AKP OYLARINDA CİDDİ BİR ERİME VAR… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









AKP OYLARINDA CİDDİ BİR ERİME VAR… - Necdet SİVASLI
Tarih: 31.05.2013 > Kaç kez okundu? 2350

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



AKP OYLARINDA CİDDİ



BİR ERİME VAR…



İktidar partisi AKP, her ay hemen hemen 3-5 kadar kamuoyu araştırması yaptırıyor. Bu araştırmalar da çeşitli konuları kapsıyor. Denekler, kendilerine yöneltilen bu sorulara yanıt veriyorlar. Genellikle Doğu ve Güneydoğu Bölgelerimizde yapılan araştırmalarda iktidar partisine “Barış süreci “ile ilgili soruda destek veriliyor. Ancak, bu desteği verenlerin AKP’ye oy verecek anlamına gelmeyeceğini hemen anımsatalım. Sürece destek vermek ayrı, iktidar partisine oy vermek ayrı konulardır.



Şimdi ne deniliyor: “Bizim PKK’ya silah bıraktırma girişimize destek verenlerin sayısı yüzde 80’lere tırmandı. Oyumuz yükseliyor.” İşte, bu noktada bu sözü söyleyenlerin büyük bir yanılgı içinde olduklarını söylemeliyiz. Biz de barıştan yanayız, biz de kan akmamsından yanayız, buna destek veriyoruz. Ancak, bunun neyin karşılığında olduğunu da görmemiz gerekiyor, işte bunun yanıtını alamıyoruz. Zaten barış sürecine destek verenlerin bir “amaaaa…” sı var. Bunu görmezden gelemeyiz.



AKP’NİN OYU YÜZDE 40 GÖRÜNÜYOR



Son yapılan, ama kamuoyuna açıklanmayan ankette, Doğu ve Güneydoğu’da daha önce yüzde 6 olan PKK’nın siyasi uzantısı BDP’lilerin oylarında yükseliş görülüyor. BDP’ye giden bu oylar hiç kuşkusuz AKP’den kopuyor. Son ankette BDP’nin oyu yüzde 9,1 olarak görülüyor. Bu parti barajı aşmayı zorluyor.



Gelelim son kamuoyu araştırmasının sonuçlarına:



Deneklere sorulmuş: “Bugün yerel seçimler yapılsa İl Genel Meclis’inde oyunuz hangi partiye verirsiniz?” Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 34,3’ü AKP’yi adres göstermiş. Büyük bir oy düşüşü ve hayal kırıklığını görüyoruz. Aynı soruya yanıt verenlerin yüzde 28,6’sı CHP’yi, yüzde 25,8’i MHP’yi, tercih ettiklerini söylemişler.



Peki, iktidar partisi yerel seçimlerin yanı sıra milletvekili seçimlerinde de aynı düşüşü yaşıyor mu? Evet, anket yaşandığı gerçeğini ortaya koyuyor. “Bugün milletvekili seçimi yapılsa, oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna verilen yanıtlar da şöyle: AKP’ye yüzde 41,7, CHP’ye yü zde 28,2, MHP’ye yüzde 19,5, BDP’ye yüzde 9,1.



MHP OYUNU ARTIRIYOR



Burada MHP oylarında gözle görülür biçimde bir artış görülüyor. Zaten, MHP’nin son Bursa, İzmir, Manisa, Adana mitinglerine baktığımızda bunu daha net biçimde görebiliyoruz. Bu mitinglerin durmaksızın sürmesi gerektiği görüşümüzü bir kez daha yineleyelim. MHP, meydanlarda umut dağıtıyor, milleti kucaklıyor, susuzluğu gideriyor. Milletin MHP’den beklentileri de var. Kadın kolları ile gençlik kolları ile milletvekilleri ile yurdun her tarafına dağılmaları, milletin yalnız olmadığını, umut olabilecek parti konumunda bulunduklarını vurgulamaları gerekiyor. Çok çalışılması ve boşluk bırakılmaması gerektiğini bir kez daha vurgulayalım.



Başbakan ve tayfasının dikkat edilecek olursa en çok çekindikleri parti MHP’dir. Başbakan, MHP’den çekindiği ve korktuğu kadar ana muhalefet partisi CHP’den çekinmemekte, korkmamaktadır. Bu nedenle, iktidar partisinin MHP üzerinde endişe verecek bazı oyunlar içinde olabileceği de gözler uzak tutulmamalıdır.



“AKP OYLARI DAHA DA DÜŞEBİLİR”



Burada bir başka önemli konudan daha söz edelim:



İktidar partisi içinde bazı milletvekillerinin rahatsızlıklarının tavan yaptığını da biliyoruz. Başbakan da, kurmayları da bu konuda endişeliler. Özellikle Meclis’e gelecek olan yeni anayasa oylamasında fire verebileceklerini de söylemekten çekinmiyorlar. AKP kurmayları “En az 5-10 arasında fire verebiliriz” diyorlar bunun hesabını yapıyorlar.



Bazı kamuoyu araştırma gruplarının yetkilileri, gelecekte iktidar partisinin oylarında daha da düşüşlerin olabileceğine dikkat çekiyorlar. “Bölgemizdeki gelişmeler, Suriye konusundaki olumsuz gelişmeler iktidar partisini daha da sıkıntıya sokabilir. Bir de barış sürecindeki gelişmelerin de hangi noktaya doğru gittiğini iyi görmek gerekiyor” diyorlar.



Açık ifade edelim: İktidar partisi AKP, çok ciddi oy kayıpları yaşıyor. Başbakan’ın hırçınlığı, sürekli gündem değiştirmeye yönelik manevraları, işi gücü bırakıp muhalefetle uğraşması, kurmaylarındaki panik ve telaş bunu açık biçimde ortaya koyuyor.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 78
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1821
Toplam Tekil 4078549
IP 3.141.31.209






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu