BASIN BÜLTENİ Özersay: “Siyasi eşitliği budama girişimi" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özersay: “Siyasi eşitliği budama girişimi"
Tarih: 08.11.2018 > Kaç kez okundu? 866

Paylaş


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in ademi-i merkeziyetçilik tartışmalarıyla Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini budamaya çalıştığını söyledi.

“Sayın Anastasiadis’in açıklamaları ne yapmaya çalıştığını ortaya koyuyor” diyen Özersay, “Hem federasyon konuşalım, hem de federasyonun gereği olan yönetim ve zenginliğin paylaşılmasına yanaşmayalım ve bunu da adem-i merkeziyetçilik tartışmalarıyla Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini budayarak elde edelim diyor. Üstelik Rum toplumuna da bunu yaparak Kıbrıslı Türklerin güvenlik ve garantiler konusundaki taleplerinin de içini boşaltıyorum, o talepleri gereksiz kılıyorum diyor” ifadelerini kullandı.

Özersay, Anastasiadis’in önceki gece yaptığı açıklamalarını, sosyal medya hesabından değerlendirdi.

Anastasiadis’in “kurucu devletlere daha fazla yetki verelim ama karşılığında siyasi eşitliğinizden taviz verin” mesajını ilettiğini vurgulayan Özersay, “Federal ortaklığı gerçekten birlikte yönetilecek bir ortaklık olarak değil de Kıbrıslı Rumlara ait bir şey olarak görürseniz, bu türden açıklamalar, ‘siz kurucu devlet düzeyinde takılın, federal hükümetin yönetimine siz karışmayın’ demekle aynı anlama gelir ve son derece rahatsız edici bir hal alır” dedi.

Kudret Özersay, federasyonun hem yönetimin, hem de zenginliğin paylaşılması mantığına dayanan bir ortaklık modeli olduğuna işaret ederek, Hem federasyon olsun, hem de federasyonun olmazsa olmazı olan yönetimi paylaşmaktan sakınmak için formüller üretelim derseniz varacağınız yer, 50 yıllık Kıbrıs müzakerelerinde varılan yerden daha farklı olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Bakan Özersay, tam bu nedenle daha bir ay önce bu tartışma ortaya atıldığında “eğer Kıbrıs Rum liderliği gevşek federasyon diyerek Kıbrıs Türkünün kararlara etkin katılımını ve olmazsa olmaz olan dönüşümlü başkanlığı budamaya çalışıyorsa bu çabası boşunadır” şeklinde bir açıklama yaptığını hatırlattı.

Özersay, şöyle devam etti:

“Siyasal eşitlik tabi ki her durumda sayısal eşitlik değildir ancak BM kararlarında da defalarca açıklandığı üzere federal kararların alınmasında ve temsiliyette etkili katılımdır. ‘Federal yürütmede her konuda değil sadece bazı yaşamsal konularda bir Türk üyenin olumlu oyuna gerek olsun, diğer federal konularda hiçbir Kıbrıslı Türk olumlu oy vermese de karar alınabilsin’ yaklaşımı, siyasi eşitliği fiiliyatta ortadan kaldırabilecek bir nitelik taşır ve kaygı vericidir. Benim açımdan meselenin özü bu alengirli formüller değildir, Sayın Anastasiadis’in ve genel anlamda Kıbrıs Rum siyasi liderliğinin yönetimi, siyasal erki bizimle paylaşmak istemiyor, paylaşmak düşüncesinin kendilerini ürkütüyor oluşudur”

BM Genel Sekreteri’nin son raporunda önce tarafların Kıbrıs adasının geleceğine dair ortak bir vizyonu paylaşıp paylaşmadıklarını tartışmaları, sonrasında da nasıl bir müzakere olacağı konusunda konsensüs olursa müzakerelerin başlayabileceğinden söz edildiğini hatırlatan Özersay, “Sayın Anastasiadis’in son açıklamalarına baktığımda, bahsedilen ortak vizyonun varlığı ciddi şekilde sorgulanır hale gelir diye düşünüyorum. Federasyonun temel parametresi olan yönetimin paylaşılması ve bunun Kıbrıs’ta somut göstergesi olan siyasi eşitlik konusunda bu anlayış farkı, bu ortak vizyon eksikliği, ‘bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç var’ çağrılarını neden yaptığımızı sanırım gösteriyor.” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay yaptığı değerlendirmede “Denizdeki zenginliği paylaşmak istemiyorsanız, ortaklaşa kullanacağımız yetkileri paylaşmakta zorlanıyorsanız ve bu nedenle de kalkıp siyasi eşitliğimizi sulandırmanın formüllerini arıyorsanız o halde yönetimi ve zenginliği paylaşmaya dayanan federal çözümde neden ısrar ediyorsunuz?” sorusunu da sordu. Özersay, açıklamasını, “Çıkıp açık yüreklilikle ‘biz paylaşma konusunda sıkıntı yaşıyoruz, siyasi eşitlikten başka bir şey anlıyoruz, sizin anladığınız anlamda bir eşitliği de kabul edemeyiz çünkü yönetimi sizinle paylaşmak istemiyoruz’ deyiniz. Sayın Anastasiadis mevcut statükonun değişmesini istiyor olsaydı, çıkıp bunları söylerdi diye düşünüyorum, eğer değişmesini istiyor olsaydı tabi” sözleriyle noktaladı.



Erhürman : “Anastasiadis'in son açıklamaları temel meselesinin siyasi eşitliği hazmedememek olduğunu bir kez daha gösterdi”



Başbakan Tufan Erhürman, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in son açıklamalarının, temel meselesinin siyasi eşitliği hazmedememek olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Erhürman, “Merkezi yanı veya kanatları güçlü olsun fark etmez, federasyonda siyasi eşitliğin olmazsa olmaz olduğunu kavramak ve kabul etmek zorunda" dedi.



Burcu: “Anastasiadis’in açıklamaları siyasi eşitliği hazmedemediğinin göstergesi”



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, “Rum lider Sayın Anastasiadis’in dün (önceki gün) yaptığı açıklamalar; Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini ve onun bir parçası olan kararlara etkin katılımını bir türlü hazmedemediğinin yeni bir göstergesidir” dedi.

Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 12 Kasım Pazartesi akşamı geniş kapsamlı bir basın toplantısıyla düşüncelerini kamuoyu ile paylaşacağını da kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu yazılı açıklamasında, Rum Lider Anastasiadis’in açıklamalarını değerlenirdi.

Barış Burcu, Anastasiadis’in, son dönemde zaman zaman “gevşek federasyon”, zaman zaman da “merkezden uzaklaştırılmış federasyon” diye ifade ettiği görüşlerini, hem Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yaptığı görüşmede, hem de bu son basın toplantısında netleştirmediğini, bu nedenle hangi yetkilerin merkezden kurucu devletlere verilmesini düşündüğünün anlaşılmadığını belirtti.

Burcu açıklamasında şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı’nın daha önce çeşitli vesilelerle açıkladığı gibi, Sayın Anastasiadis merkezi yetkilerin hangilerinin kurucu devletlere aktarılmasını düşündüğü konusunda netleşirse ve sonuç odaklı ucu açık olmayan bir süreç söz konusu olursa, o takdirde Kıbrıs Türk tarafı olarak bunu konuşmaya kapalı olmayız. Ancak, sayıları azaltılsa bile ortaklaşa kullanılacak federal yetkiler çerçevesinde alınacak tüm kararlara Kıbrıs Türk tarafının etkin katılımı olmazsa olmazdır. Siyasi eşitliğimiz herhangi bir şey karşılığında tartışmaya açılamaz.

Federal anlayış, hem yetkilerin hem zenginliklerin paylaşımına dayanır. Sayın Anastasiadis maalesef yetkilerin paylaşımında gösterdiği isteksizliği, zenginliklerin paylaşılması konusunda da göstermektedir. Hidrokarbon konusunun iş birliği alanı olması çağrılarımıza karşın, Sayın Anastasiadis’in bu alanın hâlâ gerginlik alanı olmasını tercih etmesi de ayrıca üzüntü vericidir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, 12 Kasım Pazartesi akşamı, geniş kapsamlı bir basın toplantısıyla düşüncelerini kamuoyu ile paylaşacaktır.”



Tatar: “Anastasiadis zamana oynamaya devam ediyor”



Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türkiye’nin garantisini sıfırlamayı hala bir çözüm için şart koşmasının, Rum liderin, bir anlaşma hedeflemediğinin, Kıbrıs’ı Yunan yapma hayali ile yaşadığının yeni bir kanıtı olduğunu” belirtti.

Yazılı bir açıklama ile Anastasiadis’in Rum halkına dün(önceki) akşamki seslenişini değerlendiren Ersin Tatar, “Eskimiş pilava su katarak bize yeni çorba diye yutturmaya çalışıyor. Rum-Yunan ikilisi bilsin ki, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini içermeyen bir anlaşma Kıbrıs Türkü için asla kabul edilemez niteliktedir” ifadelerini kullandı.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 62
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1093
Toplam Tekil 4077821
IP 18.191.88.249






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu