2012 YILININ SON ANKETİ: AKP’NİN OYLARI ERİYOR - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









2012 YILININ SON ANKETİ: AKP’NİN OYLARI ERİYOR - Necdet SİVASLI
Tarih: 01.01.2013 > Kaç kez okundu? 2636

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



2012 YILININ SON ANKETİ:



AKP’NİN OYLARI ERİYOR







Şimdi yeni yıl ile birlikte herke birbirine soruyor: “Genel seçimde kim kazanır?” Bu soruya şu anda ciddi ve inandırıcı bir yanıt vermek doğru değil. Ancak, 2012’nin son ayında yapılan bir kamuoyu araştırması, iktidar partisi AKP’nin kan kaybetmeye devam ettiğini gösteriyor. Biz, daha önce konu ile ilgili bir yazı yazmış ve Başbakan Erdoğan’daki gerginliği de buna bağlamıştık. Yazımızın bir bölümünde de “AKP’nin oy oranı yüzde 40’larda görünüyor. Parti kan kaybediyor, Bu da ister istemez Başbakan Erdoğan’ın sinir sistemini bozuyor” demiştik.



Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına hazırlanması, partinin artık eskisi gibi yönetilemeyeceğini de gösteriyor. Zaten şimdiden parti içindeki çalkantıların bir nedeni de bizce budur. Kürt kökenli milletvekillerinin rahatsızlığına, şimdi de AKP içindeki milliyetçi kökenli milletvekilleri eklendi. Parti içinde çözülmenin ani ve şok edici biçimde olabileceğine de dikkat çekiliyor.



AKP HER YERDE OY KAYBEDİYOR



Genel seçimlere kadar daha çok zaman var. Bu zamana kadar bu köprülerin altından daha çok sular akar. Bu nedenle bugün, genel seçimlerde nasıl bir sonucun ortaya çıkacağını kestirmek oldukça zor görünüyor. Ancak, şunu çok rahatlıkla ifade edelim, AKP artık kolay kolay dikiş tutturamayacaktır. Partide erime başlamıştır. Milletvekilleri arasındaki rahatsızlıklar su yüzüne vurmasa da içten içe bir kaynama vardır.



Geçenlerde yapılan bir kamuoyu araştırmasında iktidar partisinin Doğu ve Güneydoğu’da yüzde 3 oy kaybettiği ortaya çıkarıldı. Bu oran, daha da artabilir. Kaldı ki, kırsalda, Trakya, Akdeniz ve Ege bölgelerinde de ciddi sarsıntıların olabileceği görülüyor. Çevremizdeki gelişmeler de seçimlerde AKP’nin seçimlerdeki konumunu etkileyecektir.



Şimdi elimizde 2012 yılının son seçim anketinin sonuçları bulunuyor. ORC ( Objektive Research Center ) ‘in yaptığı kamuoyu araştırması AKP’nin oy oranının yüzde 50’nin altına düştüğünü gösteriyor. Ciddi ve güvenilir çalışmaları ile tanınan ORC, “Şimdi bir seçim yapılsa, oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna yanıt aradı ve şu sonuçlara ulaştı:



MHP OYLARINI YÜKSELTİYOR



AKP yüzde 48,2 ile önde bulunuyor. Burada dikkat edilmesi gereken, AKP önde olsa da, son dönemlerde yapılan anketlerdeki en düşük oy oranına sahip bulunuyor. Daha önce Andy-Ar tarafından bir kamuoyu araştırması yapılmış, bu araştırmada da iktidar partisi yüzde 50’nin altına düşmüştü. Şimdi ard arda yapılan bu kamuoyu araştırmalarının sonuçlarına baktığımızda AKP’de şok üzerine şok yaşandığını da görmüş oluyoruz.



Biz, daha önce AKP’deki oy kaybının nedenlerini yazmış, görüşlerimizi da yansıtmıştık. Bunları burada tekrarlamak istemiyoruz. Sadece şunu söyleyelim, iktidar partisi ülkeyi iyi yönetemiyor, içeride ve dışarıdaki politikaları ile de ülkeyi bölünme noktasına götürüyor. Ekonominin iyi olduğu ifade ediliyorsa da, hiç kimse içinde bulunduğu durumdan memnun görünmüyor.



ÜLKE İYİ YÖNETİLEMİYOR



Sadece şu rakamlara bakalım:



AKP’nin 10 yıllık iktidarı döneminde özel sektörün dış borcu 5 kat artış göstermiş. Vatandaşın bankalara olan borcu ise 35 kat artış göstermiş. 2002 yılında dış ticaret açığı 16 milyar dolar iken, bu rakam bugün 76,8 milyar dolara tırmanmış. 2002 yılında bir litre benzin fiyatı 1,7 lira iken, bugüne kadar benzin fiyatları üç kat artmış, bugün 4,75 liraya çıkmıştır. 2002 yılında tüketici kredisi borcu bulunanların sayısı 1,6 milyon iken, bugün bu rakam 13 milyon kişiyi aşmıştır. Bu rakamlar devletin resmi rakamlarıdır.



Hukuk sisteminin siyasallaştırılması, eğitim düzenlenmesi, Suriye krizinde izlenen politika ve komşularımızla olan ilişkilerimiz, PKK’ya verilen tavizler AKP’yi eriten diğer nedenler olarak da değerlendirilebilir.



Şimdi gelelim diğer partilerin durumuna:



Daha önceki yazımızda da değinmiştik, MHP, oyunu en çok artıran parti olarak dikkat çekiyor. ORC’nin son anketinde MHP’nin oy oranı yüzde 15’in üzerinde görünüyor. CHP’nin oylarında da yükselme görünüyor ve CHP’nin oyu da yüzde 27,4 olarak gösteriliyor.



Andy-ar’ın daha önce yaptığı ankette de MHP’nin oyunu en fazla artıran parti olarak görülmesi, bu partinin iktidara en yakın parti konumuna doğru hızla yaklaştığının da bir göstergesi olarak de





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 59
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 2043
Toplam Tekil 4078771
IP 3.145.191.214






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu