İbni Sina’nın Çocuk Bakımı Sağlığı Eğitim ve Öğretimi İle İlgili Görüşleri - Aydın Koç - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









İbni Sina’nın Çocuk Bakımı Sağlığı Eğitim ve Öğretimi İle İlgili Görüşleri - Aydın Koç
Tarih: 09.02.2009 > Kaç kez okundu? 18553

Paylaş


İbni Sina yeni doğan çocuğun bakımı, hastalıkları ve tedavisi konusunda çok ayrıntılı bilgiler vermektedir. Çocuk her gün yıkanmalı, üşütmekten korunmalı, anne sütü ile günde iki üç kez beslenmeli. Annesi emzirecek durumda değilse iyi bir sütanne bulunmalıdır.

Doğan çocuğa iyi bir ad konulmalı, çocuk sütten kesildikten sonra kötü davranışlar kazanmadan eğitimine başlanmalıdır.

Çocuğun ilk eğitimi ahlak eğitimidir. Çocuğu kötü iş ve arkadaşlardan uzaklaştırıp iyi arkadaşlarla oynamasını sağlamak iyi davranışlara teşvik etmek gerekmektedir. Çocuğa fazla baskı yapmamalı, hatalarını uygun biçimde düzeltmeli, gerekirse azarlanmalı, dayak ise en son çare olmalıdır.

Çocuk altı yaşına gelince okula gönderilmeli, on dört yaşına kadar okutulmalıdır. Öğretmen dindar, dürüst bilgili, insaflı, temiz, kibar olmalı, çocuk eğitimini ve öğretimini bilmeli, çocukların yeteneklerini tanımalı, onlarla ilgilenmeli, onları yalnız bırakmamalıdır.

Öğretmen çocuğa karşı onu şımartacak kadar yumuşak, ne de korkup soru soramayacak kadar sert davranmamalıdır.

Bu dönemde çocuklar iyi aile çocuklarıyla tanıştırılmalıdır. Böylece birbirlerinin iyi huylarını görür ve kendileri de daha iyi olmaya çalışırlar. Aralarında doğal rekabet nedeniyle daha başarılı öğrenim yaparlar.

İbni Sina zengin ve eşraf çocuklarının bireysel olarak özel ders alarak öğretim görmelerini uygun bulmaz. Çünkü çocuk tek başına öğretmenle kalmaktan sıkılacağı gibi, çocuklar birbirlerinin haklarına saygı göstermenin yanında, çevrelerinden ve birbirlerinden çok şey öğrenirler.

Dönemin okul programı şöyledir. Kur’an, Şeriat, dil, Ahlaki şiirler, Beden eğitim, Sanat ve Meslek öğretim, Şeriat dersinde İslam’ın temel ilkeleri, bilimin yararları ve üstünlüğü, cahilliğin kötülüğü örnekle işlenecek. Dil edebiyat öğretimini tamamlayacaktır. Beden eğitimi dersinde çocuklara şu hareketler yaptırılmalıdır: yürüyüş, yüksek atlama, top oynama, ip atlama, koşma, güreş, ata binme, kılıç oyunu.

Öğretmen çocuğun yetenek ve zevkini, ilgisini araştırıp tespit edecek ve bunlara uygun bir sanat ve mesleği ona öğretecektir. Genç öğrendiği meslekten hayatını kazanmaya başlayınca babası onu iyi bir eşle evlendirip ayrı bir yuva kurdurmalıdır.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 11
Dün Tekil 1121
Bugün Tekil 105
Toplam Tekil 4091071
IP 3.21.231.245






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























30 Sevval 1445
May s 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


Onlara Allah T rk Ad n verdi ve Onlar yery z ne hakim k ld .
(Ka garl MAHMUT)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu