KARPAZ BÖLGESİ’NDEKİ RUM OYUNU BOZULDU… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









KARPAZ BÖLGESİ’NDEKİ RUM OYUNU BOZULDU… - Necdet SİVASLI
Tarih: 11.02.2013 > Kaç kez okundu? 2519

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



KARPAZ BÖLGESİ’NDEKİ RUM



OYUNU BOZULDU…



Kıbrıs Rum yönetimi, bir yandan ekonomik sıkıntılarla boğuşurken, öte yandan KKTC üzerinde oyun oynamaktan da vaz geçmiyor. Rum yönetiminin uzun süredir Karpaz Bölgesindeki Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonunu bahane ederek bölgedeki çirkin emellerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Manastır merkez olmak üzere Karpaz bölgesinde Ortodoks Ruhban Devleti kurma çalışmalarının da son aşamaya geldiği gözleniyor.



Konu ile ilgili olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Hizmet Sendikası Genel Başkanı Mehmet Bahadır Kurumanastırlı bir açıklama göndermiş. Bu açıklamada, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Rum-Yunan oyununu bozduğuna vurgu yapılırken, Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerinin konuya ve gelişen olaylara duyarsız kaldığı belirtiliyor.



RUMLAR KÖŞEYE SIKIŞTIKÇA



Hizmet-Sen’in çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Konu ile ilgili olarak da önemli denilecek çalışmalara imza atıyor, konuyu yakından takip ediyor ve ilgilileri de uyarıyor. Hizmet-Sen’in bize de gönderdiği son açıklamada bu tehlikenin gittikçe daha da büyüdüğünü, bunun önlenmesinde tüm KKTC yetkililerinin tek yumruk olması gerektiği ifade ediliyor.



Şu gerçeğin altını kalınca çizelim.



Kıbrıslı Rumlar, her alanda sıkıntı çekiyor. Ekonomik ve siyasi sıkıntılarını da atlatamadılar. Şimdiki yöneticiler, bu sıkıntılarını azaltmak, gündem değiştirmek için, KKTC üzerinde oyun oynamayı sürdürmek istiyorlar. Eğer, oynanmak istenilen bu oyunlara gelinmez, Rum oyunu bozulursa hiç kuşkusuz KKTC, daha dik, daha sağlam ayakta kalan taraf olacaktır.



İki toplum arasında yıllardır sürdürülen müzakerelerde bile bugüne kadar oynanan Rum oyunları ile bir çözümsüzlüğe giren Kıbrıs sorununa Rumlar ve Yunanlılar yeni sorunlar eklemeye çalışıyorlar. Hiç kuşkusuz Türk tarafı artık bu ayak oyunlarının hiç birine gelmeyecektir.



EROĞLU’NUN DİPLOMATİK BAŞARISI



Şimdi, Hizmet-Sen’in konu ile ilgili açıklamasını birlikte paylaşalım:



“ KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Derviş Eroğlu, manastırın restorasyonu için gerekli olan parayı Cumhurbaşkanlığı’nın vereceğini açıklamakla Rum-Yunan oyunlarını bozmuştur. Rum Yönetimi-Kilise- Yunanistan birbirine düşmüştür. Halen karşılıklı suçlamalar devam etmektedir. Rum basını ise Manastırın restorasyonu ile ilgili asılsız haberleri yayınlayıp, Rum halkına moral vermeye çalışmaktadır. Apostolos Andreas Manastırı etrafında KKTC Devletinin çevre düzenlemesi yapma çalışmalarını Rum Yönetimi, Yunanistan ve Kilise hazmedememiştir. Bu durum, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun diplomatik bir başarısızdır. Eroğlu’nun asıl diplomatik başarısı müzakere masasında Apostolos Andreas Manastırı’nda Türklere ait bir şehir sahabe türbesi olduğunu Rum tarafına kabul ettirmiş olmadır. Eroğlu, müzakere masasında Türk tarafının hak ve menfaatlerini korumakta büyük başarı göstermiştir. Son olarak Apostolos Andreas Manastırı ‘nın restorasyon parasının cumhurbaşkanlığınca verileceğini açıklamakla büyük bir diplomatik atak yapmış ve başarı sağlamıştır. Hizmet-Sen, Cumhurbaşkanı Sayın Dervişoğlu’nu diplomatik başarılarından dolayı kutlamakta, güven ve destek belirtmektedir. Sayın Eroğlu’nun diplomatik başarılarına Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri gölge düşürmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon sırasında şehit sahabe türbesinin Türk tarafınca hazırlanan bir proje ile ayrı olarak restore edilmesi ve ibadete açılması konusunda yıllarca verdiğimiz belge ve onlarca dilekçeye yazılı ya da sözlü olarak cevap vermemekte, Genel Müdürü Mustafa Kemal randevu isteklerimizi reddetmekte ve bizimle görüşmekten kaçınmaktadır. Hizmet-Sen yıllarca verdiği mücadele ile şehit sahabe türbesine sahip çıkmış ve Kıbrıs Ortodoks kilisesinin daha çok zarar vermesini engellemiştir.”



EYLEMLER SÜRDÜRÜLECEK



Hizmet-Sen’in açıklamalarında, bundan sonraki eylemlerin artık sessiz olmayacağı, sonuna kadar direnileceği ve gerekirse Manastır’ın işgal edilerek yapılacak yapılacak eylem ve çalışmaların da kamuoyu ile paylaşılacağı vurgulanıyor. Açıklamanın son bölümü ise şöyle:



“ Onlarca otobüs ve yüzlerce kişi ile Apostolos Andreas Manastırı’ndaki şehit sahabe türbesi ziyaret edilip eylem yapılacaktır. Yerli ve yabancı basın da davet edilecek ve dünya kamuoyunun dikkati çekilecektir. Her iki de bir İslam aleyhtarı eylem yapan, İslama saldıran, öğretmenler sendikalarını, ecdat yadigârı Osmanlı Türk eserlerini ortadan kaldırmak isteyen Hıristiyan, Fransız ve Alman emperyalizmine karşı manastırda ve dışında yapacağımız eylemlere katılmaya ve destek vermeye davet ediyoruz. Anadolu ve Kıbrıs Türk’ü bizimledir. Bu topraklar bizimdir ve sahipsiz değildir.”