“ULUSAL İNSAN HAKLARI KURUMU YASASI BEKLENTİLERİ KARŞILIYOR MU?” - Prof. Dr. Yasin AKTAY - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“ULUSAL İNSAN HAKLARI KURUMU YASASI BEKLENTİLERİ KARŞILIYOR MU?” - Prof. Dr. Yasin AKTAY
Tarih: 05.02.2011 > Kaç kez okundu? 3146

Paylaş


“ULUSAL İNSAN HAKLARI KURUMU

YASASI

BEKLENTİLERİ KARŞILIYOR MU?”





Konulu Çalıştay gerçekleştirilecektir. Katılımlarınızı bekliyoruz.





Saygılarımızla,

Prof. Dr. Yasin AKTAY

SDE Başkanı









MODERATÖR:



Doç. Dr. Yusuf TEKİN







KATILIMCILAR (Alfabetik sırayla) :



Ahmet UZAK - Yasama Uzmanı



Ayhan BİLGEN - Sivil Toplum Geliştirme Merkezi



Ayşe BİLGEN - İnsan Hakları Araştırmaları Derneği



Emrullah BEYTAR - MAZLUMDER Genel Başkan Yrd.



Ertuğrul Cenk GÜRCAN - İnsan Hakları Araştırmaları Derneği



Feray SALMAN - İnsan Hakları Ortak Platformu Direktörü



Gülden GÜRSOY - Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi



Dr. Günal KURŞUN - İnsan Hakları Gündemi Derneği



Habip KOCAMAN - TBMM Kanunlar ve Karalar Müdürlüğü



Hakan ATAMAN - İnsan Hakları Gündemi Derneği



Prof. Dr. Hasan Tahsin FENDOĞLU - Anayasa Hukukçusu



Hasan Sayım VURAL - Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgileri Fakültesi, İnsan Hakları Merkezi



Av. Hüsnü ÖNDÜL - İnsan Hakları Ortak Platformu



Kenan ALTAŞ - TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Yasama Uzmanı



Mehmet ALTUNTAŞ - Yasama Uzmanı



Mehmet SALMANOĞLU - İnsan Hakları Araştırmaları Derneği Başkanı



Dr. Murat YILMAZ - SDE Uzmanı



Av. Öztürk TÜRKDOĞAN - İHD Genel Başkanı



Yılmaz ENSAROĞLU - SETA Vakfı



Zeynep DURAN - TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Yasama Uzmanı







KONU:



İnsan hakları değerlerinin ve özgürlüklerin etkin biçimde korunması ve geliştirilmesi bakımından ulusal mekanizmaların güçlendirilmesi gerektiği artan bir sıklıkla dile getirilmektedir. Bu ihtiyacın karşılanması amacıyla çeşitli ülkelerde “Ulusal İnsan Hakları Kurumları” adı altında idari yapılar oluşturulmaktadır. Ulusal İnsan Hakları Kurumları’nın insan haklarına dayalı siyasi ve hukuki bir düzenin işlerlik kazanması ve temel özgürlüklerin yaşama geçirilmesinde önemli bir rol oynaması beklenmektedir.



Ulusal İnsan Hakları Kurumlarının kuruluş, yetki ve sorumlulukları ile ilgili temel prensipler BM Paris İlkeleriyle belirlenmiştir. 1993 Viyana Deklarasyonu ve Eylem Planı, her devletin ulusal düzeyde kendi ihtiyaçlarına uygun bir insan hakları kurumunu hayata geçirmek için gerekli en uygun çerçeveyi seçme hakkına sahip olduğunu vurgulamaktadır. (Viyana Deklarasyonu ve Eylem Programı, 1. Bölüm, 36. Paragraf)



Türkiye’de insan hakları alanındaki kurumsallaşma çalışmaları 90’lı yıllara uzanmaktadır. 1990 yılında TBMM bünyesinde ilk kez Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ve 1992’de İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanlığı kurulmuştur. 1997 yılında yasal statüsü belirlenen İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu resmi mekanizmalar arasına katılırken, 2001 yılında kurumsallaşma alanında en geniş kapsamlı düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Aynı yıl Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı faaliyete geçerken, 81 il ve 831 ilçede İnsan Hakları İzleme Kurulları oluşturulmuştur. Aynı zamanda çeşitli kurum ve kuruluşlar bünyesinde insan hakları birimleri kurulmuştur. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları gibi kuruluşlar bu birimler arasındadır.



Bununla birlikte 2004 yılından bu yana Kamu İdaresi tarafından Ulusal İnsan Hakları Kurumu yasasının hazırlanması doğrultusunda birtakım çalışmalar yürütülmüştür. Hükümetin hazırladığı tasarı, 28 Ocak 2010 tarihinde Meclise gönderilmiş ve TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlanmıştır. İnsan hakları örgütleri yasa hazırlık sürecini takip etmiş ve katkı sunmaya çalışmıştır. Ancak sivil kuruluşlar Kamu İdaresinin hazırlamış olduğu yasa taslağının Paris ilkeleriyle uyumlu bir insan hakları yapılanmasını karşılamaktan uzak bulunduğunu belirterek çeşitli eleştirilerde bulunmaktadır. Bununla beraber, insan hakları alanında kamu kurumlarının görev ve sorumluluklarını daha etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri ve sivil insan hakları hareketi ile eşgüdümlü bir çalışma yürütebilmeleri açısından ulusal insan hakları kurumunun önemli bir boşluğu dolduracağı öngörülmektedir.



Çalıştay, hazırlıkları tamamlanan yasanın niteliği ve bu yasanın uygulanması hakkında insan hakları çevrelerinin ve ilgili kamu yetkililerinin görüşlerini ifade etmelerini önemsemektedir. Bu çerçevede yasanın en önemli unsurlarından olan kurumsal yapı, kurumsal işleyiş, kurul üyelikleri, personelin niteliği, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve habersiz ve sınırsız denetim yetkisi gibi konular tartışılacak, uygulayıcılar için tavsiyelerde bulunulacaktır.









TOPLANTI PROGRAMI:



Tarih : 29 Ocak 2011 Cumartesi

Saat : 15.00

Yer : SDE Konferans Salonu

LCV : Bircan KOLCU 0 312 473 80 44/45



www.sde.org.tr





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 97
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 209
Toplam Tekil 4078988
IP 3.145.16.90






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu