ÖDEMELİ TELEFON ve SAHTE PARA - Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ÖDEMELİ TELEFON ve SAHTE PARA - Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK
Tarih: 12.01.2014 > Kaç kez okundu? 2233

Paylaş


Bugün sizlere gerçek (!) iki fıkra:



1. Ödemeli Telefon



Derler ki, Kayserili bir işadamının oğlu İstanbul’da üniversitede okumaktadır. Ara tatilde evine gelir ve döneceği gün otobüs terminalinde babası kendisine tavsiyede bulunur: Oğlum, vardığını öğreneyim. İstanbul’a varınca, postaneye git ve bana YILDIRIM ÖDEMELİ telefon aç. Otobüs gider.



Burada bir köşeli parantez içi [Gençlerimiz bilmezler. 1980’li yılların ortalarına kadar şehirlerarası telefon görüşmeleri PTT aracılığı ile görüşülürdü. PTT’ye giden kişi hangi şehirdeki abone ile görüşecekse o numarayı memura yazdırır ve beklerdi. Beklemeler bazen günlerce de sürebilirdi. Görüşme tarifeleri NORMAL, ACELE ve YILDIRIM idi. En pahalısı tabiatıyla YILDIRIM tarifesi… Öncelikli… Bir de bunların ÖDEMELİ olanı vardı. Yani görüşme yapılan kişi, kendisini arayan kişinin konuşma bedelini ödeyecek]…



Delikanlı İstanbul’a varınca PTT’ye gider ve babasının işyerinin telefonunu yazdırır. Bu sırada baba, Kayseri’deki işyerinde bir arkadaşı ile sohbet etmektedir.

Telefonun zili çalar ve PTT memuru babaya sorar:

— Filân kişi, sizi İstanbul’dan YILDIRIM ÖDEMELİ olarak arıyor. Kabul ediyor musunuz?

Cevap:

— Hayır! Kabul etmiyorum. Ben onu tanımıyorum ki…



Telefon kapanıyor ama misafir şaşkın…

Baba misafirine durumu anlatıyor:

— Daha dün görüştük. Ne konuşacağız? Benim derdim, onun İstanbul’a varıp varmadığını öğrenmekti, öğrendim… Kabul edip de telefon ücreti ödemeye ne gerek var? Maksat, maliyetsiz olarak telefon görüşmesi yapmaktı, yaptık. Maksat hâsıl oldu ya, yeter!



Bende böyle bir kabiliyet hiç yok, ama işte ticarî deha budur!



***



1. Sahte Para basma



Zamanın birinde bir ülkenin bir bölgesinde insanlar silah imalatı ve ticareti ile geçimlerini sağlıyorlarmış. Başka iş alanı olmadığı için de devlet uygulamaya karşı çıkmıyormuş. Gel zaman git zaman, ortada dolaşan, alım-satıma konu olan silah miktarı o kadar artmış ki devlet imalat ve satışı yasaklama yoluna gitmiş.



İşsiz kalan insanlar çare aramaya başlamışlar. Bir kısmı başka diyarlara göçmüş. Herkes kendine göre bir geçim kaynağı arayışına girmiş. Bir grup arkadaş da birlikte uzun uzun ne yapacaklarını tartışmışlar ve en iyi çözümün ‘para basmak’ olduğuna karar vermişler. Çünkü içlerinden biri matbaacılıktan çok iyi anlıyormuş.



Eskiden silah imalathanesi olan bir evin bodrum katında kâğıt paraları basmışlar. Sandıklara koyup emin bir yere taşımışlar.



Gıcır gıcır banknotlar… [Şimdi bir açıklama: olayın ülkemizde bugün olduğu varsayın]… Piyasaya sürmeden önce birisi bir kontrol yapmanın uygun olduğunu, yanlışlık yapmamak için paraları kontrol etmeyi teklif etmiş ve diğerleri de kabul etmişler. Sandık kapağını açan kişi 100’lük bir demet parayı eline almış ve mutluluğunu şöyle ifade etmiş:

— Neydi o ya? Torna tezgâhında uzun uzun çalış! Bir tabanca imal et! O da herkes yaptığı için fazla bir gelir getirmiyor. Artık para kalıpları hazır, istediğimi zaman istediğimiz kadar basarız. Hayatımız daha iyi yaşarız.

Diğerleri de bu fikre katılmışlar.

Derken, içlerinden biri, bir anda feryadı basmış:

— Eyvah! Yanlış para basmışız!

Herkes bir anda neye uğradığını şaşırmış. Sonra biri:

— Hangi para yanlış? Diye sormuş…

Yanlışlığı fark eden parayı göstermiş:

— Bak, bak: 75 TL basmışız.

Diğeri cevap vermiş:

— Ne var bunda?

Öteki hışımla bağırmış:

— Ne var olur mu, Aptal herif? Piyasada 75 TL var mı?



Ortalığa bir an sükût hâkim olmuş. Bir süre sonra içlerinden biri çözümü bulmuş:

— Yahu arkadaşlar, neden kederlendiniz ki? Sanki 200 lira bassak, 100 liralık banknot hazırlasak, gerçek mi olacaktı? Ben şimdi bir deneme yapayım, ondan sonra karar verelim ne yapacağımıza…

Ekip, fikre katılmış ve:

— Tamam, demişler.

Teklifi yapan kişi elinde bir tane 75 TL ile karşıdaki bakkala gitmiş. Selam vermiş ve:

— Hemşerum, şu parayı bozar musun? Demiş.

Bakkal parayı almış. Evirmiş çevirmiş ve çekmeceyi açarken şöyle diyormuş:

— Cözünü sevdiğumun hökümeti, her gün yeni para basayu…

Sonra da çekmeceden 2 tane kâğıt (banknot) 37,5 (otuzyedibuçuk) TL uzatmış!



Nasıl ama?



Jeton düşmeyen dostlarımız var mı?



Şimdi de anlatılanlardan alınacak dersler:

İsteyen istediği dersi alabilir.

İsteyen bu kıssalardan istediği hisseyi de alabilir.

Tercih sizlerin…





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 73
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1689
Toplam Tekil 4078417
IP 3.14.15.94






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.478 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu