Bürokrasiden Şikayet Etmek… - Dr. Burhan ÖZFATURA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Bürokrasiden Şikayet Etmek… - Dr. Burhan ÖZFATURA
Tarih: 19.10.2011 > Kaç kez okundu? 2669

Paylaş


18.10.2011

www.burhanozfatura.org









Sayın Başbakan , zaman zaman, bürokrasiyi tenkid etmektedir. Şikayetçi olmaktadır. 2002 yılından buyana iktidarda oldukları halde , hala reform ihtiyacından söz etmektedir.



Kendi adıma , büyük çoğunluğu ile , bürokratlara haksızlık yapıldığı kanaatindeyim:



1- Bürokratlara , tam bir yetki ve tam bir güvence veriyor muyuz? İcraat yapanları , insiyatif kullananları , takdir ediyor gerektiğinde savunuyor muyuz?



Aksine, mevut teftiş sistemi ile , her türlü insiyatife engel oluyor muyuz? Çok iş yapan , elbette hatalar da yapacaktır, önemli olan ,çıkar hesaplarının / kasıtlarının olmamasıdır. Ama, kanunların sadece lafzi tefsirlerine göre hareket eder , vicdani ve mantıki tefsirleri dışlarsanız , bürokratların heveslerini kırarsınız.



2-Parti teşkilatları ve milletvekilleri ,bürokratları rahat bırakmakta mıdır? Tayin / terfi/ torpil / iş ve ihale takibi düzeni sona erdirilebilmiş midir?



Dürüst bürokratlara karşı baskılar ve tehditler sona ermiş midir?



Dürüst ve çalışkanlar , hak ettiği iltifatı , övgüyü ve takdiri görmekte midirler? Tayinlerde , liyakat mı esas alınmaktadır, yandaşlık mı?



3- Niçin , yetkilerin bir çoğu , valilere devredilmez? Her şey , Ankara’ya gider , aşırı iş yüküne sebebiyet verilir?



4- Kanunlarda niçin açık ve net ifadeler kullanılmaz, Fuluğ noktalar bırakılır ille de şahsi yorumlamaların kapısı açılır? Rüşvet ve istismarlara zemin hazırlanır?



Özellikle , uzun ve anlaşılmaz tebliğlerle , iş daha da karmaşık hale sokulur?



5-Belirli istisnalar dışında ; adaptasyon eğitimine meslek içi gelişim eğitimlerine önem verilmekte midir? Performans sistemi uygulanmakta mıdır? Dürüstlük , çalışkanlık,başarı, insiyatif kullanma vb. faktörlere önem verilmekte midir?



6- Bir tür “siyasi müsteşar “ olarak gündeme getirilen , Bakan Yardımcıları , yarar mı sağlayacaktır ; bürokratların üstünde bir baskı aracı olarak , görev mi ifa edeceklerdir? İş takipçiğini meslek edinmiş , politikayı çıkar için yapan tiplerin , arzularını mı gerçekleştireceklerdir?



7- Sayın Başbakan ve bakanlar , her işe karışıyorlar mı ; yoksa bürokratlara insiyatif veriyorlar mı ?



Daha bir çok faktörü sıralamak mümkündür. Amaç ; gerçekten hızlı işleyen , insiyatif sahibi, verimli ve dürüst bir bürokratik düzeni sağlayabilmek olmalıdır. Bunu Anayasa ve diğer kanunlar ile sağlamak mümkün değildir. Önemli olan insan unsurudur.İktidarın üst seviyelerinin sergileyeceği tutum ve davranışlarıdır.



Hasbelkader ; bir çok bakanlıkta , üst düzeyde görevdeki kişileri tanıyorum. Çoğunun , ne kadar iyi niyetli , bilgili ve dürüst olduğunu biliyorum.



Yeter ki , bu insanlara karışılmasın . Baskı yapılmasın. İnsiyatif verilsin. Çıkarcılarla , partizancılık yapanlarla , muhatap edilmesinler ve korunsunlar.



Korunsunlar ; zira , Türkiye terörün ve mafyanın cirit attığı , herkesi rahatlıkla tehdit edebildiği , bir ülke haline gelmiştir. Devlet otoritesi zaafa uğramıştır. Verilen tavizler yüzünden , dış mihrakların içerideki maşaları , tam anlamıyla gemi azıya almışlardır. Herkesin hayatı tehdit altına girmiştir.Ne zaman ve nerede , bir hain kurşuna veya bombaya hedef olunacağı , bilinmez hale gelmiştir.



Özellikle terör bölgesinde görev yapan kardeşlerimizin , Cenab-ı Hak yardımcısı olsun. Kötülerden korusun . Hainlere fırsat vermesin



Bu olumsuz şartlarda Ülkesine sadakatle hizmet edenlere , teşekkür etmemiz gerekmektedir.











Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 13
Dün Tekil 952
Bugün Tekil 242
Toplam Tekil 4090087
IP 3.145.88.130






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























29 Sevval 1445
May s 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


Benim Hayatta yegane fahrim, servetim T rkl kten ba ka bir ey de ildir.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu