CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “RUMLAR’IN ORTAYA KOYDUĞU ÖNERİLER KULAĞA HOŞ GELEN ÖNERİLER OLDUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL” - BASIN BÜLTENİ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “RUMLAR’IN ORTAYA KOYDUĞU ÖNERİLER KULAĞA HOŞ GELEN ÖNERİLER OLDUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL” - BASIN BÜLTENİ
Tarih: 14.03.2014 > Kaç kez okundu? 1980

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bir açılışta yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerde görüşülmekte olan mülkiyet ve toprak konularında kulağa hoş gelmeyen önerilerde bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinde de kalıcı bir çözüm için zemin bulmaya çalıştıklarını belirterek, 1968 yılında başlayan görüşmelerde zaman zaman Kıbrıs Türk halkını memnun edebilecek çözüm planları ortaya çıkmış olsa dahi Kıbrıs Rum tarafının tutumu neticesinde adada bir çözüme ulaşılamadığını anlattı.

Aynı açılışta konuşan, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ise bir sürprizle karşılaşılmazsa, 20 Temmuz’da Türkiye’den gelecek suyun Lefkoşa’ya akmasının hedeflendiğini açıkladı.







BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU: “ABD’NİN SÜRECE KATKI İÇİN GİRİŞİM BAŞLATTIĞI BİLDİRİLDİ”





Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, basına yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin yurt dışında Kıbrıs sorunuyla ilgili yaptığı görüşmelere değindi ve Bakan Nami’nin Amerika’da ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ile yaptığı görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının çözüm yönündeki iradesinin takdir edildiğini söyledi. Yorgancıoğlu, ABD’nin de sürece katkıda bulunmak adına girişim başlattığının bildirildiğini ifade etti.

Daha önce planda olmayan bir görüşmenin de ABD Başkanı Barack Obama’nın özel danışmanıyla Beyaz Saray’da gerçekleştirildiğini dile getiren Yorgancıoğlu, Nami’nin Dünya Bankası yetkilileri ile de bir araya gelerek Dünya Bankası’nın sürece nasıl katkı yapacağının görüşüleceğini belirtti.

Yorgancıoğlu ayrıca Bakan Nami’nin Amerika ziyaretleri çerçevesinde Birleşmiş Milletler yetkilileriyle de bir araya geleceğini anlattı.



DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ, KONGRE ÜYELERİYLE BİR ARAYA GELDİ







Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki temaslarını sürdürüyor. Washington'da üst düzey görüşmelerini sürdüren Nami, dün Amerikan Kongresi’nde, Kongre üyeleriyle bir araya geldi.



Dışişleri Bakanı Nami, ABD Kongresi'nin önde gelen üyelerinden, Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Grup Başkanı Steny Hoyer, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Avrupa ve Avrasya Alt Komitesi Kıdemli üyesi Bill Keating, Türk-Amerikan Dostluk Grubu üyesi Ed Whitfield ve Türk-Amerikan dostluk Grubu üyesi Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi üyesi Gerry Connolly ve Mark Meadows ile ayrı ayrı görüştü.



Nami görüşmelerinde, Kıbrıs'ta çözüm için atmosferin uygun olduğunu, çözümün sadece Kıbrıs'a değil, TC-AB ilişkilerine, AB-NATO ilişkilerine dolayısıyla da bölgesel işbirliğine olumlu katkı yapacağını dile getirdi.



Görüşmelerinde, Doğu Akdeniz'de bulunan hidrokarbon rezervlerine de dikkat çeken Bakan Nami, çözümle birlikte doğalgazın etkin kullanımının bölgesel işbirliğine de önemli katkılar sağlayacağını söyledi.



Nami, kongre üyelerinden süreçle ilgili pozitif yaklaşımlarda bulunulmasını, liderlerin desteklenmesini ve süreç boyunca uluslararası aktörlerin olumlu mesajlar vermesini talep etti.



Nami, çözüm iradesi ortada olan Kıbrıs Türk Halkına yönelik uluslararası açılımların artarak devam etmesi gerektiğini, bunun Kıbrıs Türk halkının hakkı olduğunu muhataplarına aktardı, bu yönde Kıbrıslı Türk yetkililerle temasların artarak devam etmesini istedi.



Öte yandan Bakan Nami, Kıbrıs sorununda gelinen son aşama ve ABD’deki temasları ile ilgili olarak Amerika'nın Sesi'ne (VOA) bilgi verdi. Nami ayrıca, The Global Jewish News Source, Buzzfeed, The Times of Israel ve Forbes muhabirlerine Kıbrıs çözüm süreci ile ilgili olarak mülakat verdi.



DAVUTOĞLU, NAMİ İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile dün telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Kıbrıs konusundaki gelişmeler ele alındı.







TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU, BM GENEL SEKRETERİ BAN İLE KIBRIS KONUSUNU GÖRÜŞTÜ



BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile bir araya gelen Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmede Kıbrıs konusunun gündeme geldiğini belirterek, ''Bu müzakerelerin nihai bir barış yönünde seyretmesi gerektiği konusunda mutabık kaldık'' ifadesini kullandı.

Kıbrıs'ta olumlu bir gündem olduğunu aktaran Davutoğlu, tarafların Türkiye ve Yunanistan'ı karşılıklı ziyaretlerinin çok başarılı olduğunu ve bundan memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Kıbrıs'taki yeni sürece hem Türkiye ve Yunanistan'ın hem de uluslararası çevrelerin ciddi desteği olduğunu aktaran Davutoğlu, ''Umarım Kıbrıs'ta bu kez çözüme ulaşırız'' diye konuştu.



CUMHURİYET MECLİSİ AKPA HEYET BAŞKANI CTP-BG MİLLETVEKİLİ ÇAĞLAR PARİS’E GİTTİ



Cumhuriyet Meclisi Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (AKPA) Heyet Başkanı Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler (CTP-BG) Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, bazı komite toplantılarına katılmak üzere Fransa’nın başkenti Paris’e gitti.

Komite toplantısında söz alan Çağlar, Kıbrıs sorunu çözüm sürecine değinerek, iki toplum lideri tarafından imzalanan ortak metnin çok kültürlü bir ada olan Kıbrıs’ta olumlu atmosfer yarattığına işaret etti.

İki toplumlu, iki bölgeli, iki kurucu devletli bir çözüme ulaşmanın önemine işaret eden Çağlar, “Kıbrıs’ta iki toplumun yanı sıra, garantör ülkelerin ve BM’nin de desteklediği ortak açıklama metni federal çözümü ileriye taşımak için oldukça önemlidir” dedi.

Çağlar, ortak metinle yakalanan olumlu havanın ve fırsatın heba edilmemesi gerekliliğine vurgu yaparak, komite üyelerine “Kıbrıslı Türklere ve Rumlara Birleşik Federal Kıbrıs çözümüne ulaşmaları için destek vererek yardımcı olun” çağrısında bulundu.







RUM ORTODOKS KİLİSESİ “MÜMKÜN OLDUĞUNCA ADİL VE YAŞAYABİLİR ÇÖZÜMÜ BAŞARMASINI” DİLEDİ



Rum Haravgi gazetesi, Anastasiadis’in önceki gün Rum Ortodoks Kilisesi Sen Sinod Meclisi ile görüşerek müzakerelerdeki son durum hakkında bilgi verdiğini yazdı.



Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu da Anastasiadis- Sen Sinod Meclisi görüşmesiyle ilgili yazılı açıklamasında, Meclis’in Anastasiadis’i büyük bir dikkatle dinlediği ve izlediği sürece katıldığını, çalışmalarına destek verdiğini bildirdi. Açıklamada “Sen Sinod Meclisi, Başkan Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa mümkün olduğunca adil ve yaşayabilir bir çözüm başarmasını diler” ifadesi kullanıldı.



ANASTASİADİS’E “MÜZAKERELERDEN ÇEKİL” BASKISI



Rum muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de uluslararası sulardaki araştırma faaliyetlerini gerekçe göstererek müzakere masasından kalkması yönünde baskı yapıyor.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 73
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1764
Toplam Tekil 4078492
IP 18.222.35.77






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.098 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu