GİZLİ SİBER SİLAH - Prof. Dr. Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









GİZLİ SİBER SİLAH - Prof. Dr. Nurullah AYDIN
Tarih: 14.09.2011 > Kaç kez okundu? 2944

Paylaş


Siber saldırılarının artması üzerine ülkeler tedbir almaya başladılar. Bunların başında İngiltere gelmektedir. İngiltere'de gizli siber silah çalışması yürütülüyor.







Guardian’ın elde ettiği bilgilere göre, İngiltere, siber alanda ulusal güvenliğine yönelik tehditlerin artması üzerine, bir siber silah programı geliştirmeye başladı.







Hükümet yetkilileri, İngiltere’nin bakanlıklarını ve temel altyapı sistemlerini hacker saldırılarından korumak için yeni bir dizi saldırı seçeneğine sahip olunması gerektiğine inanıyor.







Silahlı Kuvvetler Komutanı Nick Harvey, Guardian’a yaptığı açıklamada, “siber alanın, gelecekte savaş alanlarının bir parçasını oluşturacağını” belirtti.







Harvey, siber silahların geleneksel silahların yerini almayacağını ancak “cephaneliklerinin bir parçasını oluşturacağını” ifade etti. Harvey’in açıklamaları, İngiltere’nin bir siber silah programı olduğuna yönelik ilk resmi beyan oldu.







Bu silahların ne zaman ve kimin idaresinde kullanılacağına yönelik endişeler olabileceğine değinen Harvey, “siber silahların, özel kuvvetler gibi askeri birimler için geçerli olan aynı kurallar kapsamında idare edileceğini” söyledi. “Siber alanın yeni bir alan olmasına rağmen, kuralların, normların, mantık ve standartların diğer alanlarla aynı olduğunu” belirten Harvey, “Yeni bir alanın varlığı, daha saldırgan olacağımız anlamına gelmiyor” dedi.







Siber silah programı tam bir gizlilik içinde yürütülüyor olsa da programın öncülüğünü Siber Güvenlik Operasyonları Merkezi’nin (GCHQ) yaptığı, Savunma Bakanlığı’nın da programa destek verdiği biliniyor.







Savunma Bakanlığı tarafından siber silah operasyonları grubunun başına getirilen General Jonathan Shaw, siber dünyayı sınırları olmayan bir savaş alanı olarak tanımladı.







Kötü amaçlı yazılım ve bilgisayar virüslerinin neden olabileceği zarar, geçen yıl Stuxnet’in ortaya çıkmasıyla anlaşılmıştı. İran, uranyum zenginleştirme programına hasar veren Stuxnet’ten dolayı ABD ve İsrail’i sorumlu tutmuştu.







Uzmanlar, “çok karmaşık ve tekniği çok ileri olan Stuxnet’in, geçmişte rastlanan hiçbir tehdide benzemediğini” ifade etmişti. Güvenlik uzmanı Ilias Chantzos, Stuxnet’i “silah haline getirilmiş virüs olarak” tanımlamıştı.







İngiltere hükümeti Stuxnet’in ortaya çıkması ve yayılması hakkında rolü olmadığını belirtse de kötü amaçlı yazılımın neden olduğu zarar İngiltere’nin siber savunmasını geliştirmesi için güçlü bir uyarı etkisi yaptı.







Geçtiğimiz yıl, İngiltere siber alandaki savunmaları geliştirmek için 650 milyon sterlin ek bütçe ayırdı.







İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Şubat ayında Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen güvenlik konferansında, bir ay önce “düşman istihbaratı tarafından maruz kaldıkları siber saldırıdan” söz etti. Konuya yakın kaynaklar, söz konusu saldırının “Çin istihbarat servisleri tarafından” yapıldığını belirtti.







Hague, yaptığı konuşmada “siber alanda ülkelerin nasıl davranması gerektiği konusunda ortak anlaşma yapılmasını” önermişti. (AFP haber ajansının "Iran denies nuclear plant computers among 30,000 hit by worm" ve Reuters haber ajansının "Computer attacks linked to wealthy group or nation" adlı makalesinden derlenmiştir.)







Türkiye’de ise siber saldırılara karşı önlemler konusunda çalışmalar sürdürülüyor.







Günün Sözü: Danışmanını uzman olandan seç, düşündüğünü gerçekleştirmen kolaylaşır.









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 65
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1830
Toplam Tekil 4078558
IP 3.140.198.43






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.001 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu