Önemli ve ciddi bir uyarı... - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Önemli ve ciddi bir uyarı... - Necdet SİVASLI
Tarih: 02.04.2019 > Kaç kez okundu? 744

Paylaş


31 yerel seçimler sonunda ortaya çıkan tabloya baktığımızda şunu rahatlıkla görebilmekteyiz:

Seçmen iktidar partisine ciddi ve önemli bir uyarıda bulunmuştur. Muhalefetten seçim öncesi yükselen “kulak çekme”nin çıkan tablo ile bağlantısının olabileceği de görülüyor. Her ne kadar Cumhur İttifakı 24 Haziran’daki% 52’lik oyunu koruyor görünse de Ankara gibi bir kenti kaybetmesi düşündürücüdür. İstanbul’un bu satırlar yazılıncaya kadar kimin kazandığı tartışmaları sürüyordu.

Sonuçlar iktidara önemli ve ciddi bir uyarıdır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı balkon konuşmasında seçmenin kendilerine uyarıda bulunduğunu söylemiş, “Nerede yanlış yaptıksa bunları masaya yatırıp onarmak için çalışma yapacağız. Bazı konularda kendimizi millete anlatamamışız” demiştir.

Yapılan uyarıların dikkate alınmış olması bile önemlidir.

Burada üzerinde durulması gereken iki önemli konu var:

Birincisi MHP’nin oylarını ikiye katlamış olması ve birçok il, ilçe ve beldede başarılı olmasıdır. Bir yerde MHP’nin daha önce AK Parti’ye kaptırdığı oyları yeniden kazanmış olduğunu görüyoruz.

Bu ne anlama geliyor?

“Beka sorunu” olarak ortaya konulan söylemlerin MHP’ye yaradığı ve milliyetçiliğin adresinin Milliyetçi Hareket Partisi olduğu görüldüğü gerçeği ortaya çıkıyor.

Aslına bakılacak olursa seçim çalışmaları boyunca “beka sorunu”nu gündeme taşıyan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ”Bu söylemleri ile MHP’ye çalışmış olmadı mı?” sorusunu ortaya çıkarıyor.

Seçim sonuçlarına bakacak olursak Cumhur İttifakı’na oy veren seçmenlerin oyları muhalefet partilerine gitmemiş. Kendi ittifakları içinde yer alan Milliyetçi Hareket Partisi’ne kaymış.

Özetle AK Partili seçmen, eğer kulak çekmişse bunu oyunu MHP’ye kaydırarak yapmak istemiştir.

Bir önemli konu da şu:

Seçim öncesi ortaya konulan korku, endişe, tehdit ve söylemleri seçmenden olumsuz puan almışa benziyor.

Bugüne kadar biz hiç seçimde böylesine bir karalama ve propaganda görmedik. Tüm bu olumsuzluklara rağmen seçimlere katılım oranı yüksek oldu. Büyük bir olgunluk içinde seçimler yapıldı.

İkinci konu ise, Millet ittifakının ana partisi CHP’nin başarısıdır.

CHP’nin önemli bazı belediye başkanlıklarını kazanmış olması partinin başarısı mı, yoksa iktidarın uyguladığı ekonomik programlardan mı kaynaklandığı hiç kuşkusuz tartışılmalıdır.

Türkiye’nin ana sorunu ekonomideki kötü gidiş ve işsizlik başı çekiyor. Bu konularda millette oluşan bir rahatsızlık var. Bu rahatsızlıklar bir şekilde seçim sonuçlarını da etkiledi. Sonuçlar az da olsa, muhalefetin ekmeğine yağ sürülmüş olduğunu gösteriyor.

O halde, muhalefetteki başarıyı, iktidarın eksikliklerinden ve bazı konulardaki başarısızlıklarında kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Özetleyelim:

Cumhur İttifakı 24 Haziran seçimlerindeki oyunu korumayı başardı. Ancak, aralarında Ankara, Antalya, Adana gibi illeri CHP’ye kaptırdı. Eğer İstanbul’daki düğüm çözüldüğünde bu ilin de CHP’ye geçmesi ile iktidar partisinin çok büyük yara almış olacağı görülecektir.

Bu durumda söylenecek şey şudur:

“Cumhur ittifakı oy değil, koltuk kaybetti.”

Son bir not:

Güneydoğu’da bazı illerde HDP’nin kaybetmesi, AK Parti’nin kazanması bu illerin hizmete ve huzura susamışlığını de gösteriyor. Bu konuyu da ayrıca gündemde tutmak ve tartışmak gerekiyor.

Seçim sonuçlarının YSK tarafından tam olarak açıklanmadan önce bu yazıyı yazdık. Sonuçlar resmi olarak açıklandıktan sonra daha sağlıklı bir analiz yapacağız ve konuyu gündeme taşıyacağız.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1263
Toplam Tekil 4067399
IP 18.224.44.108






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu