MHP, BÜTÜNLEŞMENİN ADRESİ OLDU… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









MHP, BÜTÜNLEŞMENİN ADRESİ OLDU… - Necdet SİVASLI
Tarih: 30.08.2012 > Kaç kez okundu? 2640

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



MHP, BÜTÜNLEŞMENİN



ADRESİ OLDU…



Son günlerde MHP üzerinde çeşitli oyunlar oynanmaya başladı. Bu, Milliyetçi hareketin önünün kesilmesi, MHP’nin kan kaybetmesi için kurulan bir dizi oyunun bir parçası olarak değerlendirilmelidir. Çünkü bugün, oyunu hızla artıran, umut olan, birleşme ve bütünleşmenin tek adresi haline gelen parti olarak MHP adres gösteriliyor.



Kasım ayında yapılacak kurultaya MHP Genel Başkanı Bahçeli karşısına çıkarılması hedeflenen bazı isimlerin de çeşitli çevrelerce tezgâhlandığı, partinin yapısının bozulmaya çalışıldığı biliniyor. Bir başka hedef de, MHP’nin yükselişinin önüne geçmek. Son genel seçimler öncesi MHP için oynanan oyunların bir başka versiyonu, kurultay için sahneye konulmaya çalışılıyor. Ancak, bunun da tutmayacağı ve tam aksine MHP’nin yükselişinin hızla süreceğini de şimdiden belirtelim.



AKP, YERE ÇAKILIYOR



Andy-Ar Sosyal Araştırmalar Şirketi, yeni bir kamuoyu araştırması yaptı. Şirket, daha önce 2011 milletvekili seçimleri öncesi bir anket yapmış, gerçeğe en yakın tahmini de bulabilmişti. Aynı şirket, 12 Eylülde yapılan referandumda da yine gerçeğe en yakın tahmini yapma başarısını göstermişti. Andy-Ar’ın son yaptığı ankette oyunu en çok ve hızlı artıran partinin MHP olduğunu açıkladı.



Önce, yapılan anketin sonuçlarına bir göz atalım:



“Siyasi Gündem Ağustos 2012” adını taşıyan ankette, iktidar partisi AKP’nin erimeye başladığı görülüyor. Anket sonuçlarının yayınlanmasından sonra partide bir paniğin başladığı da söyleniyor. AKP’li kurmaylar bu konuda üst üste toplanarak değerlendirmeler yapıyor.



21 ilde 3 bin 251 denekle yapılan araştırmaya göre, AKP’nin oy oranında % 8 oranında bir düşüş görülüyor. Böylece iktidar partisinin oyu % 46,7’ye gerilemiş bulunuyor. AKP’yi % 19,5 ile CHP izliyor. MHP ise % 16,1 ile oylarını en fazla artıran parti olarak dikkat çekiyor.



İKTİDAR PARTİSİNDE PANİK BAŞLADI



AKP, kendisine yakın iki kamuoyu araştırma grubu ile çalışıyor ve her ay iki anket yaptırıyor. Bu anketler, Başbakan ve kurmaylarınca paylaşılıyor. Son iki ay içinde partinin yaptırdığı anketler açıklanmadı. Ancak, sızan haberlere göre, bu anketlerde de AKP’nin oy kaybına uğradığı söyleniyor. Şimdi, Andy-Ar’ın son anketi bir gerçeği daha ortaya koyduğu için, bu gelişmeler AKP Genel Merkezi’nde partinin kurmaylarınca değerlendirilip, AKP’nin sıkıntılı bir döneme girdiği görüşünde birleşiliyor.



AKP neden oy kaybediyor? Anketten çıkan sonuçlar, bu konuda da ip uçu veriyor. Başbakan Erdoğan’ın “Tek adam” olma sevdası, Suriye’de uygulanan yanlış politikalar, terörle ilgili olarak alınan önlemlerin yetersizliği, ülkenin bölünme, parçalanma süreci içine sokulmaya çalışılması, AKP’yi yıkıma doğru götüren nedenlerin başında yer alıyor. Milli Eğitim alanındaki son uygulamaların da millete rağmen inatla sürdürülmek istenmesi de AKP’ye oy kaybettiren nedenler arasında yer alıyor.



MHP, BİRLEŞMENİN ADRESİ



AKP, 12 Haziran seçimlerinde % 50 oy oranı ile iktidar olmuş, sonra oyunu % 54’e kadar çıkarmıştı. Daha sonra bu oy oranı hızla yere çakılmaya başladı ve şu anda AKP % 46’a düşerek oyunu en fazla düşüren parti konumuna geldi. İktidar partisi şu anda Suriye çıkmazı ve terörle mücadelede verdiği başarısızlıkla oyunu daha da kaybedecek gibi görünüyor. Zaten ard arda yapılan kamuoyu araştırmalarından çıkan sonuçlar da bunu böyle gösteriyor.



HAS Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ve ekibin AKP’ye katılımlarının da partiye getirisinin olmadığı, aksine AKP’den kopmaları hızlandırmaya başladığı da söyleniyor. Parti içindeki çalkantıların büyümeye başlaması ile birlikte, daha önce AKP içinde yer alan MHP kökenlilerin partiden ayrılmaya hazırlandıkları, AKP’ye daha önce oy veren bazı MHP kökenlilerinin de “Terörle mücadelede AKP beklentilerimizi karşılayamadı. Üstelik uygulanan yanlış politikalar sonucu ülke bölünmeye doğru gidiyor.” diyerek oylarını çekmeye hazırlandıkları da aynı değerlendirme içinde yer alıyor.



Şu gerçeğin altını kalınca çizelim:



AKP için bugün en tehlikeli parti CHP değil, MHP’dir. Bu nedenle MHP, sürekli olarak AKP’nin hedefinde olmuştur. Ancak, yapılan bütün karalamalara, kurulan bütün tuzaklara rağmen MHP yıkılmamış, üstelik var olan oy oranını da sürekli olarak artıran tek parti olmuştur. Bugün, ortaya çıkan son tabloya bakacak olursak, bunu çok daha net biçimde görebilmekteyiz.



MHP’deki bu yükseliş, hiç kukusuz bu partinin birleşme ve bütünleşme adresi olacaktır. Bu süreç de başlamıştır. Yapılacak olan kurultay bu açıdan daha da önem taşıyor. MHP, kadrolarını yenileyerek, yeni vizyonu, programı ve kucaklayıcılığı ile geleceğin umut partisi olacağını gösterecektir.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 64
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 771
Toplam Tekil 4077499
IP 3.144.36.141






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.478 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu