KANDİL ” BİZ DAHA GÜÇLÜ HALE GELDİK” HAVASINDA… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









KANDİL ” BİZ DAHA GÜÇLÜ HALE GELDİK” HAVASINDA… - Necdet SİVASLI
Tarih: 11.03.2013 > Kaç kez okundu? 2360

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



KANDİL ” BİZ DAHA GÜÇLÜ HALE



GELDİK” HAVASINDA…



Bugünkü AKP iktidarının PKK’ya silah bıraktırma amacı ile İmralı canisi Öcalan ile müzakere masasına oturması, PKK’yı adeta şımarttı. Nitekim terör örgütünün siyasi uzantıları düğün-bayram ediyor. Görüşmelerde alacakları edinimlerle sorunlarının çözüleceğine inanıyorlar. Meydanlara çıkıp, devlete meydan dahi okuyorlar. Kendileri ile müzakere masasına oturan AKP’yi bile artık savunuyorlar. “Biz daha güçlü konuma geldik” havasındalar.



Şu anda, hükümetin yol haritası nedir, terör örgütüne ve onun İmralı’daki liderine ne vaatlerde bulunmuştur bilemiyoruz. Bu konuda da açıklama yapılmıyor. BDP’lilerin Kandil’de Öcalan ile yaptıkları görüşmelerin basına sızan tutanaklarından az da olsa n e olup, ne bittiğini öğrenebildik. Eğer, Başbakan çıkıp ortaya, atılmakta olan adımların neler olduğunu söylerse biz de ne olup, bittiğini öğrenmiş olacağız. Gelişmeleri de birinci ağızdan duyacağız.



PKK’YI AKP İKTİDARI GÜÇLENDİRDİ



Durum böyle olunca, sadece başka kanallardan yapılan açıklamalarla yetinmek durumunda kalıyoruz. PKK, son 10 yıllık AKP iktidarı döneminde neden bu kadar güçlendi, palazlandı ve Hükümet olanları müzakere masasına çekecek duruma geldi? Kısaca bu konulara değinelim.



Türkiye’nin yanlış dış politikalarının PKK’ya yaradığına daha önceki yazılarımızda değinmiştik. Komşularımızla olan sıfır sorundan bugün, komşularımızla sorunla hale geldik. Bu da PKK’nın daha da güçlenmesine yaradı. Nitekim geçenlerde Kuzey Irak’taki Kandil Kampı’na giden BDP milletvekilleri ile görüşen Murat Karay ılan, yaptığı açıklamada “ Türkiye’nin bölgedeki ilişkiler bozuldu, PKK güçlendi” mesajını vermiştir. PKK’nın neden bu kadar güçlü konuma geldiğini Karayılan bakın nasıl anlatıyor:



“ Türkiye’nin Suriye, İran ve Irak ile bozulan ilişkileri sayesinde PKK rahat bir nefes almış ve güçlenmiştir. Kürdistan üzerinde egemen olan devletlerarasındaki ittifaklar da bozulmuştur. Biz, şimdi bu koşullara dayanarak daha güçlü bir mücadele zemini yakaladık. Bilindiği gibi Kürdista n dört parçadır. Dört parçayı egemenliğinde tutan devletler hemen her zaman kendi aralarında Kürtlerle ilişkin anlaşmışlardır. Belki bazen sorunları olsa da her zaman Kürtler konusunda ortak hareket etmişlerdir. Çoğu zaman bunu resmi anlaşmalarla da kayıt altına almışlardır. Türk Devleti Saddam ile istediği vakit sınırdan 20 kilometre içeriye girmesini sağlayan bir anlaşma yapmıştı. Yani Kürdistan’ı egemenliğinde tutan bir devletin her zaman ortak hareket ettiği tarihsel bir gerçekliktir. Hatta son 2003’ten 2011’e kadar Türkiye-İran-Suriye’nin bize karşı üçlü anti –Kürt ittifakı vardı. Bölgede Kürdistan üzerinde egemen olan devletlerin ittifakı da Kürtlerin manevra alanını çok daraltan ve özgürlük hareketini zorlayan bir faktördü.”



KANDİL, HÜKÜMETE GÜVENMİYOR



Laf cambazlığı yapmanın, eğip bükmenin bir anlamı yok. Bugün, PKK’nın silahlı gücünü elinde bulunduranlar bile, kendilerine bu fırsatı, güçlenme alanını açanların bugünkü hükümetin uyguladığı politikalar sonucu doğduğunu açık biçimde itiraf ediyorlar. “Biz, içinde bulunduğumuz şu anda daha güçlü hale geldik” diyorlar. Zaten, Hükümet kanadı, İmralı canisi Öcalan’ı muhatap alarak ömür boyu hapis cezası almış bir katili bile güçlü hale getirmedi mi? Kaldı ki, anayasanın yapılandırılmasında bile Öcalan’ın söz sahibi olması yenilir yutulur gibi değildir.



Başbakan şimdi, PKK’ya sesleniyor, silahları gömüp, bulundukları yerleri terk etmelerini istiyor? Kendilerini daha güçlü halde bulduklarını söyleyenlerin bunu yapması mümkün olabilir mi? Zaten, Kandil’in süreç boyunca silahlı gücünü koruyacağına dair mesajlar da geliyor. Bunun anlamı” Size güvenmiyoruz. İsteklerimizin yerine gelmesini bekliyoruz” demektir.



SİLAHLI GÜÇ PKK’NIN KOZU



PKK, bugünkü konumunu silahlı gücü ile sağlamıştır. Bu gücün de elinden alınmasını istemiyor. Aslına bakılacak olursa, Suriye politikalarımızın iflas etmesi de PKK’nın Suriye’deki silahlı gücünü de güçlendirmiştir. PKK’nın Suriye kolu PYD Kuzey Suriye’de hâkimiyetini pekiştirme ktedir. Kaldı ki, PKK’yı Türkiye’ye karşı desteklemiş olan ülkelerin varlığını da hesap etmek durumundayız. Süreçte öyle kolay biçimde yol alınmasını bu nedenle kolay göremiyoruz.



Burada yapılması istenilen, Hükümetin yol haritasını açıklaması, müzakerelerde verdiği vaatlerin yerine getirilmesi olarak değerlendirilebilir. İmralı’da BDP milletvekilleri ile yapılan görüşmelerin tutanaklarında PKK’lıların neler istediği, neler beklediği açıkça görülüyor. Başbakan da çıkıp “Bunların tamamı yalandır” demediğine göre bu müzakerelerin sonu nereye dayanacak, bunu gerçekten biz de merak etmeye başladık.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 73
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 2048
Toplam Tekil 4078776
IP 3.16.66.206






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu