BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “SORUNU ÇÖZMEK İÇİN NİYET OLMASI GEREKİR” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “SORUNU ÇÖZMEK İÇİN NİYET OLMASI GEREKİR”
Tarih: 18.03.2014 > Kaç kez okundu? 1962

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs Rum tarafını antlaşmaya teşvik edecek davranışlar içerisine girmesi gerektiğini vurguladı. Eroğlu, “Bir sorunu çözmek için o sorunu çözme niyeti olması lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bir kabulünde yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Rumların insafına kalmadan, kendi kendini yöneten, her iki halkın haklarını koruyan bir antlaşma arzusu içerisinde olduklarını yineledi.

Bir antlaşma için iki tarafın niyetinin önemini de vurgulayan Eroğlu, “Kıbrıs Rum halkı da bir antlaşma niyeti ile masaya gelirse antlaşma mümkün olur dediğim zaman bazı kesimlerin tenkitlerine maruz kalmaktayım: Ama doğrudur; bir sorunu çözmek için o sorunu çözme niyeti olması lazım” dedi.

Müzakerelere iyi niyetle katıldıklarını ifade eden Eroğlu, “İyi niyetimizi ortaya koymuş olmamıza rağmen, kendimizi suçlama durumu ile karşı karşıya kaldığımız zamanlar oluyor. Artık kendi kendimizi suçlama değil, karşı tarafı da antlaşmaya teşvik edecek davranışlar içerisinde olmamız ve gerçeği halkımızla paylaşmamız gerekecektir” dedi.

Müzakerelerde yaşanan gelişmeleri halk ile paylaşacağını ifade eden Eroğlu, “Müzakereler yürüdükçe, konulara etraflıca girildikçe, zaman zaman halkımızla da müzakere masasındaki durumları paylaşma niyetimiz olduğunu ifade etmiştim. Bu düşüncemde de kararlıyım. Başlıkların detaylarına girildikçe halkımızın bilinçlendirilmesi için gayret göstereceğiz” dedi.



CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “BUGÜN YAŞANAN TOPRAKLARA DA SAHİP ÇIKMAK GEREKİR”



Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, insanların köyüne, doğup büyüdüğü yere bağlı olmasının son derece güzel bir olay olduğunu ancak bugün yaşanan topraklara da sahip çıkmak gerektiğini söyledi.

En zor tartışmaların toprak konusunda olacağı müzakere masasında insanların bu topraklara 40 yıldır yerleşip, kökleştiğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Eroğlu, “Bizim düşüncemiz, mümkün olduğunca az insanın yer değiştirmesi, hatta insanlarımız hiç yer değiştirmeden bir anlaşmaya varılabilmesidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Yağmuralan diye adlandırılan Vroişa köyünden göçün 50. yıldönümü nedeniyle kendisini ziyaret eden bir grup Yağmuralanlıyla görüştü.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, her iki tarafın liderinin de kendi halkının haklarını korumaya çalıştığını belirterek, “Önemli olan denge bulmak. Kıbrıs’ta iki halkın barış içinde yaşayabileceği dengeyi bulabilmek. Bu nedenle haklarımızı sonuna kadar savunmak ve haklılığımızı tescil ettireceğimiz bir anlaşmayla halkın karşısına çıkmak gerekir” dedi.



MECLİS BAŞKANI SİBER, PAKİSTAN, SUUDİ ARABİSTAN, KAZAKİSTAN VE BAE YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 130. Genel Kurulu toplantılarına katılmak için bulunduğu İsviçre'nin Cenevre şehrinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek Başkanlığındaki Türkiye Cumhuriyeti heyeti ile PAB toplantılarına iştirak eden bazı ülke Meclis Başkanları ile görüşmelere katıldı.

Siber, Pakistan Meclis Başkanı Sardar Ayaz Saadiq, Suudi Arabistan Temsilciler Meclisi Başkanı Dr. Abdullah Bin Mohammed Bin İbrahim Al-Sheikh, Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmetulin ve görüşme ise Birleşik Arap Emirlikleri Meclis Başkanı Abdulaziz Abdullah Al Ghurair ve heyetleriyle görüşme gerçekleştirdi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber görüşmelerde yaptığı konuşmalarda, meclis başkanları ve Türkiye heyetiyle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Kıbrıs sorunuyla ilgili bilgi verdi.

Kıbrıs’ta iki toplum arasında müzakerelerin devam ettiğini hatırlatan Siber, şöyle konuştu:

“Bizim açımızdan ‘Kıbrıs Cumhuriyeti'nin’ uluslararası tanınmış olması, Kıbrıslı Türklerin uluslararası platformlarda seslerini duyurma yönünde sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır. Bizler, Kıbrıslı Türkler tarafından demokratik seçimler neticesinde seçilmiş vekiller olarak halkımızı temsil etmekteyiz. Bu bağlamda kendi halkımızı her platformda temsil edip tezlerimizi anlatmalıyız.

Bu açıdan tıpkı İslam İşbirliği Teşkilatı'nda, AKPA'da olduğu gibi bizlere Parlamentolar Arası Birlik'te de bir statü verilmesini talep etmekteyiz. Kıbrıs'ta görüşmeler iki toplum arasında yürütülüyor, bu sürecin bir parçası olarak bizlerin göz ardı edilmesini istemiyoruz. Sizlerin bu yönde desteğini talep etmekteyiz.”

Öte yandan Meclisi Başkanı Sibel Siber, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Başkanı Abdelwahad Radi ve Genel Sekreter Anders B.Johnsson ile de görüştü.

KKTC heyeti olarak PAB'ta ilk kez Başkan ve Genel Sekreter düzeyinde gerçekleştirilen görüşmeye milletvekilleri de katıldı.



MÜZAKERECİ KUDRET ÖZERSAY: “BM’YE TÜRK TARAFININ VİZYONUNU ANLATIYORUZ”



Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde Kıbrıs konusunda görüşmeler yapıyor. Özersay, temaslarında BM yetkililerine müzakere sürecinde erken zamanda uzlaşıya varmak için Kıbrıs Türk tarafının vizyonunu aktardıklarını belirtti.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 72
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1296
Toplam Tekil 4078024
IP 18.221.239.148






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu