BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Aynı konuların etrafında konuşmak artık bitmeli” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Aynı konuların etrafında konuşmak artık bitmeli”
Tarih: 03.05.2017 > Kaç kez okundu? 717

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konuların kendi içlerinde tekrar tekrar tartışılmasıyla bir yere varılamayacağını, dört başlığın bütünlüklü olarak ele alınması gerektiğini, Birleşmiş Milletlerin de bu konuda yardımcı olabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası, Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde açıklamalarda bulundu.

Aynı konuların tekrar tekrar görüşülmesi ile ilerleme kaydedilemeyeceğini vurgulayan Akıncı, “Kaç defa daha (iki taraftan en az) bir oyun gerekli olduğunu anlatmak durumunda olacağız, ya da onlar kendi pozisyonlarını kaç defa daha anlatmak durumunda kalacaklar? Aynı konuların etrafında konuşmak artık bitmeli, artık bir genel çerçeveyi ortaya çıkarmak için Birleşmiş Milletler daha fazla yardımcı olmalı” dedi.

2004’te çözüm sürecinde olduğu gibi boşlukları doldurma yetkisinin BM’ye verilmesini her iki tarafın da istemediğini ancak, tarafların bazı konularda hapsolup kalabileceğini, bunun kendisini göstermeye başladığını kaydeden Akıncı, “Bir konuda hangi noktaya Rum tarafının gelebileceğini görürsem, başka bir konuda ben ona yaklaşabilirim ve dengeli bir uzlaşı yolu bulunabilir. Mesela dönüşümlü başkanlık konusu: Hepimiz biliyoruz ki günün sonunda bu olacaktır ama Rum lider başka bir konuda bir şeyler görmek istiyor” dedi.

Güvenlik konusuna ancak beşli konferansta son şeklinin verilebileceğini, toprakta da son noktaya yaklaşıldığını ve bu safhada gündem yapılamayacağını belirten Akıncı, ancak geriye kalan dört başlıkta konular arasına ilişkiler kurarak BM’nin yeni düşünceler geliştirip yardımcı olabileceğini söyledi.

Dünkü 4 saatlik görüşmenin üç saatini karar almada etkin katılımı tartıştıklarını ancak bir yakınlaşma sağlanamadığını ifade eden Akıncı, bu şekilde gidilirse Temmuz ayına kadar ilerleme kaydedilmeyebileceğini söyledi.

Ortada bir tarafın BM’ye hakemlik verilmesi diğerinin verilmemesi taraftarı olduğu şeklinde bir durum bulunmadığını belirten Akıncı, BM’nin taraflara yardımcı olabilmesi konusunda “belki nüansta farklıklar” bulunabileceğini söyledi, bu nüans farkının da yakın zamanda ortadan kalmasını temenni etti.

BM’nin hakemlik rolüne soyunmadan resmi öneri sunmadan taraflar arasında mekik diplomasi yaparak yaratıcı düşüncelerle yardımcı olması gerektiğini kaydeden Akıncı, erken bir çözüme ulaşmak isteniyorsa yapılması gerekenin bu olduğunu belirtti ve Temmuz’da Kıbrıs Rum tarafının yeni doğal gaz arama çalışması başlatması halinde yeni gerginliklerin de yaşanabileceği uyarısını yineledi.

Doğal gaz zenginliklerinin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların ortak malı olduğunu ve iki tarafın yararına kullanılması gerektiğini ifade eden Akıncı, ancak bu kaynaklar için çalışmaların çözüm bulmadan başlatılmasının gerginliklere neden olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türkler açısından siyasal eşitliğin önemli konularından olan Dönüşümlü Başkanlık konunun da olduğu yerde durduğunu (bir ilerleme kaydedilmediğini) ifade etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün ele alınan konulardan biri olan, üzerinde daha önce büyük oranda uzlaşıya varılan “yasal ikametgah” konusunda askında kalan bir tanımlamada mutabakata varıldığını ifade etti.

Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması anlamı taşıyan ENOSIS için 1950’de Kıbrıs Kilisesi tarafından yapılan plebisitin okullarda anılacak günler arasına alınmasını öngören yasal düzenlemenin, Güney Kıbrıs’ta bertaraf edilmesi için yapılan başka bir yasal düzenlemenin, Güney Kıbrıs Anayasa Mahkemesi’ne Kıbrıs Rum Lider Anastasiadis tarafından gönderilmesinin toplantıda gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Akıncı, Anastasiadis’in, yasanın, Anayasa Mahkemesi’ne verilmesiyle, “Enosis Plebisitinin anılacak günler arasına alınmasını öngören yasal değişikliği de geçersiz kılacağı” açıklamasını yaptığını kaydetti.

Anastasiadis’in açıklamasının “enteresan” olduğunu ifade eden Akıncı, Anastasiadis’in bahse konu yasal düzenlemeyi bertaraf eden yasal değişikliğin Anayasa Mahkemesi’ne vermesiyle Anastasiadis’in hem partisi DİSİ ve ana muhalefet AKEL’in yasanın geçmesi için ortaya koyduğu çabalara gerekli saygıyı göstermemiş olduğunu, hem de Kıbrıslı Türklerin hassasiyetlerinde gereken önemin vermemiş olduğunu söyledi.

Akıncı, Anastasidis’in partisi DISI içerisinden siyasiler de bazı hukukçular tarafından da yasanın Anayasa Mahkemesi’ne götürülmeden de çözülebileceğini pek çok kez dile getirildiğine de işaret etti.

Kıbrıs Türk tarafı olarak Kıbrıs Rum tarafının yanlış tavırlarından dolayı masadan çekilmeyeceklerini açıkladıklarını ifade eden Akıncı, Kıbrıs Rum tarafında çözüm yönünde niyet görmek istediklerini, Kıbrıs Rum tarafının yanlışlıkları yüzünden çözüm şansını Kıbrıs Türk tarafı olarak heba etmek istemediklerini kaydetti.

Kıbrıs Rum basınında müzakerelerle ilgili iyimser bir hava yaratma gayreti ile ilgili olarak da Akıncı, iyimser havanın gerçeklere dayanması gerektiğini, yansıtılmaya çalışılan iyimserliğin “gerçeklere dayalı bir iyimserlik ” olmadığını söyledi.

Çok makul ve mantıklı önerilerin Kıbrıs Rum tarafınca kabul görmediğini ifade eden Akıncı, Bakanlar Kurulu’nda karar alım sürecinde Kıbrıslı Türklerin bir olumlu oyunun aranması üzerinde anlaştıklarını ancak Rumların, bu olumlu oyun daha alt komitelerde de aranmasına, devlet fonksiyonunu tıkayacak gerekçesiyle karşı geldiklerini söyledi.

“Keşke Rum basınında son zamanlarda söylendiği gibi her şey iyi gitseydi, öyle bir durum yok” diyen Akıncı, Kıbrıs Rum basınında “görüşmelerle ilgili bazen iyi bazen de kötü gittiğine dair asparagas” haberlerin çıkabildiğini” söyledi.

Tarafların dile getirdiği kaygı ve endişelerin neler olduğu yöndeki bir soruya karşılık Akıncı, Kıbrıslı Rumların temel kaygısının Türkiye’den kaynaklandığını, Kıbrıslı Türklerin temel kaygısının ise geçmişte yaşadıklarının tekrar yaşanma olasılığı olduğunu, ancak başka kaygıların da bulunduğunu söyledi. Akıncı, tarafların kaygılarının taraflar arasında güven duygusunun gelişmesiyle bitebileceğini söyledi.

Kadife ayrılığın da kamuoyunda konuşulmaya başlanmasının yorumlanmasının talep edilmesi üzerine Akıncı, tarafların kadife ayrılık için değil kadife birleşme için çalıştığını kaydetti.

Temmuz’a kadar olan sürecin “hayati” olduğunu tekrardan vurgulayan Akıncı, müzakere sürecinde tarafların farklı senaryolar ortaya koymaması gerektiğini söyledi.

Mayıs ayı temaslarıyla ilgili olarak ise Akıncı, 10 Mayıs’ta Avrupa Birliği Yapısal Reformları Destekleme Ofisi Sorumlusu Maarten Vervvey’in adada liderlere sunum yapacağını, Müzakerecilerin de AB nezdinde temaslarının gündeme gelebileceğini ifade etti.

Liderlerin 11 ve 17 Mayıs’ta da planlanmış görüşmeleri bulunuyor.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerini anlatmak ve Global Liderlik Formu’nun açılışında konuşmak amacıyla bugün İstanbul’a gitti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, İstanbul Üniversitesi Siyasi Bilgiler Fakültesi’nde 4 Mayıs Perşembe günü Kıbrıs müzakereleri konulu bir konferans verecek.

Akıncı, 6 Mayıs Cumartesi de onur konuğu olarak davet edildiği Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen Global Liderlik Forumu’nun açış konuşmasını yapacak.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 7 Mayıs Pazar günü KKTC’ye dönecek.





Ertuğruloğlu: “Müzakereler eşitliği öngörmüyor”



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, dün Cumhuriyet Meclisinde yaptığı konuşmada müzakerelerin eşitliği öngörmediğini belirtti.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının uzlaşıyı talep eden taraf olmasının doğal olduğunu çünkü girdiği ortaklıktan atılan, yıllardır kimliği hakları inkar edilerek yalnızlığa itilen ve ambargolarda ezdirilenin Kıbrıs Türk halkı olduğunu belirtti.

Ertuğruloğlu, anlaşmaların eşitler arasında yapıldığını ancak müzakerelerin eşitliği öngörmediğini, göstermelik bir eşitlik içerdiğini bunun yanlış olduğunu söyledi.

Rum tarafının, tanınmışlığın avantajlarını kullandığını, Türkleri ise dünyaya azınlık olarak lanse ettiğini belirten Ertuğruloğlu, anlaşmaya varılabilmesi için tavizler verilmesi gerektiğini, Rumların bu tavizleri vermeye ihtiyacı olmadığını kaydetti.

Ertuğruloğlu, mevcut müzakere süreci ile iki tarafın kabul edeceği, eşitliği temel alacak bir anlaşma ile masadan kalkmanın mümkün olacağına inanmadığı ifade etti.

Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanındığı ve Kıbrıslı Türklerin etnik azınlık olarak görüldüğü sürece müzakerelerden çıkacak sonucun ancak azınlık hakları olacağını dile getiren Ertuğruloğlu, eşitler arasında sürdürülen bir müzakere süreci zemininin ancak başarıya ulaşabileceğini belirtti.





Ertuğruloğlu İstanbul’da konferans verecek



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İstanbul Arel Üniversitesi’nde “Kıbrıs Görüşmelerinde Son Durum” konulu konferans verecek.

İstanbul Arel Üniversitesi Öğrenci Konseyi’nin organize ettiği konferans, bugün Tepekent Yerleşkesi Konferans Salonu’nda yer alacak.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, konferansta, Kıbrıs sorununun tarihçesi ve Kıbrıs müzakerelerinde yaşanan son gelişmeler hakkında öğrencilere bilgiler verecek.



KKTC “9. Özel Atletizm Oyunlarına” ev sahipliği yapacak



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), 9. Özel Atletizm Oyunları etkinliğine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

9. Özel Atletizm Oyunları, 4 ve 5 Mayıs tarihlerinde Lefkoşa’da düzenlenecek. Oyunlara KKTC sporcularının yanı sıra Türkiye ve İngiltere’den sporcular da katılacak.

KKTC genelinde ilköğretim düzeyinde 450 özel gereksinimli öğrenci öğrenim görüyor.

Özel Atletizm Oyunları, söz konusu özel gereksinimli öğrencilerin sağlık ve kondisyonlarının geliştirilmesi, oyun becerilerinin artırılmasının yanı sıra davranış problemlerinin azalması, özgüven ve olumlu benlik kavramlarını geliştirmek amacıyla düzenleniyor.

2009 yılında başlayan Özel Atletizm Oyunları, 2011 yılından sonra Türkiye ve İngiltere’nin de katılımıyla uluslararası nitelik kazandı. 2013 yılından itibaren Azerbaycanlı sporcular da oyunlarda yer almaya başladı.

Özel Atletizm oyunlarında 6-18 yaşları arasındaki özel sporcular yarışırken, geçen yıldan itibaren 18 yaş üstü özel sporcular da oyunlara katılmaya başladı.

Yarışmalar 4 ve 5 Mayıs tarihlerinde 09.30-12.30 saatleri arasında Lefkoşa Atatürk Stadyumu’nda KKTC sporcuları ve Türkiye ile İngiltere’den gelen özel sporcuların katılımı ile gerçekleştirilecek.

Oyunların resmi açılışını Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova gerçekleştirecek.

Açıklamada tüm halkın oyunlara davetli olduğu belirtildi.



“Teknoloji Liderliği” Ödülünün Sahibi YDÜ



Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) bilgi, iletişim ve inovasyon alanında gerçekleştirdiği projeler ile “Teknoloji Liderliği” ödülünün sahibi oldu.

Kosava’nın en büyük üniversitelerinden biri olan Priştene AAB Üniversitesi “Teknoloji Liderliği Ödülü” 7. Dünya Eğitim Teknolojileri ve Bilgisayar Bilimleri konferansında YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel’e verildi. Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Prof. Dr. Arsim Bajrami Teknoloji Liderliği Ödülü’nün sahibi olan Yakın Doğu Üniversitesi’nin bilgi, iletişim ve inovasyon alanındaki yatırım ve projelerinin eğitim dünyasında örnek alınması gerektiğine vurgu yaparak Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel’i kutladı. (Milliyet Gazetesi)





Uluslararası Final Üniversitesi, IUSARC üyesi oldu



Uluslararası Final Üniversitesi, Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne (IUSARC) üye oldu.

Konseyin 24 – 26 Nisan tarihleri arasında KKTC’de gerçekleştirdiği genel kurula katılan Uluslararası Final Üniversitesi, yapılan oylamayla konseyin üyesi oldu. Uluslararası Final Üniversitesi, konseyin bundan sonraki yıllarda gerçekleştireceği uluslararası faaliyetlerde yer alacak.



“Medya ve Yeni Medya Ekseninde KKTC’de Basın Hak ve Özgürlükleri” paneli yapılıyor



“Medya ve Yeni Medya Ekseninde KKTC’de Basın Hak ve Özgürlükleri” paneli bugün Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirilecek.

YDÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından organize edilen panel “Hukuki Perspektif” ve “Etik Perspektif” başlıklı iki oturumdan oluşacak.

İlk oturumda, Ombudsman Emine Dizdarlı, KKTC Barolar Birliği Başkanı Av. Ünver Bedevi, Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fevzi Kasap ve Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Ayhan Dolunay, ikinci oturumda ise, Medya Etik Kurulu Başkanı Dr. Bekir Azgın, TAK Yönetim Kurulu Başkanı Emin Akkor ve Gazeteciler Birliği Başkanı Sami Özuslu konuşmacı olarak yer alacak.

Başta iletişim eğitimi gören öğrenciler, medya sektöründe görev ifa eden profesyoneller ve hukukçular olmak üzere; geniş bir kitleye hitap edecek etkinlik, medya sektöründeki mesleki bilincin ve aynı zamanda toplumsal bilincin artırılması hususunda katkı sağlayabilmek amacı ile topluma açık gerçekleştirilecek.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 73
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1638
Toplam Tekil 4078366
IP 3.145.184.7






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu