Dindar nesiller yetiştirmek... - Dr. Burhan ÖZFATURA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Dindar nesiller yetiştirmek... - Dr. Burhan ÖZFATURA
Tarih: 11.02.2012 > Kaç kez okundu? 2776

Paylaş






Tarih : 2012.02.10

www.burhanozfatura.org



Ülkemizdeki ihtilaf konuları yetmezmiş gibi; Türkiye düşmanı mihrakların ve içerideki uşaklarının körüklediği, "Türk-Kürt" - "Alevi-Sünni" - "Laik-Antilaik" kışkırtmalarının verdiği zararlar da gözardı edilerek; şimdi de gündeme "dindar-dindar olmayan" kavgası taşınmaktadır.



İnançların politik arenaya taşınması, fevkalade tehlikelidir. Kaldı ki: İslam büyükleri, her halükarda, dini konularda münakaşa edilmemesini tavsiye etmişlerdir. Sevgili Peygamberimiz de (SAV), tüm davranış ve sözleri ile en güzel örneği teşkil etmiştir:



1-Bazı büyüklerimiz, dini konularda münakaşa etmeyi, "idrar ile abdest almaya" benzetmişlerdir. Hiçbir yararın olmadığını, çok büyük zararlar doğuracağını belirtmişlerdir.



2-Münakaşa; karşı tarafı, daha fazla reaksiyona sevkedebilir. Ciddi günahlara sokabilir. İnkar noktalarına getirebilir. Ve biz de, buna sebebiyet verdiğimiz için aynı derece günahkar oluruz.



3-Başkalarının imanı, inancı hakkında hüküm verme hakkımız yoktur. Suçlayamayız. Aksi halde, bizim de imanımız gider. Müslümanım diyen, müslümandır. Kimseye yorum hakkı verilmemiştir.



4-Kendimizi kimseden daha inançlı, dindar ve makbul sayamayız. Bunu, ancak Cenab-ı Hak (CC) bilir ve takdir eder. Zaten önemli olan da, son nefeste imanlı gidebilmektir. Geleceğin ne getireceği, kimin sonunun nasıl olacağı da, sadece Rabbimizin (CC) bilgisi ve takdiri dahilindedir. Bize düşen, herkes için hayırlar ve güzel sonlar dilemektir.



Geçmiş dönemde; "Seçim yok-sayım var", "Patates müslümanları", "Bize oy vermeyenler, Ebu Cehil'in askerleridir" vb. ifadelerin, ne büyük zararlar verdiğini, hep birlikte gördük ve yaşadık. Nitekim; Baş Örtüsü/İmam-Hatip/Kur'an Kursları baskılarının ve düşmanlıklarının zeminini de, bu tür söz ve davranışlar, "arka bahçemiz" gibi saçmalıklar, hazırlamıştır.



Kendi adıma; evlatlarımızın/torunlarımızın/tüm genç nesillerin, inançlı olmasını tüm kalbimle arzu ederim. Ancak bunu sağlamanın yolu polemik ve suçlamalardan geçmez;



1- Esas olan sözle değil, hal ile (örnek davranışlarla) tebliğdir.



a- Önce, kendimizi eğitmemiz şarttır. Gençlere iyi örnek olmamız gerekmektedir.



b- Dürüstlük ve iyi ahlak, sabır, hoşgörü, tatlıdil-güleryüz vb. hasletler esastır. Cenab- ı Hak (CC); Hz. Musa'ya (RA), Firavuna sabır ve tatlı dille nasihat etmesini emretmektedir. Sevgili Peygamberimize (SAV) "Sen hoşgörülü ve sabırlı olmasan, yanında kimse kalmazdı, hepsi dağılırdı" diye uyarıda bulunmaktadır. Nitekim, Efendimiz (SAV) Ebu Cehil gibi, bir azılı kafirin ayağına bile, çok sayıda gitmiş, tatlılıkla uyarılar yapmıştır.



c- İbadetlerimiz, elbette önemlidir. Ancak; öncelikle, "Güzel Ahlak-Kul Hakkına El Uzatmama- Emaneti Ehline Vermek" gibi faktörler önem kazanmaktadır. Ne kadar ibadet ederseniz ediniz, "kul hakkı ile" ebedi aleme giderseniz, Cenab-ı Hak (CC) "Ben af etmem" demektedir.



d- Efendimiz (SAV); "Ben güzel ahlakı tamamlamak için geldim" diye buyurmaktadır.



2- Bu durumda, amaca varmanın yolu, gereksiz münakaşa ve zıtlaşmalardan değil; örnek davranışlardan geçmektedir. Şu halde;



a- Öncelikle; Rüşvet/israf/kayırma/torpil/ihale yolsuzlukları vb. tüm hastalıklar ortadan kaldırılmalıdır. Bakanlar, milletvekilleri, partililer, yandaşlar (ve aile efradları ile tüm yakınları) akçeli işlerden; iş ve ihale takiplerinden, uzak durmalıdırlar.



b- Tayin ve terfilerde liyakat esas alınmalıdır. Yandaşların kayırılması sona ermelidir. (Kuran-ı Kerim'deki, "Emaneti ehline veriniz" ayeti iyi incelenmelidir.)



c- Hem Devlet kesesinden, hem de şahsi bütçelerden yapılan; lüks/israf/gösteriş harcamaları ve görgüsüzlük davranışları sona erdirilmelidir.



d- Tüm Ülke'de, gerçek anlamda eşitlik, huzur ve adalet sağlanmalıdır. Yöneticiler," Fırat kenarında, kurdun yediği kuzunun sorumluluğunu" idrak etmelidirler.



e-Kaçakçılıkların/kumarın/fuhuşun/uyuşturucu ve alkol bağımlılıklarının kökü kazınmalıdır. Devlet, en büyük kumar patronu olmayı terketmelidir.



f- İnanç, fikir, ibadet ve davranış hürriyetleri üzerindeki, her türlü baskılar temizlenmelidir. Herkes, (başkasına zarar vermemek şartı ile) inanç ve davranışlarında hür olmalıdır.



Ülkeyi yönetenler, bu ortamı sağlarlar ve davranışları ile de örnek olurlarsa; genç nesillerimiz için, güzel yollar da açılmış olacaktır...







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 55
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1445
Toplam Tekil 4078173
IP 3.149.251.155






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 3.004 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu