AZERBAYCAN SEÇİMLERİ İÇİN OLUMSUZ RAPOR - HABER7 - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









AZERBAYCAN SEÇİMLERİ İÇİN OLUMSUZ RAPOR - HABER7
Tarih: 08.11.2010 > Kaç kez okundu? 3225

Paylaş


Azerbaycan'da Müsavat Partisi ve Halk Cephesi Partisi, dün yapılan genel seçimleri tanımadıklarını açıkladı. Uluslararası gözlemciler, seçimleri demokratik normlara uygun olmadığı yönünde rapor verdi.



Azerbaycan'da Müsavat Partisi Genel Başkanı İsa Kamber ve Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Ali Kerimli, dün yapılan genel seçimleri tanımadıklarını açıkladı.



Genel seçimlere, ''AXCP-MÜSAVAT'' ittifakıyla katılan iki partinin genel başkanı, Müsavat Partisi Genel Merkezinde düzenledikleri basın toplantısında, seçimlerde iktidar partisi taraftarlarının kanunsuz işlemler yürüttüklerini savunarak, ''AXCP-MÜSAVAT'' ittifakının seçim sonuçlarını tanımadığını bildirdiler ve yeniden seçim yapılmasını talep ettiler.



Müsavat Partisi Genel Başkanı Kamber, dün yapılan genel seçimlerin seçimle bir alakası olmadığını öne sürdüğü konuşmasında, dün Azerbaycan bağımsız olduktan sonra en kötü seçimin yapıldığını belirtti.



Kamber, seçim öncesi ''AXCP-MÜSAVAT'' ittifakından aday olmak isteyen çok sayıda partilinin hükümet tarafında aday gösterilmediğini, seçim sırasında ise yasadışı olaylar meydana geldiğini öne sürerek, ''Biz bu seçimleri tanımıyoruz. Bu seçimler sonunda oluşturulacak parlamento kanuni değildir. Buna göre,''AXCP-MÜSAVAT'' seçim ittifakı, dün gerçekleştirilen seçimlerin iptal edilmesini talep etmektedir. Yeni, demokratik, adaletli seçimle beraber gerçek parlamento kurulmalıdır'' dedi.



-KERİMLİ:"KATILIM YÜZDE 15'İN ALTINDA"



Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Ali Kerimli de dün yapılan seçimlerde ''AXCP-MÜSAVAT'' adaylarının haklarının yenildiğini, hükümete yakın olan partilerde böyle bir sorun olmadığını ifade etti.



Seçim sonunda, Merkezi Seçim Komisyonu (MSK) Başkanı Mezahir Penahov'un seçimlere katılım oranıyla ilgili açıklamasının yalan olduğunu iddia eden Kerimli, ''Bizim yaptığımız tespitlere göre, yüzde 15'in altında bir katılım oranıyla seçim gerçekleşmiştir. MSK'nın ilan ettiği seçim sonuçları şişirilmiş sonuçlardır'' dedi.



Müsavat ve Halk Cephesinin seçim öncesinde yaptığı ittifakın seçim sonrasında da devam edip etmeyeceği şeklindeki bir soruya da Kerimli ve Kamber, İki partinin işbirliği çalışmalarının her sahada devam edeceği cevabını verdi.



Bu arada, dün yapılan genel seçimler sonucunda Kamber ve Kerimli milletvekili seçilemedi.



Bu partilerin seçimlerden önce 4 milletvekili varken, dünkü seçimlerde hiç milletvekilliği kazanamadılar.



ULUSLARARASI GÖZLEMCİLERE GÖRE SEÇİMLER DEMOKRATİK NORMLARA UYGUN DEĞİL



Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Avrupa Konseyi gözlemcileri yaptıkları açıklamada, ''Kusurlu bir parlamento seçimi, Azerbaycan'ın demokratik açıdan gelişmesine anlamlı bir ilerleme getirmedi'' ifadesini kullandı.



Gözlemciler, seçimlerin, sınırlı basın ve toplanma özgürlüğünün bulunduğu, sandıklarda Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in partisi lehine hileli oylar kullanıldığı, ''eşit olmayan bir oyun sahasında'' yapıldığı yorumunda bulundu.



TÜRKPA GÖZLEMCİ HEYETİ RAPORU: SEÇİMLER DEMOKRATİK, AZERBAYCAN YASALARINA VE ULUSLARARASI NORMLARA UYGUN



Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), Azerbaycan'da dün yapılan genel seçimlerle ilgili bir rapor yayımlayarak, ''seçimlerin demokratik, Azerbaycan yasalarına ve uluslararası normlara uygun'' olduğunu belirtti.



Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin daveti üzerine Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Türk ve Kazak milletvekilleri, gözlemci sıfatıyla izledikleri Azerbaycan genel seçimleri sonrası bir basın toplantısı düzenleyerek, TÜRKPA'nın gözlemci raporunu açıkladılar.



TÜRKPA Genel Sekreteri Ramil Hasanov, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Haluk İpek, AK Parti Konya Milletvekili ve Türkiye - Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Kabakçı, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Kazakistan Milletvekili Amangeldi Momisev ve Saurbat Esjanov basın toplantısında hazır bulundu.



Raporu basına okuyan AK Parti Konya Milletvekili Kabakçı, dünkü seçimlerin Azerbaycan Cumhuriyeti yasalarına ve uluslararası taahhütlere uygun olup olmadığına ilişkin TÜRKPA gözlemci heyeti olarak seçimleri izlediklerini hatırlatarak, ziyaret kapsamında Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Merkezi Seçim Komisyonu (MSK) Başkanı Mezahir Penahov'u da ziyaret ettiklerini ve onlardan seçimler hakkında bilgi aldıklarını ifade etti.



Raporda, TÜRKPA heyetinin seçim bölgelerini ziyaret ettiği, heyetteki milletvekillerinin oy verme sürecinin çeşitli aşamalarını gözlemledikleri ve bu aşamalarda hiçbir kanunsuz olaya rastlanılmadığı belirtildi.



TÜRKPA gözlemci heyetinin temasları sırasında hiçbir ayrımcılık gözlenmediği kaydedilen raporda, ''doğrudan veya dolaylı olarak ırk, milliyet, cinsiyet, dil, köken, mülkiyet, dini düşünce, toplumsal mensubiyet ayrımcılığı gibi durumların saptanmadığı'' ifade edildi.



Heyetin Hazar, Binegedi, Nerimanov seçim bölgelerinde bulunduğuna dikkat çekilen raporda, yapılan incelemelerde güvenlik güçleri ve yönetimin hiçbir şekilde seçimlere müdahale etmediğinin görüldüğü belirtildi.



Raporda, seçimlerde yaşanan bazı küçük teknik eksiklikler dışında, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi için yapılan genel seçimlerin demokratik, Azerbaycan yasalarına ve uluslararası normlara uygun olduğu vurgulandı.



AK Parti Konya Milletvekili Kabakçı, TÜRKPA gözlemci heyetinin, Azerbaycan devletinin belirlediği kanunlar çerçevesinde görevini yapmaya çalıştığını ve TÜRKPA'nın tarafsızlığını koruyarak gözlemlerini tamamladığını kaydetti.



TÜRKPA heyetinde bulunan Türk milletvekilleri, Bakü temaslarını tamamlayarak ülkeden bugün ayrıldı.



AA





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 27
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 856
Toplam Tekil 4079634
IP 18.219.95.244






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 8.821 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu