EĞER SAPLA SAMANI KARIŞTIRIRSANIZ… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









EĞER SAPLA SAMANI KARIŞTIRIRSANIZ… - Necdet SİVASLI
Tarih: 28.12.2012 > Kaç kez okundu? 2543

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



EĞER SAPLA SAMANI



KARIŞTIRIRSANIZ…



ODTÜ’de yaşananlar bir bakıma, üniversitelerimizin kaynayan bir kazan olduğu gerçeğini de gözler önüne sermiştir. Başbakan Erdoğan’ın ODTÜ’ye gelişini protesto eden öğrencilerin tutumunun bazılarınca desteklenmesi, bazılarınca kınanması, bir noktada üniversitelerin de bölünmüşlüğünü gösteriyor. Biz, bunu her zaman çok tehlikeli bir gelişme olarak gördüğümüzün altını çizelim.



Üniversitelerde bir rahatsızlık var. Bunu görmemek mümkün değil. Özellikle bugünkü hükümet tarafından atanan rektörlerin, kendi kadrolaşmasını oluşturması, hükümete yaranabilme yarışı içine girmeleri bu eğitim yuvalarının geleceğini de tehlikeye atıyor. Nitekim birçok üniversitede öğrenciler bu kadrolaşmalara da karşı çıkıyor, rahatsızlıklarını dile getiriyor.



SUÇ VARSA SUÇLAMA OLMALI



Biz, şunu ısrarla vurguluyoruz:



Üniversiteler bir eğitim yuvasıdır. Burada eğitim görenlerin, şiddete başvurmadığı süre içinde, protesto, yürüyüş, pankart taşıması demokratik kurallar içinde hareket etmesi, suç sayılmayacak eylemlerde bulunması doğal olarak karşılanmalıdır. Eğer, sucu sadece sesi çıkmak olan bu çocukların demokratik hakları ellerinden alınmaya kalkılır, polis şiddetine maruz kalırlarsa gelecekte önü alınamayacak olayların fitili çekilmiş olur.



Başbakan, üniversite öğrencilerini suçlarken, sapla samanı karıştırmamalıdır. Şiddete başvuran, güvenlik güçlerine Molotof koketli atan, hatta silaha bile sarılan militanlar vardır ve bunları da görüyoruz. Özellikle yasa dışı örgüt militanları ve PKK yandaşları üniversitelere sızarak bu eylemleri gerçekleştiriyor. Biz de her zaman bunların karşısında yer aldık, almaya da devam edeceğiz. Ama masumane eylemlerde ve protesto gösterilerinde bulunanlar da bu sınıfa sokulmamalıdır.



BÖLÜCÜLER AYIKLANABİLMELİ



Başbakan, ODTÜ Rektörü ile Başbakanlık konutunda bir görüşme yaptı. Bu görüşmede ODTÜ Rektörü Ahmet Acar’a Merak ediyorum bu okulun yönetimi, akademisyenleri nasıl sapan yapılır, Molotof nasıl yapılır kimlere nasıl atılır öğrencilere bunu mu öğretirler?” diyor. ODTÜ olaylarında polise ne Molotof kokteyli, ne de sapanla taş atılmadı ki. Kaldı k, polisteki kayıtlar, ilk müdahalenin polisten geldiğini de gösteriyor. Bu konular hassastır ve dikkatli hareket etmek gerekir. Başbakan, daha hoşgörülü, daha kucaklayıcı ve daha seçici olmak durumundadır.



Bugünlerde ortamın kesinlikle gerilmemesi gerekiyor. Yurdun birçok noktasından haberler geliyor ve eğitim yuvalarında çok önemli bazı rahatsızlıkların artık su yüzüne çıkmaya başladığı görülüyor. Konunun daha da kaşınması, bazı öğrencilerin haksızlıkla suçlanması önü alınamayacak olayların patlamasına da neden olabilir. Bu konuda üniversite yönetimlerine olduğu kadar siyasilere de büyük sorumluklar düşüyor.



Üniversitelere sızmış, gruplaşmış olan bölücüler vardır ve bunların da kimler olduğu biliniyor. Güvenlik güçlerinin asıl bunların üzerine gitmesi ve temizlik yapması gerekirken, sadece şiddete başvurmadan kendilerine tanınan demokratik haklarını kullananlara karşı polis şiddeti uygulamak, sapla samanı karıştırmak, öğrencileri baskı altına almak, bizce doğru bir hareket değildir ve bunların daha titiz şekilde değerlendirilmesi gerekir.



ŞİDDETİ KİMSE KABUL ETMEZ



Protesto herkesin hakkıdır. Ancak, şiddete başvurmamak, kırıp dökmemek şartıyla. Şiddete ve kırıp dökmeye kesinlikle karşı olduğumuzu bir kez daha vurgulayalım. Zaten, ODTÜ Rektörü Ahmet Acar da Başbakan ile yaptığı görüşmede “Şiddet içeren hiçbir şeyi biz de kabul etmeyiz” diyerek kesinlikle şiddetin karşısında olduklarının mesajını vermiştir. Diğer bazı üniversite rektörlerinde de aynı görüşte mesajların gelişi olumlu bir gelişmedir. Şiddetin karşısında herkes bir olabilmelidir.



Üniversiteler eğitim ve bilim yuvalarıdır ve kesinlikle de siyasetin, kısır tartışmaların dışında tutulması gerekir. Gelişmiş ülkelerde üniversiteler nasıl çalışıyor, nasıl işlevlerini yerine getiriyorsa, bizde de aynısı uygulanmalıdır. Gelişmiş ülkelerdeki üniversitelerde olaylar olmuyor mu, protestolar olmuyor mu? Pankartlar açılmıyor mu? Elbette oluyor. Ama hiçbir zaman öğrenciler de, polis de şiddete başvurmuyor. Yapılmak istenilenler de başladığı gibi sona eriyor. Çoğu zaman kimsenin burnu bile kanamıyor. Siyasiler de sorumluk bilinci ile hareket ediyor.



Herkes, her yapılanın doğru olduğunu kabul etmek, benimsemek zorunda değildir. Yanlışlara tepki varsa, buradan ders çıkarmak, doğrulara yönelmek siyasilerin işi olmalıdır. Öfke ve şiddet, olayların daha da yayılmasına çanak tutar. O nedenle biz özelikle bugünlerde sağduyulu hareket etmeye çağırıyoruz.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 81
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 2034
Toplam Tekil 4078762
IP 18.188.142.146






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu