TOSUN BANK - Ayşe ALTAY - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TOSUN BANK - Ayşe ALTAY
Tarih: 01.01.2011 > Kaç kez okundu? 6773

Paylaş


Bundan bir süre önce Pankobirlik ve bir çiftçi kooperatifi olan Konya Şeker “Dana Bank” diye bir sistem oluşturdu. Bu sistemin prensibi 3bin liralık bir ineğe sahip olan her kişiye her ay 250 – 300 TL net ödeme yapmak. Talebin yoğunluğundan dolayı Konya Şeker Dana Bank’ın kapasitesi bin ineğe çıkardı. Bu sistem ile et fiyatlarını aşağıya çekmeyi hedefleyen Konya Şeker erkek danaları besleyip, yeterli büyüklüğe geldiğinde kesime yollayıp, bedelinden masrafları çıkardıktan sonra kalan ücreti çiftçiye teslim edilmesi şeklinde bir yol izledi.







DANA KREŞLERİ







Dana Banak’ın Dana kreşi mantığıyla işlemesi de hayvansal üretimde yeni bir dönemin başladığının bir göstergesidir. Konya Şeker’in bu yeni üretim organizasyonu modeli toplum bakım ile üretim masrafları aşağıya çekilmiş oluyor. Bu sistemin en pratik yanı da hayvanını Dana Bank’a bırakan üretici hayvanına ait bilgilere internet aracılığı ile doğrudan ulaşabiliyor.







Projenin bir diğer özelliği de AB müzakerelerinde belirlenecek ülkemiz süt kotasının hesaplanmasında kayıtlı süt üretiminin dikkate alınacak olması nedeniyle bireysel üretimden kaynaklanacak kayıpları giderebilecek olmasıdır. Bu sistem hayvansal üretimde yüksek süt verimi ve hobi hayvancılığının yatırım hayvancılığına dönüşmesi sağlanıyor.







DANA BANK’IN ÇALIŞMA PRENSİBİ



Dana Bank'ın sistemi, ortak ahırlar yapılarak toplu üretime geçilmesi sayesinde maliyetleri düşürme mantığı üzerine kuruludur. AB kriterlerine uygun bir üretim standardı yakalayan Dana Bank, çiftçilerin ineklerini 'kreş' mantığında 'konaklatıp' onların tüm bakım ve gıda ihtiyaçlarını karşılıyor, sütlerini sağıyor.







Aylık olarak bakım masrafları düşüldüğünde, 3 bin liralık bir ineğin sahibine net 250 TL ödeniyor. Daha çok süt veren örneğin 4-5 bin liralık ineklerde bu rakam 300 TL'ye çıkıyor. Dana Bank'ta bakılan inekler kesim vakti geldiğinde kesiliyor ve bedeli inek sahibine ödeniyor. Yavruladıklarında da yavruları inek sahibine veriliyor.







TOSUN BANK







Konya Şeker üreticilerin birlik olup kendi üretim organizasyonunu kurmak için Dana Bank’ın yanı sıra bir de Tosun Bank kurdu. Türkiye de tarım alanında kendi kendine yetebilme modelinin kalkması ile yeni geliştirdikleri sistem sayesinde Konya Şeker üreticiye hem destek hem de hayvansal üretime teşvik etmiş oluyor. Bir nevi hayvansal üretim safhasında yeni bir soluk kazandırmış oluyor.









Ayşe ALTAY / Balkan Günlüğü Gazetesi Yazarı / İZMİR





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 811
Toplam Tekil 4079589
IP 18.116.62.45






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu