcı ve kapsamlı bir çözümün temin edilmesi yönünde yapıcı adımlar atmaya ve kapsamlı çözüme ulaşana kadar hidrokarbon arama/çıkarma faaliyetlerinin karşılıklı mutabakatla belirlenecek ortak bir zeminde yürütülmesi yönünde katkı koymaya davet ediyoruz.







CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “MÜZAKERELERE TAKVİM GELMELİ”







Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, verdiği özel mülakatta, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile çok iyi bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi. Eroğlu, müzakerelerin bir takvime bağlanması konusunda yaptıkları öneriye Ban’ın olumlu yaklaşmasını “memnuniyet verici” olarak nitelendirdi. Eroğlu, Ban Ki Moon’un Türk tarafının samimi olarak çözüm arayışı içerisinde olduğuna olan inancını da yinelediğini belirtti.



6 Mayıs’ta özlü konuları müzakere edilmeye başlanacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum Lider Anastasiadis’in bugüne kadar Türk tarafının kabul edemeyeceği önerilerle masaya geldiğini, müzakereler ilerledikçe ayaklarının yere basıp daha makul öneriler sunmasını dilediğini söyledi. Eroğlu, müzakerelerin uzamasının, her iki halkta da çözüm karşıtı davranışlar yaratabileceğine işaret etti. (KIBRIS GAZETESİ)







TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ BİLGİÇ: “YUNANİSTAN’IN İTİRAZINI ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ”



Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün Türkiye-KKTC Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması konusundaki açıklamasına ilişkin, "Yunanistan'ın kendisiyle ilgili olmayan bir bölgede Türkiye'nin kıta sahanlığı dış sınırını BM'ye bildirmesine ve bu bağlamda Türkiye-KKTC Kıta Sahanlığı Anlaşması'na itiraz etmesini anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi.



ARA BÖLGEDE ORTAK 1 MAYIS MİTİNGİ DÜZENLENDİ



KKTC ve Güney Kıbrıs’tan onlarca sivil toplum örgütü ve binlerce kişi, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda, Lefkoşa ara bölgede bulunan Taksim Sahası’nda bazı Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum örgütlerin ortak düzenlediği etkinlikte biraraya geldi.

Mitinge Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas da katıldı.

Ortak miting, KKTC’den Devrimci İşçi Sendikası Federasyonu (Dev-İş), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ve Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Güney Kıbrıs’tan ise Kıbrıs İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (PEO) işbirliğinde düzenlendi.







BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL SEKRETERİ'NİN SİYASİ İŞLERDEN SORUMLU YARDIMCISI FELTMAN PAZAR GÜNÜ KIBRIS’A GELİYOR



Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman, pazar günü adaya geliyor.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Feltman, pazartesi günü saat 11.00’de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşecek. Feltman aynı gün Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile de biraraya gelecek.

3 günlük Kıbrıs ziyaretinde çeşitli temaslarda bulunacak olan Feltman, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Yönetimi Müzakeresici Andreas Mavroyannis ile de görüşecek.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 48
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1381
Toplam Tekil 4078109
IP 3.133.160.156






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu