Asuman Soydan Atasayar’dan: Kahraman ve Öncü Kadınlarımız - Prof. Dr. İsa KAYACAN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Asuman Soydan Atasayar’dan: Kahraman ve Öncü Kadınlarımız - Prof. Dr. İsa KAYACAN
Tarih: 25.06.2011 > Kaç kez okundu? 4185

Paylaş




Son yıllarda dikkat çeken edebi çalışmaların başında, merkezi Antalya’da bulunan, şair, yazar, araştırmacı Mustafa Ceylan’ın koordinatörlüğünde yürütülen, yeniçağın, yeni edebiyat akımı “Gülce’nin” ayak sesleri, kulaklara kadar gelen yankılanma duyumları giderek artan bir görüntüyle karşımıza çıkıyor.

Bu, Gülce Edebiyat akımının çalışkan, araştırmacı, iddialı ve çalışmalarıyla inandırıcı üyeleri, neferleri var. Bu neferlerden biri, İstanbul’dan seslenen Asuman Soydan Atasayar. Anlattıklarını dinlemeye başladınız mı, zaman zaman şaşırıyorsunuz, dinledikçe dinlemek istiyorsunuz.

Asuman Soydan Atasayar’ın, “Zirvede Gül Yağmuru..Kahraman ve Öncü Kadınlarımız” adlı 200 sayfalık kitabı yenilerde bana ulaştı. Bu kitap, yeni çağın yeni edebiyat akımı “Gülce”nin 2010 yılı projelerinden biri olarak Asuman Soydan Atasayar tarafından gerçekleştirilmiş, Gölkitap Yayıncılık yayınları arasında Günyüzü görmüş. Şöyle baktığımızda, kahraman ve öncü kadınlarımızdan 22 si kitabın sayfalarına taşınarak, Türkiye’de bir “ilk”e imza atılmış. Kurtuluş savaşında erkeğiyle omuz omuza mücadele eden analarımızla, mesleklerinde “ilk” olan hanımlarımız bunlar. Gülce tarzıyla şiirleştirilen hayatların anlatıldığı kitabın ön kapağında yeralan at üzerindeki kadın resmi, Asuman Soydan Atasayar imzasının taşıyıcısı. Tam burada bir tebrik, alkış gerekiyor Asuman hanım için.

Önsöz Mustafa Ceylan’a ait. Bir yerinde Mustafa Ceylan; “Bu eser; şairimiz Asuman Soydan Atasayar’ın baştan sona bir yıl süren ve üzerinde titizlikle durduğu, her bir konu için geniş araştırmalar yaptığı, yürek sesi ile dokuduğu bir eserdir” diyor. Hayatları Gülce edebiyat akımının şiir türüyle anlatılan, kahraman ve öncü kadınlarımızın isim olarak sıralanışlarını şöyle görmekteyiz:

1-Aziziye kahramanı Nene Hatun,

2-Halide’ydi Edip’ti,

3-Kastamonulu Şerife Bacı,

4-Erzurumlu Kara Fatma,

5-Maraşlı Senem Ayşe,

6-Atamızın annesi Zübeyde Hanım,

7-Gök kızı Sabiha Gökçen

8-İlk kadın Mühendis-Voleybolcu Sabiha (Rıfat) Gürayman,

9-Cumhuriyetin ilk kadın öğretmeni Refet Angın,

10-Efsane ses Hamiyet Yüceses,

11-İlk kadın kimyagerimiz Remziye Hisar,

12-İlk İstiklâl Madalya Sahibi Nezahat Onbaşı,

13-İlk kadın Doktorumuz Safiye Ali,

14-İlk kadın Muhtarımız Gül Esin Aydın,

15-İlk kadın Şair Zeynep Hatun,

16-İlk kadın Ressamımız Müfide Kadri,

17-İlk Türk kadın Avukat Süreyya Ağaoğlu,

18-İlk Türk Hemşire Safiye Hüseyin Elbi,

19-İlk kadın Vaiz Beyza Bilgin,

20-İlk Hükümdar Kadın Tomris Hatun,

21-İlk kadın Belediye Başkanımız Müfide İlhan,

22-İlk kadın Diplomatımız Adile Ayda, şeklinde sıralanıyor.

Yukarıda ismi geçenlerin fotoğrafları, biyografileri bir düzen içinde verilmiş. Sonra, Gülce Edebiyat Akımının şiir türüyle, şiirsel anlatımla mısralarla dile getirilmiş, anlatılmış. Tebriklerimi sunuyorum efendim.

Asuman Soydan Atasayar: 1959 yılında Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde doğdu. AÜFF Matematik Bölümünde okudu. Resim, diksiyon, İngilizce, Osmanlıca kurslarına katıldı. 100’e yakın yağlı boya tablosu bulunuyor, karakalem çalışmalarıyla ortaya koydukları önem taşıyor. “Üçüncü Mevsimdeyim” adlı şiir kitabı yayınlanan Asuman Soydan Atasayar, İstanbul’da yaşıyor.

***

Bekir Yalçınkaya’dan: Kepçe Kulak Reşad

Şair - Yazar Bekir YALÇINKAYA

Prof. Dr. İSA KAYACAN

Yılların gerilerine gidiyorum.. Bir Bekir Yalçınkaya’yla karşılaşıyorum dostlarım arasında. Değişik gazetelerdeki köşeleriyle, tv yayınlarındaki röportajları ve yapımlarıyla, dikkat çeken, alkışlanan bir Bekir Yalçınkaya.

Şimdilerde “Kepçe Kulak Reşad” adlı şiir kitabıyla bana ulaştı. İnce uzun boy 96 sayfalık bir şiir kitabı. Takdim yazısı Bekir Yalçınkaya’nın. Bir yerinde:

“Bu kitaba; kesinlikle hecesiz, ölçüsüz, kafiyesiz ve redifsiz hiçbir şiir girmedi, giremez. Bu kitapta; Masum, mağdur, mazlum bir dünya insanlığının hüznünü paylaşmayan ister seviyesi refahta, ister hali sefalette olsun, kendi gençliğine milli ve manevi ruh aşılamayan hiçbir söz yer almadı, alamaz” deniyor.. Kitabın içeriği hakkında verilen bilgiler, teminat, Bekir Yalçınkaya sözü.

Bekir Yalçınkaya ve eserleriyle ilgili yazılanlardan (isimleriyle)bazı örnekler verilmiş.

Görüyoruz ki, Bekir Yalçınkaya, konu seçiminde zorluk çekmediği gibi, bunların işleniş, sayfalara, sütunlara aktarılışında da aynı başarıyı gösteriyor ve örnek alınabilecek çalışmalara imza atıyor.

Benim “Kim anlar?, Siz beni anlayamaz sınız!” dediğim gibi, kendi anlayışıyla Bekir Yalçınkaya “Beni kim anlar?” diye soruyor, cevaplarını da yine kendisi sıralıyor. 9 ncu sayfada kitabın ilk şiiri. İlk dörtlüğü bu şiirin:



Ben Hâkim değilim, savcı değilim,

Ceza ile suçu nerden bileyim?,

Eli silah tutan avcı değilim,

Gez-göz denen üçü nerden bileyim?



Bekir Yalçınkaya, kulun hakk rabıtasından sözediyor uzunca. “Bana ecel arama” diye uyarıda bulunuyor. Dostlarına ithaf ettiği şiirleriyle karşımıza çıkıyor. Rabia Gölbaşa’na ithaf ettiği “Bana biraz ömür” adlı, başlıklı şiirinin bir dörtlüğünde şöyle sesleniyor:



Gönül yanmayınca kuru söz ile,

Sevgiyi anlamak güçtür Rabia’m,

Maraz yatağında çekilen çile,

Bir dost selamıyla hiçtir Rabia’m.



Bekir Yalçınkaya: Isparta, Şarkikaraağaç – Yeniköy’de 1949 yılında doğdu. 7 yaşlarında iken aynı ilçenin Çeltek Köyü’ne yerleştiler. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Bölümünü tamamlamadan öğretimine ara verdi. 1961 yılından itibaren çeşitli yerel ve günlük gazete ile dergilerde yazmaya başladı.

WEB .::. isakayacan.blogspot.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 61
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1084
Toplam Tekil 4077813
IP 18.119.123.76






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu