EROĞLU: “ARTIK HER İKİ TARAFIN DA ANLAŞMA İRADESİNİ MÜZAKERE MASASINA TAŞIYARAK, KIBRIS SORUNUNU ÇÖZÜMLENDİRMESİ GEREK” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









EROĞLU: “ARTIK HER İKİ TARAFIN DA ANLAŞMA İRADESİNİ MÜZAKERE MASASINA TAŞIYARAK, KIBRIS SORUNUNU ÇÖZÜMLENDİRMESİ GEREK”
Tarih: 07.03.2014 > Kaç kez okundu? 1908

Paylaş


BASIN BÜLTENİ









EROĞLU: “ARTIK HER İKİ TARAFIN DA ANLAŞMA İRADESİNİ MÜZAKERE MASASINA TAŞIYARAK, KIBRIS SORUNUNU ÇÖZÜMLENDİRMESİ GEREK”



Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, artık her iki tarafın da anlaşma iradesini müzakere masasına taşıyarak, Kıbrıs sorununu çözümlendirmesi gerektiğini kaydetti.

Eroğlu bir kabulü sırasında yaptığı konuşmada, Kıbrıs meselesinin artık çözümlenme zamanının geldiğine işaret ederek, ancak, sorunun çözümlenmesi için iki tarafın da “sorunu çözmeye niyetli” olması gerektiğini vurguladı.

Geçmişte yapılan müzakereler sonucu ortaya çıkan bazı metinler olduğunu, ancak bunların Rumlar tarafından reddedildiğini, dolayısıyla bunun son şans olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, artık her iki tarafın da anlaşma iradesini müzakere masasına taşıyarak, çözümlendirmesi gerektiğini kaydetti.

Müzakere masasındaki başlıkların belli olduğunu, bunların geçmişten beri tartışıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, ele alınmayan tek konun “Garantiler” olduğunu, bunun da, garantörlerin de katılacağı bir toplantıda görüşüleceğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, diğer başlıkların süratle gözden geçirilip, Kıbrıs Türk halkını memnun edecek bir anlaşmaya ulaşılabilmesi için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini vurguladı.

Halkın onay vereceği, halkın bu topraklarda huzur ve güven içinde yaşayacağı bir anlaşma arayışında olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu ay sonu veya nisan ayı başında iki liderin de görüşmesinin planlandığını kaydetti.



CUMHURİYET MECLİSİ HEYETİ BRÜKSEL’DE TEMASLARDA BULUNDU



Cumhuriyet Meclisi heyeti Brüksel’de, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu’nda temaslarda bulundu.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, CTP/BG Milletvekili Armağan Candan, UBP Milletvekilli Ersan Saner ve DP/UG Milletvekili Hasan Taçoy’dan oluşan heyet, 3-5 Mart tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantılarda, muhataplarını ortak açıklama ile ortaya çıkan yeni çözüm dinamiği hakkında bilgilendirdi ve Kıbrıs Türklerinin Avrupa Birliği’nden beklentilerini anlattı.

Ülkedeki AB uyum çalışmaları hakkında bilgi veren heyet, Kıbrıs Türk tarafının çözümden önce AB’ye hazır hale gelmesi için AB’nin hızlandırılmış bir yol haritası ile Kıbrıs Türk tarafına yönelik teknik ve mali katkısını artırması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Parlamentosu’ndaki sosyal demokrat grup, liberal grup ve muhafazakar grup ile görüşen heyet ayrıca Kıbrıs konusu ve AP Türkiye Raporu’nu ele alan Dış İlişkiler Komitesi (AFET) üyeleri ile de kapsamlı toplantılar gerçekleştirdi. Heyet ayrıca Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un kabinesi ile de görüşerek, Kıbrıslı Türklerin AP’de doğrudan temsiliyeti ve Cumhuriyet Meclisi ile AP arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi olanaklarını ele aldı.



TÜRKİYE’NİN AB BAKANI ÇAVUŞOĞLU: “KIBRIS SORUNUNA BU YIL KALICI ÇÖZÜM GETİRİLECEK”



Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs sorununa bu yıl kalıcı çözüm getirileceğini, bunun da Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini hızlandıracağını belirtti. Çavuşoğlu, Kıbrıs konusunda Türkiye'nin üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını da söyledi.

Kıbrıs'ta kalıcı bir barış olduğunda Akdeniz'de hem siyasi istikrar hem de ekonomik büyüme bakımından çok önemli fırsatların ortaya çıkacağını belirten Çavuşoğlu, “Bu da herkesin yararına olacaktır. Ortadoğu ülkelerini, Akdeniz'in etrafındaki bütün ülkeleri etkileyecek olumlu gelişmeler olacaktır ama hala dondurulmuş bir ihtilaftan bahsedebiliriz” dedi.





KTTO VE KEBE BRÜKSEL’DE BİR ARAYA GELDİ



Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ve Güney Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası (KEBE) önceki gün Brüksel’de Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin (Eurochambres) de hazır bulunduğu bir toplantıda bir araya geldi.

KTTO’dan yapılan yazılı açıklamaya, Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomideki bütün sektörleri olumlu etkileyeceği ve bunun sonucunda Kıbrıslıların refahının artacağı konusunda görüş birliği içinde olduklarını ifade eden iki örgüt, ortak bir bildiriye imza attı.

Adadaki iki liderin Ortak Metin temelinde Kıbrıs sorununun çözümü için görüşmelere başlama kararına destek belirten örgütler, sorunun devamının Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için olumsuz sonuçlar doğuracağına işaret etti.





KKTC, BERLİN FUARI’NDA TEMSİL EDİLİYOR



KKTC, dünyanın en büyük turizm fuarlarından olan ITB Berlin turizm Fuarı’nda temsil ediliyor.

9 Mart’a kadar sürecek fuardaki KKTC standı, kültür ve enformasyon olmak üzere iki bölümden oluşuyor.



KIBRISLI TÜRKLERİN KAYDINI YİNE ERTELEDİLER







Rum Politis gazetesinin haberine göre, Rum Meclisi,18 yaşını dolduran ve Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğine sahip olan Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlementosu’na seçimlerine katılmalarını öngören iki yasa tasarısının onayını bir kez daha erteledi. Rum Hukuk Dairesi yetkilisi Kıbrıslı Türklerin seçmen listelerine katılımı öngören yasa tasarısında anasayaya aykırı olgular bulunduğunu ifade etti. (ENFORMASYON ÇEVİRİ)





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 69
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1551
Toplam Tekil 4078279
IP 18.216.190.167






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu