BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “3-5 AY İÇERİSİNDE MÜZAKERELERDEN MÜSBET BİR SONUÇ ALMAYI BEKLİYORUZ” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “3-5 AY İÇERİSİNDE MÜZAKERELERDEN MÜSBET BİR SONUÇ ALMAYI BEKLİYORUZ”
Tarih: 21.03.2014 > Kaç kez okundu? 2012

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerden 3-5 ay içerisinde müsbet bir sonuç almayı beklediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Estonya Tartu Üniversitesi’nden bir grubu kabulü sırasında, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’e seçimi kazanmasından 2 gün sonra görüşmelere başlama teklifinde bulunmasına rağmen, ancak bir yıl sonra görüşebildiklerini anlattı.

Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Rum kesimini üye yaparak büyük bir hata işlediğini kaydeden Eroğlu, bu kararın Kıbrıslı Rumların uzlaşmazlığını arttırdığını söyledi.

Bir antlaşmanın Kıbrıs Rum kesimi açısından herhangi bir kayıp olmayacağını belirten Eroğlu ancak Avrupa Birliği’ne doğrudan ticaret yapamayan ve AB ülkelerine girecek olan ürünlere ek vergi uygulanmasından dolayı rekabet gücünü kaybeden Kıbrıs Türk tarafı için ambargoların kalkması anlamına geldiğini ifade etti.

Avrupa Birliği’nin 2004’de Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kısmen kaldırılması için hazırlatılan ancak hayata geçirilmeyen Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusunda yapılan yeni girişimlere de işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Avrupa Birliği içerisinde bazı grupların önerisi var, Rum tarafı bunu engellemek için faaliyete geçmiştir” dedi.



CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “SÜREÇ HER GEÇEN GÜN DAHA İYİ BİR NOKTAYA TAŞINIYOR”



Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İsveç’in devreye girmesiyle başlayan din adamları arası diyalogla ilgili sürecin, her geçen gün daha iyi bir noktaya taşındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, dün, Din İşleri Başkanı Talip Atalay’ı kabulü sırasında yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs’ta kilisenin çoğunlukla siyasetle ilgilendiğinin bilincinde olduklarını belirtti.

Eroğlu, “bu görüşmeler sürdükçe herkes kendi alanına çekilecek diye düşünsek de, karşı tarafın da aynı düşünce içinde olup olmayacağından emin değiliz” diye konuştu.

Her halükarda temasların devam ettirilmesinin önemine vurgu yapan Eroğlu, dünyanın, Kıbrıs’ta iki ayrı halk olduğu gerçeğini göreceğine inandıklarını söyledi.







DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ: “KIBRIS KONUSU ABD BAŞKANI’NIN AJANDASINDA ÜST SIRALARA TAŞINDI”







Dışişleri Bakanı Özdil Nami, ABD’ye nasıl gidildiğine ilişkin Cumhuriyet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, Ortak Metin’den sonra ABD yetkililerine görüşmek için kendilerinin talepte bulunduklarını anlatarak, başarılı görüşmeler gerçekleştirildiğini ve Kıbrıs konusunun ABD Başkanı’nın ajandasında üst sıralara taşındığını kaydetti.

Önemli temaslar gerçekleştirdiklerini ifade eden Nami amaçlarının konuyu uluslararası ajandaya taşımak olduğunu dile getirdi.

Önümüzdeki hafta Almanya’yı ziyaret edeceklerini kaydeden Nami, tüm ziyaretleriyle ilgili tutanakları Meclis’e göndereceklerini anlattı.



















ERTUĞ: “BAZI AL- VERLERİN OLACAĞI GERÇEĞİNİ DUYURMAK GEREKİR”



Cumhurbaşkanlığı Diplomatik İşler Danışmanı ve Sözcüsü Osman Ertuğ, mülkiyet konusunun müzakereler kapsamında yoğun şekilde ele alınması gereken bir konu olduğunu, bazı “al- ver”lerin olacağı gerçeğini duyurmak gerektiğini kaydetti.

Mülkler üzerinde gelişmeler yaratan kullanıcıların da dikkate alınması gerektiğini, müzakere masasında bu yönde uğraş verildiğini ifade eden Ertuğ, mülkiyetle ilgili olarak hem Kuzey hem de Güney’de 40 yılda yeni koşullar oluştuğunu dile getirdi ve çözümün bunları asgari şekilde menfi yönde etkileyecek şekilde olması gerektiğini söyledi.

Ertuğ konuşmasında, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin Kıbrıs Türk tarafı için yaşamsal bir vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, can ve mal güvenlikleri için Rum tarafının da mevcut garantörlük sistemine ihtiyacı olduğunun da altını çizdi.



Ertuğ, nüfusu daha az olduğu için Kıbrıs Türk tarafının daha çok güvenlik talebi olmasının uluslararası toplum tarafından da haklı görüldüğünü söyledi.

Uluslararası toplumun Kıbrıs konusuna ilgisinin Kıbrıs etrafında bulunan karbon yatakları ve bölgede soğuk savaş dönemine doğru gidildiği ve gerginliğin giderek arttığı düşüncesinden dolayı arttığını ifade eden Ertuğ, çözüme yönelik beklentilerin geçmişe göre daha yüksek olduğunu da belirtti.



TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK: “KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ULUSLARARASI ALANDA SESİNİ DUYURMADA ZORLUK ÇEKİYOR”



TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, uluslararası alanda sesini duyurmada zorluk çektiğini belirterek, bu nedenle Parlamentolar arası Birliğe gözlemci üye katılmasını arzu ettiklerini söyledi.



Öte yandan Cemil Çiçek bir başka kabulü sırasında, Kıbrıs konusunun dünyada son 50 yılda çözülememiş en önemli ihtilaflardan olduğunu belirtti. Çiçek, müzakerelerden Kıbrıs Türkü'nün hukukunun korunarak, olumlu sonuç çıkmasını ümit ettiğini söyledi. Cemil Çiçek, "Orada iki eşit toplum var, iki ayrı devlet var. Türkler azınlık değil, asli unsurdur. Bütün hukuku korunmak suretiyle barışa ulaşılabilecekse biz bunu arzu ederiz, ulaşılamayacaksa ilanihaye böyle sürmesini doğru bulmuyoruz" diye konuştu.

Çiçek, bütün meselenin Kıbrıs Türkü'nün barış ve huzur içinde refahı artmış olarak, varlığını sürdürmesi olduğunun altını çizdi.





KOENIG: "ÇÖZÜM OLMADAN DOĞALGAZ KAYNAKLARININ DİĞER YOLLARDAN AVRUPA VEYA TÜRKİYE PAZARINA TAŞINMASI ÇOK ZOR OLACAK"



ABD'nin Lefkoşa Büyükelçisi John Koenig, adada bir çözüm olmadan Akdeniz'de keşfedilen doğalgaz kaynaklarının diğer yollardan Avrupa veya Türkiye pazarına taşınmasının, çok zor ya da imkansız olacağını söyledi.

Büyükelçi Koenig, AP Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, bölgede keşfedilen doğalgazın son yıllarda ekonomik olarak zor günler geçiren Güney Kıbrıs'ın ekonomisine katkı sağlayacağını kaydetti.

Adada olabilecek bir anlaşmanın doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmasına olanak sağlayacağını ifade eden Koenig, bunun Avrupa'nın enerji kaynaklarının çeşitlenmesine ve Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılamasına da yardımcı olacağını dile getirdi.

Güney Kıbrıs'ın enerji planlamasının özünde küresel pazarlara daha kolay ulaşım olduğunu kaydeden Büyükelci Koenig, gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya boru hattı ile taşınmasının, gazın sıvılaştırılarak gemilerle taşınmasından çok daha kolay olduğunu bildirdi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 988
Bugün Tekil 99
Toplam Tekil 4084152
IP 3.17.174.156






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























23 Sevval 1445
May s 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


Ey T rk Beyleri, Milletim, itin! Yukar da G k kmedik e a a da yer delinmedik e, T RK Ulusu senin lkeni kim alabilir? T reni kim Bozabilir?
(Bilge KA AN)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.002 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu