ERGENEKON DAVASI VE ZEDELENEN ADALET - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ERGENEKON DAVASI VE ZEDELENEN ADALET - Necdet SİVASLI
Tarih: 14.12.2012 > Kaç kez okundu? 2478

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



ERGENEKON DAVASI VE



ZEDELENEN ADALET



Ergenekon Davası ile ilgili sona gelindi. Ancak, davanın nasıl sonuçlanacağı, ne karar verileceği ve adaletin zedelenip zedelenmeyeceği merak ediliyor. Gerek tutuklu sanıkların rahatsızlığı, gerek yakınlarındaki tedirginlik, gerekse halkın yargılamaya olan tepkisi, davanın görüldüğü Silivri’yi bir kuşatma altına almıştır. Bu tepkilerin bir nedeninin olduğunu görmek ve unutmamak gerekiyor. Çünkü yargılamanın adil olmadığı, tutukluların hiç suç işlemediği halde cezaevlerine tıkılmış olduğu bu tepki yumağını oluşturuyor. Cumhuriyet tarihinde böylesine bir yargılamanın da olmadığına özellikle dikkat çekiliyor.



Karar ne çıkarsa çıksın, Ergenekon Davası konusu adaletin zedelenmesi alanında her zaman tartışılacak, her zaman gündemde olacak bir dava olarak hafızalara da kazınacaktır. Çünkü Ergenekon Davası’nda hukuksuzluğun zirveye çıktığı görüşü ağır basıkıyor.



“ ADALET ZEDELENMEMELİDİR”



Şu ayrıntıyı özellikle vurgulayalım:



Ortada gerçek bir suç varsa, bu sucu işleyenler hukuk sistemi içinde cezalandırılmalıdır, bunun karşısında değiliz. Suçluyu korumuyoruz. Ancak, bugünkü hükümetin hakim ve savcılar üzerindeki siyasi baskısı ve hukuk yapısının bozulması kafalarda soru işaretleri yaratıyor. Bu, bugünün konusu da değildir ve yıllardır tartışılmaktadır.



CHP, konunun yakın takipçisi olarak meydanlara çıkıyor. MHP, Ergenekon davasının bir hukuk zedelenmesine neden olmaması konusunda uyarı üzerine uyarı yapıyor. MHP Genel Başkanı Bahçeli, geçenlerde gazetecilerle yaptığı kahvaltıda “Ergenekon Davası konusunda kapsam çok genişletildi. Türkiye’nin gündemi de sürekli meşgul edildi. Temennimiz mahkemenin kamuoyunu tatmin edici bir karar vermesidir. Millet olarak beklentimiz, adaleti zedeleyen bir kararın çıkmamsıdır” diyerek endişelerini dile getirmiştir.



YARGILAMA SİYASALLAŞIRSA



Adalet sisteminin siyasallaşmaması ve adil işlemesi için sokaklara taşanların bu istekleri bir haksızlık değil, yapılmak istenilen bir haksızlığa karşı seslerini yükseltmeleridir. Bunu anlayışla karşılamak gerekiyor. PKK’lı sanıkların verdikleri ifadelerle insanlı suçlayıp, cezalandırmak hukuka indirilen ağır bir darbe olarak görülüyor. Adil yargılanmanın yapılmadığı izlenimi ile insanlar rahatsızlıklarını dile getiriyor. Ergenekon Davası’nın da derin bir yaraya dönüştüğü ifade ediliyor.



Dikkat ediniz binlerce insan Silivri yollarına düşüyor, biber gazı yiyor, tazyikli su altında kalıyor ama direncini de gösteriyor. Bunun bir nedeni olmalıdır. Bu neden incinen adalet duygusundan başka bir şey değildir. Bugüne kadar böyle bir şeyin yaşandığını görmedik.



Eğer, bir yargılamaya destek için Türkiye’nin her tarafından binlerce insan zor koşullarda Silivri yollarına düşüyor, adil yargılama istiyorsa buraya bir nokta koymak gerekiyor. Yüzlerce insan bugüne kadar Ergenekon adlı bir örgüt kurmakla suçlanıyor. Ancak, ortada bu örgüt yok, örgütün başı yok, gövdesi yok. Yapılan tüm araştırmalarda da böyle bir bulguya rastlanamadı.



“ADALET İSTİYORUZ” SESLERİ



Silivri Cezaevi’nde aralarında generaller, gazeteciler, profesörler, milletvekilleri, yazarların da bulunduğu birçok tutuklu yıllardır yatıyor. Birçokları yargılanma sırasında “Suçumuz ne, ne ile yargılanıyoruz, bize bunu söyleyin” diyor, adeta isyan ediyor. Burada sadece “adalet istiyoruz” deniliyor. Bunu tutuklular da, tutuklu yakınları da, avukatlar da, sokaktaki adam da aynı şiddetle istiyor, buraya dikkat. Çünkü mahkemeyi ve davayı karartan şüphelerin giderek arttığı görülüyor. Bir de Ergenekon Davası’na siyasi bir dava olarak balkıyor ve bu da tepkilere neden oluyor. İşte, biz bu nedenle adaletin zedelenmemesi gerektiğini düşünüyoruz.



Ortada olan şudur:



Haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı toplumda oluşan tepki çığ gibi büyüyor. Mahkemelerin siyasileşmeye başlaması, intikam duyguları ile hareket etmesi izlenimi giderek artıyor. Bu nedenle de “Adalet istiyoruz” diyenler yollara düşüyor, tepki yumağı oluşturuyor. Bu görüntüler ve bu düşünceler iyiye gitmediğimizi gösteriyor.



Ergenekon Davası, toplumdaki kutuplaşmanın bir parçası haline dönüştürülmüştür. Ergenekon Davası konusunda kamuoyu tatmin edilememiştir. Kafalarda soru işaretleri bulunuyor. Hâlbuki toplumun tüm kesimleri bu konuda ikna edilmeliydi bu da yapılamadı. Huzursuzlukların en büyük nedenlerinden birinin de bunun olduğunu düşünüyoruz.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 57
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 805
Toplam Tekil 4077534
IP 18.191.234.62






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu