‘‘ORTADOĞU’DA DEĞİŞİM VE DEMOKRATİKLEŞME’’ - Prof. Dr. Yasin AKTAY - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









‘‘ORTADOĞU’DA DEĞİŞİM VE DEMOKRATİKLEŞME’’ - Prof. Dr. Yasin AKTAY
Tarih: 15.02.2011 > Kaç kez okundu? 3594

Paylaş








Konulu panel gerçekleştirilecektir. Katılımlarınızı bekliyoruz.





Saygılarımızla,

Prof. Dr. Yasin AKTAY

SDE Başkanı









MODERATÖR: Prof. Dr. Yasin AKTAY – SDE Başkanı





KONUŞMACILAR:



Prof. Dr. Birol AKGÜN – SDE Uluslararası İlişkiler Programı Koordinatörü



Doç. Dr. Ahmet UYSAL – Osman Gazi Üniversitesi, İİBF, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi



Dr. Akif KİREÇCİ – Bilkent Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi



Dr. Kaan DİLEK – SDE Uluslararası İlişkiler Programı Uzmanı









KONU:



Son dönemde dünyanın çözülmesi zor jeopolitik bilmeceleriyle, işgaller, savaş, barış, gözyaşı, acı, aşk ve aşkınlığıyla en çok tartışılan bölgesi olarak Ortadoğu, kargaşanın, parçalanmışlığın, istikrarsızlığın, otoriter rejimlerin, zaman zaman terörün hüküm sürdüğü bir çatışma alanı şeklinde resmedilmektedir.



Obama’nın Change/Değişim sloganıyla kazandığı ABD’deki başkanlığı, kısa bir süre önce patlak veren Wikileaks ifşaatlarının dünyada meydana getirdiği şok dalgaları ve hemen ardından bölgemizde yaşanan Change/Değişim dalgaları, bugün tüm dünyada olduğu gibi bölge ülkelerinde de en çok konuşulan ve üzerine tartışma yapılan konuları olarak karşımıza çıkmaktadır.



İçinden geçtiğimiz süreçte bölgemiz, Tunus’tan başlayarak Mısır’ı oradan Lübnan, Yemen, Ürdün, Cezayir ve diğer bölge ülkelerini içine alan büyük halk kitlelerinin değişim taleplerinin haykırıldığı sosyal-siyasal hareketlerle çalkalanmaktadır.



“ORTADOĞU’DA DEĞİŞİM VE DEMOKRATİKLEŞME” adlı panelimizde; Tunus ve Mısır’da yaşanan gelişmelerin başka hangi bölge ülkelerini doğrudan etkileyeceği, İran’ın da Ortadoğu’da esen değişim rüzgârlarından etkilenip etkilenmeyeceği, Yemen’in tekrar ikiye bölünüp bölünmeyeceği, Lübnan’da iktidar boşluğunun nasıl doldurulacağı, Suriye’nin bu dalgaları nasıl atlatacağı, Ürdün’de sessiz ve derinden gelen muhalefet seslerinin nasıl yankı bulacağı, İsrail’in tüm bu bölgesel gelişmelerden nasıl etkileneceği, ABD’nin Ortadoğu politikalarının nasıl yeniden şekilleneceği, Mısır ve Tunus’ta nasıl bir geleceğin inşa edileceği gibi konular ele alınacaktır.







PROF. DR. YASİN AKTAY



ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nde 1990'da lisans; yüksek lisans; 1997'de de doktorasını bitirdi. 1999 yılında Uygulamalı Sosyoloji Anabilim dalında doçent, 2005 yılında da Kurumlar sosyolojisi Anabilim dalında profesör oldu. 1992 Eylül'ünde araştırma görevlisi olarak girdiği Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde halen öğretim üyesi. 2001 ve 2004 yıllarında ABD’nin değişik üniversitelerinde araştırtmalar yapıp ders veren Aktay, 1991 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte çıkarmaya başladığı Tezkire dergisinin ve 2002 yılında yayımlanmaya başlanan Sivil Toplum dergisinin editörlüğünü yaptı. Yurt içi ve yurt dışında birçok dergide birçok makalesi yayınlanan Aktay'ın yayımlanmış kitaplarından bazıları şunlardır: Önce Söz Vardı: Yorumsamacılık Üzerine Bir Deneme (Vadi Y. 1995, Erol Göka ve Abdullah Topçuoğlu ile), Postmodernizm ve İslam, Küreselleşme ve Oryantalizm (Vadi Y. 1996, Abdullah Topçuoğlu ile), Türk Dininin Sosyolojik İmkânı: Alevilik ve İslam Protestanlığı (İletişim Y. 1999), Din Sosyolojisi (Vadi Y. 1998, M. Emin Köktaş ile), Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce: İslamcılık (İletişim, 2004), Küresel Kentleşme: Konya Örneği (2006), Korku ve İktidar: Komplo Üretimi ve Elit Tahakkümü (Pınar Y. 2010), Türk Sosyolojisinin Tarihine Eleştirel bir Katkı (Küre Y, 2010), Tarih Bozumu: Tarih Sosyolojisi Yazıları (Açılım Y. 2010), Türkiye’de Ortak bir Kimlik Olarak Ötekilik (Eğitim Bir-Sen, 2010). Halen Yeni Şafak Gazetesinde de köşe yazısı yazan Aktay, Mehtap TV’de Ferhat Kentel ile birlikte Tersi ve Yüzü Programını sunmakta, aynı zamanda Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün de başkanlığını yürütmektedir.





PROF. DR. BİROL AKGÜN



Prof. Dr. Birol AKGÜN 1968 yılında Soma’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini ilçesinde tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesini (1993) bitirdi. 1994 yılında Milli Eğitim Bakanlığı adına resmi burslu statüde Yüksek Lisans eğitimi için Amerika Birleşik Devletlerine gitti. Burada Case Western Reserve Üniversitesi (Cleveland, Ohio) Siyaset Bilimi bölümünde Yüksek Lisans (1996) ve Doktora derecesini (2000) aldı. Dönüşte Selçuk Üniversitesi, İİBF, Uluslararası İlişkiler Bölümünde göreve başlayan Akgün, 2001 yılında Yrd. Doç., 2004 yılında Doçent ve 2009 yılında Profesör oldu. Akgün, 2003 yılında “11 Eylül, Değişen Dünya Dengeleri ve Türkiye” konulu araştırmasıyla “Milliyet Gazetesi 2002 Sosyal Bilimler Birincilik ödülünü” kazandı. Son yıllardaki çalışmalarını, uluslararası terör, güvenlik ve ABD dış politikası konularında yoğunlaştıran Akgün’ün Amerikan Başkanlığı: Cumhuriyetten İmparatorluğa (Orion Yayınları, 2009; Ş. Tanıyıcı ile birlikte)), “11 Eylül Sonrasında Dünya, ABD ve Türkiye (Tablet yayınları, 2006); “Türkiye’de Seçmen Davranışı ve Partiler Sistemi”(Nobel yayınları, 2007) başlıklı kitapları ile “Uluslararası Örgütler ve Türkiye” (Çizgi kitabevi, 2005) başlıklı ortak editörlü bir çalışması vardır. Bunların dışında Akgün’ün karşılaştırmalı siyaset ve uluslararası ilişkiler alanlarında yerli ve yabancı dergilerde yayınlanmış pek çok makalesi bulunmaktadır.





DOÇ. DR. AHMET UYSAL



Doç. Dr. Ahmet UYSAL, 1972 yılında Sakarya’da doğmuştur. İlk ve ortaöğrenimini Sakarya’da, Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü’nde tamamlamıştır. Yüksek lisans ve doktora derecelerini Amerika Birleşik Devletleri’nin Southern Illinois University’de almıştır. Siyaset sosyolojisi, Ortadoğu meseleleri ve Türk-Arap ilişkileri, medya ve toplumsal değişme konularında akademik çalışmalar yapmaktadır. Ankara’da 2010 yılında Stratejik Düşünce Enstitüsü, Kahire Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversite tarafından ortaklaşa düzenlenen Arap-Türk Sosyal Bilimler Kongresi’nin genel koordinatörlüğünü yapmaktadır. 2010 Yılında “Mısır’da Türkiye Algısı” konusunu araştırmak üzere Mısır’da bulunmuştur. Halen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.





DR. AKİF KİREÇCİ



Dr. Akif Kireçci halen Bilkent Üniversitesi IISBF'de öğretim üyesidir. Bilkent'e katılmadan önce A.B.D.'de Stevens Teknoloji Enstitüsünde Ortadoğu Çalışmaları bölümünde kurucu öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Pensilvanya Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları bölümünde yaptığı doktora çalışması Mısır ve Türkiye'deki modernleşme çabalarını karşılaştırmaktadır. Kireçci’nin Türk Dış Politikası ve Ortadoğu tarihi ile ilgili birçok çalışması bulunmaktadır. Dr. Kireçci Contemporary Turkish Culture dergisinin editörü ve Bilig dergisi yayın kurulu üyesidir.





DR. KAAN DİLEK



1974 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğretimini Antalya ve İstanbul’da tamamladı. Anadolu Üniversitesinde İktisat okudu. 1994 ve 2006 yılları arasında Tahran Üniversitesinde Medeniyet Tarihi alanında lisans, Fars Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans ve doktora çalışmalarına devam etti. 2006 yılından bu yana Ankara’da gazeteci, danışman ve araştırmacı olarak çalıştı. 2009 yılında ORSAM’da Şiilik Araştırmaları Danışmanı olarak görev yaptı. 2009 yılından bu yana SDE’de Ortadoğu Uzmanı olarak çalışmaktadır.









TOPLANTI PROGRAMI:



Tarih : 17 Şubat 2011, Perşembe

Saat : 15.00

Yer : SDE Konferans Salonu

LCV : Bircan KOLCU 0 312 473 80 44/45



www.sde.org.tr





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 61
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1152
Toplam Tekil 4077880
IP 3.138.200.66






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu