HABER ÖZETLERİ: “BAN, FELTMAN’I KIBRIS’A GÖNDERECEK, BU KIBRIS’A VERDİĞİ ÖNEMİN BİR GÖSTERGESİ” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









HABER ÖZETLERİ: “BAN, FELTMAN’I KIBRIS’A GÖNDERECEK, BU KIBRIS’A VERDİĞİ ÖNEMİN BİR GÖSTERGESİ”
Tarih: 26.04.2014 > Kaç kez okundu? 1892

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la gerçekleştirdikleri görüşmenin ve diğer temaslarının yararlı geçtiğini kaydetti ve Ban’ın Yardımcısı Jeffrey Feltman’ı Kıbrıs’a göndereceğini, bunun Ban’ın Kıbrıs’a verdiği önemin bir göstergesi olduğunu söyledi.

New York dönüşünde Ercan Devlet Havaalanında açıklamalar yapan Eroğlu, Ban’la görüşmelerinde müzakerelerle ilgili düşüncelerini ortaya koyduklarını, belirtti.

Müzakereciler Kudret Özersay ile Andreas Mavroyannis’in Güney Afrika’ya gideceğini ifade eden Eroğlu, Güney Afrika’da yıllarca süren anlaşmazlıkların bir anlaşmayla sona ermesini ve akan kanın durmasını sağlayan kişilerle görüş alış verişinde bulunacaklarını kaydetti.

Bu anlaşmayı yapan kişilerin tecrübelerinden yararlanılmasının önemini vurgulayan Eroğlu, bu ziyareti organize eden ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi’nin de görüşmecilere eşlik edeceğini ifade etti.

Ban’la gerçekleştirdikleri görüşmede müzakerelerin artık sonuç alıcı noktaya getirilmesi için sonuç alıcı şekilde sürdürülmesini istediklerini ifade ettiklerini kaydeden Eroğlu, Türk tarafının iyi niyetle ve işbirliği içerisinde müzakereleri sürdürdüğünü aktardıklarını da belirtti.

Kendisi yoğun olduğu için BM Genel Sekreteri Ban’ın Yarımcısı Jeffrey Feltman’ı Kıbrıs’a göndereceğini kendilerine söylediğini kaydeden Eroğlu bunun Ban’ın Kıbrıs’a verdiği önemin bir göstergesi olduğunu da söyledi.

Ban’ın her iki tarafa da eşit davranma düşüncesi içerisinde olduğunu aktaran Eroğlu, “Bizim bu görüşmemizde de Kıbrıs Türk tarafıyla Rum tarafı arasında bir fark görmediğini, her iki tarafa da eşit davrandığını ve davranacağını ama bu davranışı bir olumlu davranışa döndürme yönünde de samimidavranacağını ve Kıbrıs’ta bir çözüm bulunması halinde en çok kendisinin memnun olacağını da bize ifade etmiştir” dedi.

Eroğlu, bir soru üzerine Ban’la görüşmesinde Maraş konusunun gündeme gelmediğini de kaydetti.



DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ, ARAMA KURTARMA TATBİKATI – 2014’E KATILMAK ÜZERE ÜLKEMİZDE BULUNAN AKADEMİSYENLERE KONFERANS VERDİ



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ile Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’nin, müştereken icra edeceği “Arama Kurtarma Tatbikatı – 2014”e katılmak üzere davetli olarak ülkede bulunan akademisyenlere yönelik olarak Dışişleri Bakanlığı Konferans Salonu’nda konferans verdi.

Dışişleri Bakanı Nami konuşmasının başında Kıbrıs sorunu hakkında kısa bir bilgi verdi. Bakan Nami, 1960 yılında kurulan ortaklık cumhuriyetinin, Kıbrıslı Rumlar’ın adayı Yunanistan’a bağlama hayalleri dolayısıyla, yalnızca 3 yıl yaşadığına dikkat çekti. Nami, 1974 yılına kadar süren silahlı çatışma ortamının, garantör ülke Türkiye’nin adaya müdahale etmesi ile sona erdiğini işaret ederken, adanın 1974 yılında fiziki olarak ikiye bölündüğünü ve tarafların 1977 yılında vardıkları anlaşma ile federal çözüm arayışlarının başladığını söyledi.

Bu tarihten günümüze, iki toplumlu, iki kesimli federal bir devlet modeli için çalışıldığını ancak Kıbrıslı Rumlar’ın 2004 yılında AB’ye üyeliklerinin buna engel olduğunu işaret eden Nami, AB genişleme sürecinin tehlikeye girmesi neticesiyle, Rumların AB’ye üyeliğinin kabul edildiğini ve Kıbrıs’ın bölünmüş bir ada olarak Avrupa Birliği’ne katıldığını belirtti.

Konuşmasında, liderler tarafından kabul edilen Ortak Açıklama metnine de değinen Bakan Nami, yürütülen görüşmelerin kısa sürede iki halkın siyasi eşitliğine dayanan federal bir çözümle neticelendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Nami, ekonomik ve siyasal işbirliklerine yol açacak ve bölgesel istikrara katkı koyacak ada etrafındaki hidrokarbon yataklarının keşfinin, Kıbrıs sorunun çözümünde önemli bir etken olacağını belirtti ve 2014 yılının çözüm yılı olmasını diledi.





MÜZAKERECİ ÖZERSAY GÜNEY AFRİKA’YA GİTTİ



Müzakereci Kudret Özersay ve beraberindeki heyet, Kıbrıslı Rum Müzakereci Mavroyanis ve heyeti ile görüşmeler yapmak ve Güney Afrika’da başarıya ulaşan müzakereler hakkında bilgi almak amacıyla dün gece Güney Afrika’nın Johannesburg şehrine gitti.

Güney Afrika’da faaliyet gösteren Dönüşüm İnisiyatifi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Kıbrıs ekibi tarafından yapılan davet üzerine gerçekleşecek olan görüşmelerde, müzakereciler Özersay ve Mavroyannis’in; Kıbrıs’taki müzakere sürecinde iki tarafın kendi belirledikleri hedeflere ve yeni ortaklığa ulaşmalarında gerekli olan ortak anlayışı nasıl yaratabilecekleri; Kıbrıs uyuşmazlığının iki ana tarafını oluşturan Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum halklarının toplumsal yapısında yer alan diğer sosyal ve siyasi aktörlerin müzakere sürecine ne şekilde dahil edilebilecekleri ve sürece nasıl katkı koyabilecekleri, ayrıca Güney Afrika’da yaşanan müzakere sürecinin başarıya ulaşmasında etkili olan diğer faktörleri yabancı uzmanlarla detaylı şekilde ele almaları bekleniyor.

Yapılacak temaslar sırasında Özersay ve Mavroyannis’in, Güney Afrika eski Cumhurbaşkanı Nelson Mandela ile birlikte Nobel Barış Ödülü almış olan F.W. de Klerk, Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim İsmail İbrahim, bazı eski bakanlar, şu anda görevde bulunan Cumhurbaşkanı’nın danışmanları ve çözüm sürecinde müzakereci olarak görev alan diğer uzmanlarla biraraya gelmeleri öngörülüyor. Görüşmeler Güney Afrika’nın Johannesburg, Pretoria ve Cape Town şehirlerinde gerçekleşecek.

Hem Kıbrıs Türk hem de Kıbrıs Rum heyetlerinin 30 Nisan Çarşamba sabahı Ada’ya dönmeleri bekleniyor.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 55
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1604
Toplam Tekil 4078332
IP 3.138.204.208






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu