Türkiye uzun yıllardır, bir çıban başı ile karşı karşıyadır: TERÖR! - Prof. Dr. Turan YAZGAN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Türkiye uzun yıllardır, bir çıban başı ile karşı karşıyadır: TERÖR! - Prof. Dr. Turan YAZGAN
Tarih: 25.01.2012 > Kaç kez okundu? 2805

Paylaş


Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı



Eşkiyalık ve İsyan

Türkiye uzun yıllardır, bir çıban başı ile karşı karşıyadır: TERÖR!



Sözlüğe göre terör, bir siyasi davayı kabul ettirmek için karşı tarafa korku salmak, mala, cana kıyma eylemleridir.



Oysa bir siyasi dava silah zoruyla kabul ettirilmek isteniyorsa, mesela devleti yıkmak, siyasi iktidarı pes ettirerek bağımsızlık, vatan içinde belli bir bölgede muhtariyet kazanmak, vatanı bölerek vatan içinde sınırları belli bir devlet kurmak, vatanı işgal eden düşmanla işbirliği yapmak, silahsız ve erkeksiz köyleri basmak, bizim tarih boyunca kullandığımız bir kelime ile ifade edilmelidir: İSYAN! İsyanın vasıtasına da EŞKIYALIK (EŞKİYALIK) denir. Yukarıdaki gayeye dönük eşkıyalığın da iki şekli vardır: DAĞ EŞKIYALIĞI, ŞEHİR EŞKIYALIĞI.



Türkçede bir de ÇETE kelimesi vardır. Bu kelimeye de benzer anlamlar yüklenebilir. Bu kelime de çok kullanılmaktadır. Çete kurmak, çetecilik yapmak... Bu kelime, özellikle harp zamanlarımızda hem düşman hem de millî güçler olarak kullanılmıştır. Millî güçler genellikle devlet tarafından kurulabilir veya kendiliğinden oluşabilir ve devletçe desteklenebilir. Bugün Türkiye'de yaşanan ve terör denen olaylarla bunları aynı kavrama sokmak doğru değildir.



Terörü kullanarak eşkıyalığı ve isyanı bir tarafa itmek, halkımız nezdinde her gün dinlenen, okunan, yazılan hadiselerin ne olduğunu gizlemek anlamına gelmektedir. Hadiseyi doğru anlatmak için kullanacağınız terim, isyandır, dağlarda ve şehirlerde askeri ve halkı vahşice, sinsice katletmek ise eşkıyalıktır.



Terör, terörist bizim için hiçbir mânâ ifade etmez. Bu sebeple ülkede cereyan eden korkunç dağ ve şehir eşkıyalığının kimse farkında değildir ve kanıksanmış, her yerde olan, basit terördür.



Bu eşkıyalıkların tam anlamıyla manası da İSYAN'dır. Türkiye'de terör merör yoktur, eşkıyalık ve isyan vardır. Devletin vazifesi eşkıyayı tenkil etmek (tamamen tesirsiz hale getirmek), isyanı da derhal sona erdirmektir. Şimdi isyanın esas unsurları olan dağ ve şehir eşkıyasını öldürmek, etkisiz hale getirmekle ifade ediliyor. Bu da anlaşılmaz bir ifadedir. Halkımız, acaba kıskıvrak bağladılar mı, yoksa hapse mi attılar, yoksa öldürdüler mi? Bunlardan hangisini seçeceğine zor karar verebilir.



Bir isyanın başka yollarla ortadan kaldırılacağını ve kaldırılmasına yardımcı olunacağını düşünmek boş görüşlerdir. İsyan bitmedikçe hiçbir tedbir sökmez. Okul açarsın yakarlar, yol yaparsın makineleri tahrip ederler, öğretmen tayin edersin öldürürler, fabrika kurarsın temeline dinamit döşerler... Bu ülke bunların hepsini yaşamıştır.



Kafalara eşkıyalığı ve isyanı iyi yerleştirmek gerekir. Halkın kolay kavramadığı ve tamamen yabancı bildiği, dolayısıyla kafasında güçlü bir medya ile istenilen anlayışın hayal ettirilmesine imkan sağlayan yabancı terimleri bir tarafa atmalıyız. Açık bir şekilde eşkıyadan ve isyandan ve şehit edilme veya öldürülmeden bahsetmeliyiz. Şehit olmak, ancak ve ancak resmi, devletçe kurulmuş ve devletin varlık sebebini teşkil eden, peygamber ocağı askerimize ait imtiyazlı bir kavramdır. Bunu da zedelememek gerekir.



Ayrıca kafalarımıza yanlış yerleştirilen fikirleri de derhal ve bütün imkanlarımızla silmeye çalışmak lâzımdır... Bunun için eldeki bütün bilgi yayma organları, tamamen ve en basit, en çarpıcı, en doğru ve mutlaka halka inmesi kolay terimlerle yayına başlamalıdırlar. İsyan, ne zaman olursa olsun, neremizde olursa olsun derhal bastırılmalıdır.Dersim İsyanı bize Kerkük Musul'u kaybettirmiştir. Bu isyan da petrol kaynaklarımızı ve hazinelerimizi yatırdığımız GAP'ı kaybetmemize sebep olacaksa bunun, bu suçun altından hiçbir güç kalkamaz ve Türk milletinin neredeyse sonu demektir.Şu bilgiler kafalara öncelikle yerleştirilmelidir:



- Güneydoğu Anadolu Kürt bölgesi değildir, Türkler çoğunluktadır.



- Güneydoğu'da Kürt nüfusunun hızla arttığı yanlıştır. Aynı aşiret yapısına sahip ve aynı doğurganlıkta en az eşit nüfusumuz vardır. Kürtleşmiş Türkleri unutmamak lazımdır.



- Güneydoğu'da problem sadece ve sadece ağalık düzeninin kökünün kazınamamış olması; tarım ve toprak reformunun hâlâ gerçekleştirilememiş olmasıdır.



- Güneydoğu ihmal edilmiş değildir. 1970'li yıllarda fert başına yatırım ortalamasının üstünde yatırım almıştır.*



- Aynı yıllarda bu bölgede hemen hemen okulu ve sağlık ocağı olmayan köy yoktur.



- Aynı yıllarda, Mardin-Ömerli arası asfaltken, Isparta-Eğirdir arası tozlu şose idi.



- Mağara köylerinin yakınlarına, devletin yaptığı modern evlere, insanlar eşkıyaların baskıları sebebiyle yerleştirilememiştir.



- Mağarada yaşlıların hepsi Türkçe bilir, fakat omuzunda Kur'an kılıfıyla mağaraya dönen çocuk Türkçe bilmez, bunlara Kur'an değil KÜRTÇE öğretilmiştir.



- Kürtçe, birbirleriyle anlaşamayan 17 şiveyle konuşulur. Bunlardan birine devlet desteği bal gibi Pankürdizmdir.



- Türkiye'de hiçbir azınlık ötekileştirilmemiştir. Zaten milletlerarası anlaşmalara göre, Rum, Ermeni ve Yahudi dışında azınlık yoktur.



- Atatürk bu milleti, İslamiyet esasına göre oluşturmuştur. Bile bile, Hıristiyan fakat Türk asıllı olan insanlarımızı göndermiş, yerlerine Müslümanları getirmiştir.



- Türklüğü bütünüyle Müslüman olan bu toplumun adı olarak kullanmıştır. Balkanlarda Müslümanların Ne Mutlu Türküm demesi gibi, Türkiye'de de bütün Müslümanların Ne Mutlu Türküm demesi bir millet yaratma arzusunun tabii sonucudur. Türklük bir etnik kimlik değildir.



- Türkiye'de hangi fert (dili ne olursa olsun) ben, fert olarak, Turan Yazgan'ın sahip olduğu şu hakka sahip değilim diyebilir? Gökdelen dikme hakları mı yoktur, profesör, milletvekili, bakan, cumhurbaşkanı ... mı olamazlar?



- Karınlarını doyurmak için, ülkenin her yerinde cirit atıp istedikleri yerde yerleşemiyorlar mı?



- Büyük şehirlerde özel mahaller kurup, eşkıyalık icra ettikten sonra sığınamıyorlar mı?



- Güneydoğu Anadolu, bu bilgiler ışığında bilinmelidir ki, bir Kürt meselesi değildir. Emperyalist güçlerin, küresel sermayenin meselesidir. Tıpkı demokrasi getirilip 4-5 parçaya bölünen Irak gibi, Suriye, Mısır, Libya ... gibi. Bize de demokrasi değil, ileri demokrasi getirecekler.



Eşkıyalık yoluyla vatanımız içinde vatan istiyorlarsa bunun adını doğru koyalım: Buna İSYAN denir! Bunun vasıtalarına DAĞ ve ŞEHİR EŞKIYALIĞI denir. Halkımız böyle bilmeli, gerçekleri kendi diliyle öğrenmelidir. Küresel güçler ve emperyalistleri de unutmamalıdır.



* Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gelişim Planı, Genel Koordinatör: Doç. Dr. Turan Yazgan, İstanbul, 1977.



Tanrı Türk'ü Korusun



Prof. Dr. Turan Yazgan







Kemalpaşa Mahallesi Bukalidede Sokağı No: 4 Belediye Sarayı Arkası Ankaravi Mehmed Efendi Medresesi Posta kodu: 34134 Saraçhane / Aksaray / Fatih / İstanbul / TÜRKİYE

Telefon : +90 212 511 10 06 | Belgegeçer : +90 212 520 53 63 | E-Posta : tdav@turan.org

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı İnternet Sitesine Gitmek İçin





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 92
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1767
Toplam Tekil 4078495
IP 18.216.186.164






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu