Denetimden Hoşlanmayan Bir İktidar - Dr. Burhan ÖZFATURA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Denetimden Hoşlanmayan Bir İktidar - Dr. Burhan ÖZFATURA
Tarih: 08.08.2011 > Kaç kez okundu? 2752

Paylaş








Tarih : 2011.07.16



www.burhanozfatura.org



Yeni hükümetin ilk icraatı, 646 Sayılı Kanun Hükmündeki kararname ile, -yangından mal kaçırır gibi- 66 yıllık Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu’ nu; 1879 yılından bu yana hizmet veren Maliye Teftiş Kurulu’ nu, 40 yıldır, devamlı olarak kendini geliştiren, güzel hizmetler veren Gelirler Kontrolörlüğü Teşkilatını; lağvetmek olmuştur.



Bunların yerine, (vergi denetimlerinin de dahil edildiği) “Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı” kurulmuştur.



-Bu duruma göre; 163 Maliye Müfettişi, 335 Hesap Uzmanı, 363 Gelirler Kontrolörü, 3.939 vergi denetmeni ( toplam 4.800 inceleme elemanı) “ Vergi müfettişi” ünvanı ile, aynı çatı altında görev yapacaklardır.



-Bir başkan ile dört yardımcısının altında; Büyük Ölçekli İşletmeler, Grup Başkanlığı, Organize Vergi kaçakçılığı ile mücadele Grup Başkanlığı, Küçük ve orta ölçekli mükellefler grup başkanlığı, Örtülü Sermaye- Transfer Fiyatlandırması ve Yurt dışı kazançlar Grup Başkanlığı olacaktır.



(Bu gruplandırma tamamen anlamsızdır.) Zira, vergi incelemelerinde hepsi birbirinin içine girmektedir. Belli ki kararname vergi konularına yabancı, Bakanlık Teşkilatının ruhunu hiç bilmeyenler tarafından hazırlanmıştır. Kimseye danışılmamıştır. Sn. Başbakan Maliye Bakanına talimat vermiş, gereği yapılmış, bu değerli kurallar kıyıma tabi tutulmuşlardır.)



-Zaten çok yeterli olmayan vergi denetimi iyice zayıflayacaktır. (Muhtemelen iktidarın ve ona destek veren özel sektör kesiminin, amacı da budur.) Çok sayıda inceleme elemanı devletten ayrılacaktır. (Bir Hesap Uzmanı, Maliye Müfettişi ve kontrolör için iş bulma sıkıntısı söz konusu değildir. Biraz gayret gösteren, devletten aldığı ile kıyas kabul edilemez gelir düzeyine ulaşabilir.)



-Bu kurallar, sadece Maliye Bakanlı’ nda üst düzey görevler için eleman yetiştirmiyor, tüm Devlet birimlerinde ve özel sektörde (kalitesi, eğitim düzeyi, dürüstlüğü, çalışma disiplini ile) temayüz eden kişileri de sağlıyordu. Ne yazık ki, yılların birikimi hiçe sayılmış, keyfi bir uygulama yapılmıştır. Belli ki, iktidarın bu tür vasıflı elemanlara ihtiyacı yoktur. Her işi yüzlerine gözlerine bulaştıran, emir kulu yandaşlar kafi gelmektedir.



-Gelecekte, Sn. Maliye Bakanı için Türk Maliye tarihinde güzel şeyler yazılmayacaktır. Gerçi kendisini pek de suçlayamıyorum. Zira, iktidar olduğu ilk günden bu yana, Teftiş Heyetine ve Hesap Uzmanları Kurulu’na kafayı takmıştır. (Bunda, belediye başkanlığı döneminde yaşadıklarının etkisi var mıdır bilemiyorum.) Seçim döneminde Sn. Kılıçdaroğlu ile yaptığı “Hesap Uzmanlığı” konulu polemiklerin etkisi de nedir, onu da zaman gösterecektir.



-Maliye Bakanı’nın dediği tarzda “çok başlılık ve dağınıklık” gerekçesi de uydurmadır. Elbette kurallar arasında (bazen abartılsa da) bir rekabet vardı; ama bunun göreve hiç etkisi olmamıştır. Kaldı ki yıllar boyunca bir ihtisaslaşma ve görev dağılımı da sağlanmıştır. Dürüst, şahsiyetli ve dirayetli bir yapı kurulmuştur..( Elbette, taviz vermeyen, politikacı sözü ile hareket etmeyen inceleme elemanları bazılarının işine gelmeyebilir. Hiçbir milletvekili –hatta bakan- bunlara baskı yapamaz, yön veremez ve karışamazdı. Şimdi arzulanan şey bu şahsiyetli duruşa son vermek midir? Palas pandıras yıkılan bu güçlü yapıların yerine yenisini koymak mümkün olmayacaktır.



-Neymiş? Güçlü bir bir kurumsal kimlik oluşturulmuşmuş. Vergi denetiminde ilk defa uzmanlaşma ve amaca odaklanmış bir örgüt tasarımı sağlanmışmış. Değişimin arkasında “ kararlı ve güçlü siyasi irade” varmışmış.



Gerçekle ilgisi olmayan bir sürü içi boş süslü laf. Bunların hiçbiri Maliye Bakanlığı’ na verilen bu büyük zarara gerekçe olamaz.



-Üzülerek görüyorum ki seçim zaferi AKP yi ( bilhassa Sn. Başbakanı) daha pervasız hale getirmiştir. Devlet yapısı ile istediği gibi oynama cesareti vermiştir.



-Şimdi bürokrasi üzerindeki politik baskıyı arttıracak “Bakan Yardımcısı” uygulamasını merak ve endişe ile bekliyorum zira şahsiyet sahibi hiçbir müsteşar politik torpil ile gelmiş bir bakan yardımcısının baskı ve müdahalesine tahammül edemez. Görevler şahsiyetsiz ve yalaka tiplere kalır.













Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 72
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1878
Toplam Tekil 4078606
IP 18.117.81.240






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.001 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu