ATATÜRKÇÜLÜĞÜN TAM BAĞIMSIZLIK İLKESİ - 6 - Prof. Dr. Cihan Dura - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ATATÜRKÇÜLÜĞÜN TAM BAĞIMSIZLIK İLKESİ - 6 - Prof. Dr. Cihan Dura
Tarih: 05.07.2010 > Kaç kez okundu? 3090

Paylaş


www.cihandura.com



-Atatürkçülüğün on ilkesi Bilimcilik, Sosyal Ahlâk, Millî Egemenlik, Tam Bağımsızlık, Cumhuriyetçilik, Laiklik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik ve Devrimcilik”tir.

-Bir Atatürkçü Tam Bağımsızlık İlkesi için, hayatında hangi ortam ve koşulda olursa olsun, burada verilen öğütleri öğrenir ve uygular. Atatürkçüler bir araya geldikleri zaman birbirlerini bu öğütler bakımından bilgilendirir, aralarında bu öğütleri konuşur, tartışır, işler ve yayar.

-Bir Atatürkçü ancak bu öğütleri uyguladığı derecede Atatürkçüdür. Kim ki bu öğütlerin hepsini bilir, üzerinde düşünür, uygular, anlatır, açıklar, başkalarına ulaştırır, yayar, ancak o “ben tam bir Atatürkçüyüm” diyebilir.

Bu yazıda Tam Bağımsızlık İlkesi”nin “özveri” bahsine girdim. Bundan önce “Bilinçlenme”, “Eylem” , “Ekonomi”, “Belirleyiciler” ve “Bedhahlar” konularını işlemiştim.



ÖZVERİ

6.1.- Türk Milletinin varlığından, Türk Milletinin haysiyet ve namusundan daha önemli başka ne olabilir? Evet, Türk Milleti yaşamalıdır; ancak haysiyet ve şerefiyle, namusuyla yaşamalıdır. Bunu ise Türk Milletinin özgür ve bağımsız olması hedefi için çalışarak, ancak sen sağlayabilirsin. Milyonlarca Atatürkçü, sen, hepimiz, bütün millet bireyleri yalnız tek bir nokta etrafında toplanmalı, gerektiğinde kanımızın son damlasına kadar savaşmalıyız. O nokta tam bağımsızlıktır, o nokta tam bağımsızlığın sağlanması ve sürdürülmesi noktasıdır.

6.2.- Bağımsızlığı için ölümü göze alan bir millet, insanlık haysiyet ve şerefinin gerektirdiği her özveriyi yapmış demektir. Tutsaklık zincirini boynuna kendi eliyle geçirmiş olan miskin, haysiyetsiz bir millete nispetle dost ve düşman gözündeki yeri de farklı olur, yüce olur. Bağımsızlığı için ölümü göze alan bir milletin önünde bütün dünya eğilir

6.3.- Bağımsızlığını yitirmenin sonu nedir bilir misin? Aşağılanarak ölmek! Sen ey Atatürkçü, sen ancak haysiyetinle, namusunla, onurunla yaşarsın. Gerekirse ölümü de göze alırsın bağımsızlığımız için. Sen tarih boyunca özgürlük ve bağımsızlığa sembol olmuş bir milletin evladısın.



UYGULAMA

A) Kavramlar

Tam Bağımsızlığın “Özveri” bahsinde karşımıza çıkan temel kavramlar şunlardır:

-Türk Milletinin haysiyeti, şerefi, namusu,

- insanlık haysiyet ve şerefi.

Aşağıda tanımlamaya, açıklamaya çalıştığım bu kavramları ne kadar iyi öğrenirsek, öğrendiğimizi unutmazsak, Atatürkçülüğü bir düşünce sistemi olarak o kadar kolay öğrenir, o kadar kolay anlatır, ondan o kadar fazla istifade eder, onu o kadar verimli işler, geliştiririz.

1) TÜRK MİLLETİNİN HAYSİYETİ, ŞEREFİ, NAMUSU

Nasıl bir insanın haysiyeti, şerefi ve namusu varsa, bir milletin de haysiyeti, şerefi ve namusu vardır. Kendi haysiyeti, şerefi ve namusu üzerinde titreyen bir insan, aynı duyarlılığı milleti için de göstermek zorundadır. Eğer milletinin haysiyet, şeref ve namusu ayaklar altına alınmışsa, buna kayıtsız kalamaz, bundan utanç duyar, yaşayamaz. Bu sebepledir ki Atatürk: “Umumi şerefsizliğin enkazı altında, şunun bunun şahsi şerefi de yerle bir olur" demiştir.

2) İNSANLIK HAYSİYET, ŞEREF VE NAMUSU

Haysiyet: Değer, itibar, kadr, şeref;

Şeref: Ululuk, yükseklik, yücelik, büyük rütbe, büyüklük, şan, övünme;

Namus: ırz, edep, haya, ar, iffet, dürüstlük, ahlak kurallarına bağlılık

anlamlarına geliyor.

İnsan solmanın hakkını vermek bakımından bu değerlere sahiplik çok önemli olduğu için, insanlık vurgusu yapma gereği duyulmuştur. Demek ki bir devletin bağımsız olması gerekir, o devletin yurttaşlarının adı geçen değerlere hakkıyla sahip olmaları için.

B) Yardımcı Kavramlar

Atatürkçü düşünce sistemi insanın bireysel hayatıyla ilgili bazı esaslar koymakla birlikte, toplum hayatı ile çok daha fazla ilgilidir. Gerçekten, Atatürkçülüğün On İlkesi esas itibariyle toplum ve devlet hakkındadır. Bu sebepledir ki toplumsal yaşamla ilgili bazı kavramları, uzmanlık alanımız ne olursa olsun, genel olarak öğrenmek zorundayız. Yoksa, Atatürkçü Düşünce”yi anlamakta zorlanırız, tam olarak anlayamayız, bu yüzden de gerçek bir Atatürkçü olamayız. “Bedhahlar” kesimi kapsamında bilmemiz gereken başlıca yardımcı kavramlar şunlardır:

Haysiyet, şeref, namus

Bu kavramların anlamlarını ilgili sözlüklere bakarak, halk için yazılmış kitaplara, ansiklopedilere başvurarak öğrenebiliriz, uzmanlara sorabiliriz. Birkaç arkadaş bir araya gelerek, “imece” yoluyla birbirimizi bilgilendirebiliriz.

C) Sorular

Atatürkçü sorar ve sorusuna yanıt arar. Öyleyse aşağıdaki 6 soru üzerinde kafa yorunuz. Siz de başka sorular oluşturabilirsiniz.

Her soruyu yanıtlamaya çalışınız. Size yol gösterecek, bilgi sağlayacak kaynaklara başvurunuz. Arkadaşlarınıza sorunuz, ortaklaşa yanıt arayınız, tartışınız. Bazı sorular için verdiğim ipuçlarını kullanınız.

Çabalarınızı zamana yayınız, örneğin bugün, 2 soru üzerinde, yarın diğer 2 soru üzerinde durunuz, kalan sorular için de böyle yapınız.

Soruları, yanıtları çok iyi öğreniniz. Bunu sağlamak için geri dönüşler yapınız. Özet çıkarınız. Sorular ve yanıtların içerdiği bilgileri başkalarına aktarınız.

1) Türk Milletinin varlığı, haysiyet ve namusundan başka, gözetmemiz gereken diğer önemli değerler hangileridir?

-Milli egemenlik, sosyal ahlak değerleri, devletimiz, Cumhuriyetimiz…

2) Bir milletin haysiyet ve şerefiyle, namusuyla yaşaması için, o milletin özgür ve bağımsız olması şarttır.

a) Neden?

b) Bunu, neden o milletin bireyleri sağlayabilir?

3) Bir millet tutsaklık zincirini boynuna kendi eliyle nasıl geçirebilir?

-Bu genellikle o milletin bazı kesimlerinin (bazı iş adamları, yöneticiler, bazı bürokratlar, kimi okumuşların), yabancılarla işbirliği yapması sonucu gerçekleşmektedir.

4) Bir millet için bağımsızlığını yitirmenin sonu neden aşağılanarak ölmektir?

5) Atatürk Türk milletini “tarih boyunca özgürlük ve bağımsızlığa sembol olmuş bir millet” olarak niteliyor. Bunu hangi tarihi kanıtlara dayanarak söylemiş olabilir?











Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 809
Toplam Tekil 4079587
IP 3.142.53.68






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu