TÜRKİYE’Yİ ZORA SOKACAK BİR İDDİA… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRKİYE’Yİ ZORA SOKACAK BİR İDDİA… - Necdet SİVASLI
Tarih: 29.11.2013 > Kaç kez okundu? 2195

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



TÜRKİYE’Yİ ZORA SOKACAK



BİR İDDİA…



Suriye’de uygulanan yanlış politikalardan ders çıkarıp, bizi yönetenlerin bu politikalara “ince ayar” vereceğini düşünüyorduk. Özellikle Esad’a karşı savaşan derleme ve ithal aşırı İslami grupların Türkiye tarafından desteklenip, silahlandırıldığı iddiaları bizi uluslar arası boyutta zora sokacak bir durumdur. El Nusr a, El Kaide ve bağlantılı gruplara dış güçlerin de sıcak bakmaması ve Türkiye’yi bu gruplardan uzak durması çağrılarına bizimkilerin duyarlılık göstereceği görüşümüzde de yanıldığımızı gördük.



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, konu ile ilgili yaptığı açıklama, eğer iddiaların ötesinde doğru ise açık söylemek gerekirse Türkiye çok daha sıkıntılı bir çemberin içine girecektir. Kılıçdaroğlu, açıklamasında “Suriye’ye jandarma kontrolünde silah gönderiyorsunuz. Böyle rezalet olmaz. Normal bir demokraside bu rezalet hükümetleri götürür “ demiştir.



“SİLAH DESTEĞİ VAR” İDDİASI



Ortada konu ile ilgili bir belgenin var olduğu da söyleniyor. CHP Genel Başkanı “Belge elimizde, ancak biz belgenin tamamını açıklamıyoruz”diyor. Günlük bir gazetede ise, Kılıçdaroğlu’nun açıklamadığı belgelerin açıklandığını gördük.



Adana’da 932 havan mermisi ile yakalanan TIR şoförü L.K, verdiği ifadede “Ben bu malzemeleri daha önce iki defa Reyhanlı’ya götürdüm. Jandarma karakolunun korumasında olan etrafı çevrili bir yere bıraktım. Jandarma, TIR’ı hiç aramadı” diyor.



Mahkeme ise ele geçirilen havan mermilerinin Reyhanlı’nın bitişiğinde sınırda bulunan el Kaide kampına götürüldüğüne karar vermiş. TIR şoförü dahil 3 kişinin tutuklandığını da biliyoruz.



Bazı dış kaynaklı istihbarat raporlarında da Türkiye’nin Suriye’de savaşan muhalif güçlere eğitim ve silah desteği verdiği iddiaları yer alıyor. Özellikle, El Kaide’ye mesafeli olan Amerika’nın bu konuda çeşitli yollardan Türkiye’nin dikkatini çektiğini de belirtelim.



TÜRKİYE UYARILIYOR AMA…



Nitekim Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye Devlet Başkanı Esad da yaptıkları açıklamalarda doğrudan Türkiye’yi hedef alıyor ve “Türkiye terörist grup lara desteğini kesmelidir” diyorlar. Petersburg’daki son toplantıda bir araya gelen Putin-Erdoğan görüşmesinde bu konun yeniden gündeme geldiğini de biliyoruz.



Böylesine durumlar Türkiye’nin aleyhine olacak ve ülkemiz uluslar arası alanda zor durumda kalacaktır. Biz, hiçbir zaman Türkiye’nin bu konuda imajının zedelenmesini istemeyiz. Uluslar arası alanda “Terörist gruplara destek veren ülke” lekesiyle karşılaşmayı kendimize yakıştırmayız. İddiaların belgelenmesi ve ç eşitli alanlarda Türkiye’nin suçlanması aleyhimize olan bir durumdur. Bugüne kadar Suriye’deki sıkıntıyı iliklerine kadar yaşayan ülke olarak yapılan yanlışları düzeltip, politikalarımıza “ince ayar” vermemiz gerekirken, aleyhimize olan girişimlerde bulunmak bizi daha da sıkıntıya sokacaktır.



El Kaide ile ilgili açıklamalar yapan Ortadoğu uzmanları ve eski politikacılar, sınırımızda güçlenen, tehlikeli olmaya başlayan örgüt için “En büyük sıkıntıyı gelecekte Türkiye çekecektir” görüşünde birleşiyor. Bunun önlemini Türkiye’nin öncelikle alması gerektiğini ifade ediyorlar. Son günlerde El Kaide’ye ve bağlı gruplara karşı bazı önlemlerin alındığı söyleniyor ama bunlar yeterli olacak mı, bunun da masaya yatırılması gerekmektedir. Halen El Kaide’de Esad’a karşı savaşan 500 Türk’ün olduğunun söylendiğini de unutmayalım.



“İNCE AYAR” ŞART



Gerek Başbakan Erdoğan, gerekse Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu suçlamaları kabul etmiyor. Yaptıkları açıklamalarda da “Bizim, terörist gruplara destek verdiğimiz söylentileri uydurmadır” diyorlar. Ortadaki söylentiler ve iddialar belgelere dayanıyor ve bunlar da kamuoyu ile paylaşılıy orsa, bu Türkiye’yi daha da sıkıntıya sokabilir, buna dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin terörist gruplara silah desteği, şimdilerden uluslararası alanlarda seslendirilmeye başlandı.



Özetleyecek olursak, Suriye krizi uzadıkça, Türkiye daha da sıkıntı yaşayacak. Bu sıkıntıların atlatılması, Suriye’de iç çatışmaların sona ermesi ile bitecektir. O nedenle, artık Türkiye, politikalarına samimi olarak “ince ayar” vermeli, uluslar arası alanda işbirliğinde varlığını ortaya koymalıdır.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 27
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 794
Toplam Tekil 4079572
IP 3.149.233.72






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu