TÜRK COĞRAFYASINDAN AFRİKA’YA KÖPRÜ… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRK COĞRAFYASINDAN AFRİKA’YA KÖPRÜ… - Necdet SİVASLI
Tarih: 01.07.2013 > Kaç kez okundu? 2355

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



TÜRK COĞRAFYASINDAN



AFRİKA’YA KÖPRÜ…



Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EKOAVRASYA) Başkanı Hikmet Eren ile her yaptığımız görüşmede, genç başkan bize hep şunları söylemiştir:



“ Bizim ana hedefimiz dünyanın dört bir yanındaki Türklere ve Türk soylarına uzanmaktır. Bunun yanı sıra, Türk’e, Türkiye’ye ve Türk coğrafyasına faydalı olabileceğine inandığımız her yere de ayak basmaya, gitmeye, ilişkiler kurmaya özen göstereceğiz. Bundan da faydalanan hiç kuşkusuz Türk dünyası olacaktır.”



Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği, kurulduğu günden bugüne Avrasya coğrafyasına yönelik siyasi, ekonomik ve sosyal konuları içeren akademik çalışmalar ve danışmanlık faaliyetlerini başarı ile sürdürüyor. Alanında çok kısa zamanda da “Az zamanda çok iş başaran” bir sivil örgüt olarak tepelerde yer alıyor. Şimdi ise derneğin faaliyet al anını uluslar arası ilişkilerde dikkate değer bir konuma gelen Afrika’ya doğru genişletmesi hiç kuşkusuz üzerinde durulması bir önemli olaydır.



AFRİKA’DAKİ ZENGİNLİĞİ GÖREBİLMEK



Yarım asır öncesine kadar Avrupalı ülkelerin sömürgeleri olan Afrika ülkeleri, bağımsızlıklarını kazandıktan sonra gelişim ve değişim sürecine girmiştir. Bugün itibarıyla Avrupa ülkelerinin yanı sıra Çin ve Türkiye’nin de dış politika yörüngesine girmekte olan Afrika ülkel eri, sahip oldukları zengin yer altı ve yer üstü doğal kaynakları ve yatırıma açık birçok sektörü ile ekonomik güçlerin tercih etmekte olduğu bir bölge haline gelmiştir. Avrasya kavramına benzer şekilde geliştirilen ve Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının birlikteliğini niteleyen “Afro-Avrasya” ya da “Avrafrasya” kavramları henüz uluslararası terminolojide yoğun olarak kullanılmasa da kendini yavaş yavaş kabul ettirmektedir.



Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği, işte bu noktadan yola çıkıyor. 170 milyon nüfusu ile Afrika’nın en kalabalık, dünyanın ise yedinci kalabalık ülkesi ol an Nijerya Federal Cumhuriyeti ile ekonomik alanda bir işbirliği başlatmak için düğmeye basmış bulunuyor. Önemli miktarda petrol rezervleri ile Nijerya Afrika’nın en önemli ekonomik güçlerinden biri olarak gösteriliyor.



EKOAVRASYA’NIN HEDEFİ



24-28 Haziran 2013 tarihleri arasında Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği’nin konuğu olarak Ankara’ya gelen Nijerya-Danimarka Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Olajide Bunmi Nathan başkanlığındaki bir Nijerya heyeti Ankara ve Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Serbest Bölge ve Gebze İleri teknoloji Enstitüsü’nde incelemelerde bulundular. Böylece Türk coğrafyası ile Afrika arasında d a sağlam köprülerin atılması yolunda da Dernek, önemli bir adımı atmış bulunuyor. Bunun, sadece Nijerya ile de sınırlı kalmayacağını söylemeliyiz.



Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği ile Nijeryalı iş adamları arasındaki bu ilişkiyi Dernek Başkanı Hikmet Eren, bakınız nasıl değerlendiriyor, kendisini dinleyelim:



“ Nijerya’nın Türkiye için önemli bir ticari ortağı olabileceği fikrinden hareket ederek yola çıktık. İki ülke iş adamlarının birbirini daha iyi tanıması yolunda dernek olarak üzerimize düşen görevleri de yerine getirdik. Böylece Türkiye ile Nijerya arasında ticari ilişkilerin artmasında katkı sağlayabilirsek bu bizim önemli bir iş olacaktır. Nijerya ile Türkiye arasında kurulacak olan ticaret köprüsü hiç kuşkusuz Avrasya coğrafyasını da kucaklayacaktır, bu inanç içerisindeyiz. Benzer bir iş gezisini de yoğun çalışmalar yürüttüğümüz Kuzey Kıbrıs’a da gerçekleştirmek istiyoruz. “



KKTC’YE YATIRIM GELEBİLİR



Bilindiği gibi Türkiye ile KKTC’ndeki üniversitelerde öğretim gören çok sayıda Afrikalı öğrenci bulunuyor. Bu öğrenciler, aynı zamanda kültür ve ticaret elçiler i olarak da değerlendiriliyor. Bu öğrenciler, mezun olduktan sonra iş adamı olarak Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’a geri dönme ihtimalini de değerlendirdiğimizde KKTC’nin Afrika ile Türkiye arasında stratejik bir konumda olduğu açık biçimde ortaya çıkmış olacaktır. Böylece KKTC’nin de Afrika ülkeleri bağlantılı yatırımlardan pay sahibi olması da düşünülmelidir. İşte, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği bu hassas konuyu görmüş, kolları sıvamış, Türk coğrafyası ile Afrika arasında sağlam köprülerin kurulması yolunda önemli bir adımı da atmıştır.



Ankara’daki temaslarının ardından Gebze Organize Sanayi Bölgesi’deki Teknopark’a giden Nij eryalı İşadamları bunun yanı sıra Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Tuzla’da Desbaş Serbest bölgede yenilenebilir enerji tesisleri, Gebze Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan Holsan Tarım Aletleri, Tayaş Çikolata, Kanca Tarım Aletleri, hazır giyim üretim tesisleri ile Tuzla OSB’deki Alkan Mermer’i ziyaret ettikten sonra inceleme ve temaslarını tamamladılar.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 857
Toplam Tekil 4079635
IP 3.15.5.183






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu