KÜÇÜK ADA - BÜYÜK YARA - Alperen BURAK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









KÜÇÜK ADA - BÜYÜK YARA - Alperen BURAK
Tarih: 11.10.2011 > Kaç kez okundu? 2907

Paylaş


Türkiye-AB ilişkilerinde iyice çıkmaza girmiş gibi görünen Kıbrıs konusunda hafızamızı tazelemek adına, tarihi kısaca hatırlamakta fayda görüyoruz.



1571’den 1978’e kadar Osmanlı hâkimiyetinde kalan Kıbrıs, bu tarihten 1914’e kadar kısmen, 1960’a kadar ise tamamen İngilizler tarafından yönetildi. 1959 yılında Zürih’te Türkiye’nin de Ada’nın tamamında söz hakkı olduğu 3 antlaşma ile garanti altına alındı. Bu anlaşmalarla, 1960 yılında adada bir ortaklık Cumhuriyeti kuruldu. Kurulan Cumhuriyetin yönetimine, Cumhurbaşkanı Rumlardan ve Cumhurbaşkanı ya rdımcısı Türklerden seçildi.



Rumlar, 1 Nisan 1955’te Ada’da Türk varlığını yok etmek amacıyla tedhiş örgütü olan EOKA’yı kurmuşlar ve terör eylemlerine başlamışlardır. Bu anılan terör eylemleri 1960 yılına kadar sürmüş ve 1960 yılında kurulan ortaklık Cumhuriyeti neticesinden sonra Rumlar gizlice “Akritas Planı”nı hazırlamışlardır. Sadece 3 yıl yaşayan ortaklık cumhuriyeti, Makarios’un 1963 yılı Kasım ayında Kıbrıs Türklerini azınlık haline dönüştürecek 13 maddelik önerisini Türk Cumhurbaşkanı yardımcısının reddetmesi arından “Akritas Planı” uygulamaya konulur. Kıbrıs Türklerinin temel hak ve özgürlükleri kısıtlanarak, yönetimden dışlanırlar. Türklere karşı başlatılan tedhiş hareketleri ile adada şiddet eylemlerinin dozu artırılır ve Türklere karşı soykırım girişimleri baş göstermeye başlar. Yunanistan da bu hareketlerin başını çekerek Rumlara en büyük destek olan taraftır. Ada’daki çeteler gizlice silahlandırılır. 1963-74 yılları arasında Kıbrıs Türklerine karşı yapılan soykırım ve tedhiş g irişimleri neticesinde adadaki Türkler %3’lük gettolarda yaşam mücadelesi verirler. EOKA lideri Nikos Samson’un 1974 yılında yönetimi ele geçirmesi ile “adanın Elen adası olduğu ve Yunanistan’a bağlandığı” ilan etmesi neticesinde Türkiye harekete geçer. Türkiye adaya 1960 Garanti ve İttifak Antlaşmaları gereğince sahip olduğu müdahale hakkını kullanmadan önce bir diğer garantör ülke olan İngiltere ile temaslarda bulunur. Birlikte çıkarma önerisinde bulunur. İngiltere buna sıcak bakmaz.



Bütün diplomatik çabalara rağmen sonuç alınamayınca Türkiye, uluslar arası hukuk ve antlaşmalarla kendisine tanınan garantörlük hakkını kullanarak 1974 yılında Kıbrıs’a çıkarma yapar. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında Türkiye, iki toplumlu, iki kesimli federasyon kurulması için barış görüşmelerini sürdürdüyse de sonuç alamaz ve 15 Kasım 1983’te KKTC ilan edilir. Bu tarihten sonra da Türkiye ve KKTC, çözüm için her görüşmeye iyi niyetle kat ılmasına rağmen bir türlü sonuç alınamamıştır. Çünkü adadaki Rumlar ve dünya, Kıbrıs Türklerinin bir “azınlık” olarak üniter bir Kıbrıs’ta yaşamasını istemektedir.







Bütün dünya kamuoyuna, Ada’daki sorunun Türkiye’nin 1974 müdahalesi sonucu başladığını ileri süren Rumlar, sözlerinin aksine hiçbir dönemde uzlaşı için adım atmamışlardır. Son olarak “Annan Planı” çerçevesinde “kalıcı ve adil bir çözüm” arzu edilmiş ancak sonuç alınamamıştır. 24 Nisan 2004’te referanduma sunulan “Annan Planı”na Kıbrıs Türklerinin %65’i onay verirken, Rumlar da %76 oranında “hayır” demişler ve Ada’da Türkleri istemediklerini bir kez daha dünyaya haykırmışlardır.



Rumlar AB’ye kabul edildikten sonra Ada’nın tamamını ele geçirmek için tüm güçlerini ortaya koydular. Bugün Kıbrıs’ta, Rum ve AB tarafından finanse edilen birçok Sivil Toplum Örgü tü aldıkları bu fon ve eğitimlerle “demokrasi inşası” adı altında, Kı brıs Türk’ünün Ada’daki varlığından vazgeçmesi anlamı taşıyan tezler ortaya koyarak, bu tezleri işler hale getirilmişlerdir. Anılan örgütler “ortak vatan, birleşik Kıbrıs” yaratmak maksadı ile AB, BM, ABD’den büyük destek alarak, iki toplumlu etkinlikler adı altında;







1 “Biz Kıbrıslıyız, Rumlarda Kıbrıslı, aramızda sorun yok”



2 “Türk askeri adadan çekilsin, biz Rum kardeşlerimizle anlaşırız”



3 “ortak vatanımız, federasyon için mücadele edeceğiz”



4 “Çözümsüzlük çözüm değildir”



5 “Türk askeri Kıbrıs’ta işgalcidir”



6 “Türkiye, Rumlarla aramıza girmesin”



Sloganları ile Kıbrıs Türküne, beyin yıkama operasyonları gerçekleştirmektedirler. Hedef, Kıbrıs Türkünün öz benliğinden uzaklaştırılması yönünde mücadele vermek ve Türkün Türk’e düşürülmesidir. Bahse konu çalışmalar o kadar üzücüdür ki, Annan planı sonrasında da her geçen gün biraz daha artarak devam ettiği gözlemlenmektedir. Üzerinde oynanan operasyonların farkında olmayanlar ve tabi ki de işbirlikçi olanlar, KKTC Devletini ortadan kaldırmak için Kıbrıs’ta mücadele verirken, içerde bazı satılmış aydınlar, “zaten küçücük yer, ne önemi var Kıbrıs’ın” “Kıbrıs AB yolunda ayak bağımız” sözleri ile Anavatan Türkiye’de Türk Milletinin Kıbrıs konusundaki var olan hassasiyetini görmezden gelerek keyfi davranmakta ve bağlarımızın koparılması yönünde çalışmaktadırlar.



İçerde ve dışarıda birçok ihanet şebekesi tarafından Anavatandan koparılmaya, Rumlaştırılmaya çalışılan Kıbrıs’ta olumlu faaliyetler de var. Kıbrıs’ın esas sahipleri, Kıbrıs Türk ’ünün asil evlatları, aydınlar; bir yandan KKTC Devletinin ilelebet y aşatılması için çalışmalarına devam ediyor, diğer yandan da Kıbrıs konusunun bir namus davası olduğunu ve Anavatan ile bağlarımızın koparılamayacağını bunun müdafaasının sonuna kadar verileceği mesajını Anavatan’a duyurmaya çalışıyorlar. Bu maksatla konferanslar, toplantılar düzenliyor, Türk Milletine şükranları dile getiriliyor.



Bu gün AB nimetlerinden faydalanma düşüncesi ile Rumlarla işbirliği yapan, kendi insanına, kendi bayrağına, kendi milletine ihanet edenler şunu unutmasınlar ki, 1960 yılından bu yana kadar insanımıza işkence yapan, Ada’dan yok temek için soykırım uygulayan, topraklarımızı işgal eden velhasılıkelam Kıbrıs’ta Türk’e tahammül edemeyen Rumlar, eğer gün olur Tüm Kıbrıs’ı temsil etmeyi başarırlarsa ki bunun olması çok zordur. Çünkü ne Türk askeri, ne Kıbrıs Türkü, ne de Anavatan buna müsaade etmeyecektir. Ancak, Kıbrıs birleştirilmiş olsa idi Annan planı ile işte o zaman şunu sormakta yarar vardır: “Kilis e tarafından Türk düşmanlığının yılmadan aşılandığı ve büyük bir kinle yetiştirilen Rumlar tarafından Kıbrıs’ta Türk soydaşlarımızın yine geçmişteki mezalimlerin aynisini yaşamayacağını kim garanti edebilir?



Vatan için şehit olan her Türk evladı (ister Yavruvatan’da ister Anavatan’da olsun) Cumhuriyetine, Türklüğüne, Egemenliğine, Bayrağına, Toprağına zarar gelmesin diye canını vermiştir. Kıbrıs bizim canımızdır. Kıbrıs’ta yaşayan Türk soydaşlarımız içlerinde hainler bulunsa da biliyoruz ki Anavatanlarına ve Türk milletine bağları halen devam ediyor. Gaflet ve delalet içinde olanlar şunu bilmelidirler; Türk ordusu canımız Mehmetçiğimiz asla Kıbrıs Türkünü yalnız bırakmayacak ve Kıbrıs’tan çıkmayacaktır. Türk ordusuna tahammülü olmayanlar için meydan boştur! Güney’e gidip yaşayabilirler! .







TANRI TÜRK’E YAR OLSUN!







Alperen BURAK



alperenburak67@hotmail.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 63
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1425
Toplam Tekil 4078153
IP 18.118.126.241






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu