ATATÜRKÇÜLÜK: TAM BAĞIMSIZLIK İLKESİ - 4 - Prof. Dr. Cihan DURA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ATATÜRKÇÜLÜK: TAM BAĞIMSIZLIK İLKESİ - 4 - Prof. Dr. Cihan DURA
Tarih: 24.05.2010 > Kaç kez okundu? 2915

Paylaş


-Atatürkçülüğün on ilkesi Bilimcilik, Sosyal Ahlâk, Millî Egemenlik, Tam Bağımsızlık, Cumhuriyetçilik, Laiklik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik ve Devrimcilik’tir.

-Bir Atatürkçü Tam Bağımsızlık İlkesi için, hayatında hangi ortam ve koşulda olursa olsun, burada verilen öğütleri uygular. Atatürkçüler bir araya geldikleri zaman birbirlerini bu öğütler bakımından bilgilendirir, aralarında bu öğütleri konuşur, tartışır, işler ve yayar.

-Bir Atatürkçü ancak bu öğütleri uyguladığı derecede Atatürkçüdür. Kim ki bu öğütlerin hepsini bilir, üzerinde düşünür, uygular, anlatır, açıklar, başkalarına ulaştırır, yayar, ancak o “ben tam bir Atatürkçüyüm” diyebilir.

Bu yazıda Tam Bağımsızlık İlkesi’nin “Belirleyiciler” bahsine girdim. Bundan önce “Bilinçlenme”, “Eylem” ve “Ekonomi” konularını işlemiştim.



BELİRLEYİCİLER



4.1.- Milletimizin özgürlük ve bağımsızlığı, ortaya koyduğu ve koyacağı uygar eserlere bağlıdır. Uygar eser meydana getirme yeteneğinden yoksun bir millet, özgürlük ve bağımsızlığından da yoksun kalmaya mahkûmdur. Ey Kemalist, öyleyse bir görevin de şudur: Türk milletinin medenî eser meydana getirme yeteneğinin korunmasına ve geliştirilmesine katkıda bulun. Milletimizin sahip olduğu medeni eserleri araştır, ortaya çıkar, koru, incele; halkına ve dünyaya tanıt onları. Yeni uygar eserler meydana getirmesi için kafa yor, iş yap, herkesi çağır bu göreve.

4.2. - Türk milleti sahip olduğu arazinin servet kaynaklarından faydalanmalı, bu yoldan bütün insanlığa da fayda sağlamalıdır. Bu sorumluluğunu yerine getiremezse, yaşama hakkı ve bağımsızlığı yine tehlikededir. Bu kuralı iyi öğren, gereğini yerine getir.

4.3. - Tam bağımsızlık için bir koşul da Milletimizin kendi iradesine, kendi egemenliğine sahip çıkmasıdır. Bu irade ve egemenlik şunun bunun eline, değersiz insanların, işbirlikçi bedhahların eline bırakılmamalıdır. Öyleyse Milletimizin kendi iradesine ve egemenliğine tam olarak sahip çıkmasını sağlamak da başta gelen görevlerindendir senin.



UYGULAMA

A) Kavramlar

Tam Bağımsızlığın “Belirleyiciler” bahsinde karşımıza çıkan temel kavramlar şunlardır: Tam Bağımsızlığın belirleyicileri, uygarlık yeteneği, kaynak kullanma başarısı.

Aşağıda tanımlamaya, açıklamaya çalıştığım bu kavramları ne kadar iyi öğrenirsek, öğrendiğimizi unutmazsak, Atatürkçülüğü o kadar kolay öğrenir, o kadar kolay anlatır, ondan o kadar fazla istifade eder, onu o kadar verimli işleriz.

1) TAM BAĞIMSIZLIĞIN BELİRLEYİCİLERİ

Tam bağımsızlık, bir olgudur. Her olgu gibi, onun da meydana gelmesine, oluşmasına yol açan başka olgular vardır. Bu “başka olgular” gerçekleşmedikçe, tam bağımsızlık da gerçekleşmez. Bağımsızlığın gücü bunların gücüne bağlıdır. Onlardaki bir gerileme, zayıflama, bağımsızlıkta da gerileme ve zayıflamaya sebep olur. İşte bu etmenlere “tam bağımsızlığın belirleyicileri” adını veriyoruz.

2) UYGARLIK YETENEĞİ

Bir milletin, devletiyle ayakta kalması, yaşaması için maddi güç yeterli değildir. O milletin aynı zamanda uygar eser yaratma yeteneği olmalıdır: Edebiyatı ile, sanatı ile, bilimsel birikimi ile, teknik buluşları ile kendini göstermesi, kanıtlaması gerekir.

3) KAYNAK KULLANMA BAŞARISI

Bu kavramdan o milletin ekonomik yaratıcılığını anlıyorum. Millet kendi doğal kaynaklarını, insanını, sermayesini, mevcut teknikleri iyi kullanmalı, bunları değerlendirebilmelidir, onlarla katma değer yaratabilmelidir. Bu kaynaklara yalnız kendisinin değil, diğer ülkelerin kaynakları da dahil edilebilir. Kaynak kullanmakta başarılı bir millet zenginleşir, başka ulusları da zenginleştirir.



B) Yardımcı Kavramlar

Atatürkçü sistem insanın bireysel hayatı ile ilgili bazı esaslar koymakla birlikte, toplum hayatı ile çok daha fazla ilgilidir. Gerçekten, Atatürkçülüğün On İlkesi esas itibariyle toplum ve devletle ilgilidir. Bu sebepledir ki toplumsal yaşamla ilgili bazı kavramlar hakkında, uzmanlık alanımız ne olursa olsun, genel olarak bilgi sahibi olmak zorundayız. Yoksa Atatürkçü Düşünce’yi tam olarak anlayamayız, bu yüzden de gerçek bir Atatürkçü olamayız. Bu “Ekonomi” kesimi kapsamında bilmemiz gereken başlıca yardımcı kavramlar şunlardır:

Uygar eser, arazinin (ülkenin) servet kaynakları.

Bunların anlamlarını ilgili sözlüklere bakarak, halk için yazılmış kitaplara, ansiklopedilere başvurarak öğrenebiliriz, uzmanlara sorabiliriz. Birkaç arkadaş bir araya gelerek, “imece” yoluyla birbirimizi bilgilendirebiliriz.

C) Sorular

Atatürkçü sorar ve yanıt arar. Öyleyse aşağıdaki 5 soru üzerinde kafa yorunuz. Her birini yanıtlamaya çalışınız. Size yol gösterecek, bilgi sağlayacak kaynaklara başvurunuz. Arkadaşlarınıza sorunuz, ortaklaşa yanıt arayınız, tartışınız. Bazı sorular için verdiğim ipuçlarını kullanınız.

Çabalarınızı zamana yayınız, örneğin bugün, 2 soru üzerinde, yarın diğer 2 soru üzerinde durunuz, kalan sorular için de böyle yapınız.

Soruları, yanıtları çok iyi öğreniniz. Bunu sağlamak için geri dönüşler yapınız. Özet çıkarınız. Sorular ve yanıtların içerdiği bilgileri başkalarına aktarınız.

1) Atatürk’e göre Tam Bağımsızlığımızı belirleyici unsurlar hangileridir?

Atatürk’e göre tam bağımsızlığımızı belirleyici unsurlar şunlardır:

-Milletimizin uygarlık yeteneği,

-kaynak kullanma başarısı,

-egemenlik tutkusu.

Bu unsurları iyi bilmek, onları güçlendirmek için çalışmak hepimizin görevidir.

2) Milletimizin sahip olduğu medeni eserlere örnekler veriniz.

Ben şu örnekleri verebilirim: Orhun Anıtları, Kutadgu Bilig, Süleymaniye Camii, Piri Reis Haritası, Yunus Emre Divanı, Nasrettin Hoca fıkraları, Nutuk, Anıtkabir,…

3) Milletimizin sahip olduğu diğer medeni eserleri nasıl araştırır ve ortaya çıkarabiliriz? Onları halkımıza ve dünyaya nasıl tanıtabiliriz?

4) Milletimizin yeni uygar eserler meydana getirmesine ne şekilde, hangi yollardan katkıda bulunabiliriz?

5) Milletimizin kendi iradesine, kendi egemenliğine sahip çıkması, neden dolayı Tam Bağımsızlığın gerçekleşmesinin bir koşuludur?









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 70
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1546
Toplam Tekil 4078274
IP 18.191.135.224






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu