DÖNEKLİK VE İDEOLOJİLER - Prof. Dr. Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









DÖNEKLİK VE İDEOLOJİLER - Prof. Dr. Nurullah AYDIN
Tarih: 17.09.2011 > Kaç kez okundu? 2808

Paylaş


Her toplum iktidara getirdiği kişi ve kadroların kendi değerlerini temsil etmesini, refahını geçimini, sağlamasını, güvenliğini huzurunu sağlamasını, adaletle yönetmesini bekler. Ancak ilginçtir ki bu amaçlarla iktidara gelenler belirli bir süre sonra başkalaşıma uğrar, dönüşür. İktidara gelmede ve iktidarda iken döneklik kimliği, ideolojik dönüşüm olarak benimsenir. Kitleler de; bu dönekliği oluşturan iktidar tarafından güç anaforu içinde uyuşturulur. Uyuşmayanların çıkan sesi ise bir yolla susturulur.







Bakın; Tarih boyunca belli başlı ideolojiler; mitolojiler, dinler ve onların çeşitli yorumları etrafında şekilleniyor, dallanıp budaklanmıştır. 15-16. Yüzyıllarda filizlenen Rönesans hareketinim ve insan varlığını tek ve en yüksek değer kaynağı olarak gören, Humanizm’in siyasi bir görüşü olmaması bunları ayrı bir ideoloji sınıfına sokmaz.







İlk defa 18. yüzyıl sonlarına doğru Fransız Devrimi (1789) kilise karşıtlığı ile birlikte ulusalcı ideolojilerin ortaya çıkmasını sağladı. Fransız Devrimi’ni körükleyen kilise karşıtı aydınlanmacı ideoloji, insanı evrenin merkezine yerleştirerek aklı yüceltti. Kilisenin, dinin kaderciliğine başkaldırdı. Newton, Rausseau, Voltaire gibi düşünürler bu ideolojinin alt yapısını oluşturmada önemli rol oynadı.







Din’lerden bağımsız oluşan ideolojilerin ve laik düşüncenin yavaş yavaş gelişmesiyle en azından bir takım kişiler, kendilerinin bu dünyada Tanrının çizdiği kader çizgisi içinde yönetilmediklerini bunun yerine iktidarı eline geçiren güçlülerin adil olmayan bir şekilde yönettiği piyonlar olduklarını görmeye başlayacaklardı.







19 yüzyıl ortalarına gelindiğine bir taraftan Ulusçu Milliyetçi ideolojiler yükselirken diğer taraftan bir Alman düşünür dünyayı en az 150 sene etkileyecek bir siyasi ideoloji üzerine çalışıyordu. İşçi sınıfının emeğini merkez alarak ortaya koyduğu siyasi argümanlarını daha somut hale getirmek için Almanya’yı terk ederek İngiltere’ye gitti.







Karl Marx, 1840’ların ortasında Londra’ya gelerek Kapitalist sistemin en geliştiği yerde kapitalizmi gözledi. Burada kapitalist sistemin işçileri ezdiğini, işçilerin kötü şartlarda patron için modern köleler olarak çalıştığını ve 12 saatlik çalışmada işçinin 2 saatini kendi için geri kalanı patron için harcadığını ve bu sömürü sisteminin kısa sürede çökeceğini, yerine eşitlikçi bir komünist sistem kurulacağını iddia etti.







Bu konuda kitap bile denilemeyecek 80-90 sayfalık Komünist Manifesto adlı risalesini yazdı. Bu risalede kendi düşüncesine göre Komünizm-Sosyalizm’in ana hatlarını belirledi. Daha fazla detaylı bir şey yazamadı çünkü önünde daha fazla yazabileceği böyle bir sistem ve bu konuda fazla bilgisi de yoktu.







Sonra 3 ciltlik hacimli kitabı Kapital’i yazdı. Çok kimse Kapital’i komünist-sosyalist düzeni anlattığını zanneder. Tam tersine Karl Marx bu kitapta kapitalizm tarihinde ilk defa kapitalizmin detaylı analizini yapıyordu. Hala bu kitap Avrupa’da üniversitelerin ekonomi bölümünde kapitalist sistemin tarihini iyi anlamaları için ekonomi talebelerine okutulur.







Türkiye’de bunu okumasınlar, çocuklar komünist olur diye bir süre bu kitabı yasaklandı.







Bugün hala tam olarak kapitalist düzenin nasıl geliştiği anlaşılamıyorsa, bunu olaylara ilgisizliğimize, getirdiğimiz gereksiz yasaklara, kendimize hiç toz kondurmamada aramalıyız.







1917’de Rusya, Marx’ın önerilerinden yola çıkarak komünist- sosyalist karışımı kurduğu sistem, 1989 yılına kadar gitti. Sistem kendini fesh etti. Çin’de komünist sistemle fazla bir yere gidemeyeceğini gördü ve kendi sistemini yarı kapitalizm yarı komünizm şeklinde hibrit bir sisteme dönüştürünce, kapitalizm karşısında ne bir sistem ne de bir ideoloji kaldı.







Şimdi ise halkı Müslüman olan ülkelerde; İslamcı Kalvinist anlayışla din soslu kapitalist sistem yapılandırılmış durumdadır. Yani laik kapitalizmden, İslamcı kapitalizme geçiş. Peki değişen ne? Sadece sömürenler ve semirenlerin ideolojik kimliği değişmiştir.







Peki ya halk yığınları? Onlarda laik kapitalizmde gelecek hayali umudu içinde bırakılırken, İslamcı kapitalizmde halk, cennete gideceğini zannederek orada bekleyen hurilerLE oyalanıyor, olan bitene ses çıkarmıyor. Dünün cüzdanı şişkin kodamanların yaşam biçimi, İslamcı kapitalist kodamanların yaşam biçimi halini alıyor. Köşkler el değiştiriyor. Sevgililer, metresler, çıtır kızlar, bu kez din ritüelleri ile yaşamda olmaya devam ediyor.







Türkiye; üretmeyen fakat tüketen bir toplum oldu.







GÜnün Sözü: Halkı sorumluluk duygusu, yüksek özverili aydınlar, aydınlatabilir.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 799
Toplam Tekil 4079577
IP 18.221.53.5






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu