BASIN BÜLTENİ Ertuğruloğlu: "Kıbrıs müzakerelerinde metodoloji değil, mantalite değişikliği şart" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Ertuğruloğlu: "Kıbrıs müzakerelerinde metodoloji değil, mantalite değişikliği şart"
Tarih: 18.03.2017 > Kaç kez okundu? 810

Paylaş


Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs müzakerelerinde başarı sağlanması için "metodoloji değil, Rum tarafında mantalite değişikliğinin şart" olduğunu vurguladı.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs'ta zorlama bir ortaklık veya anlaşmanın yaşamayacağını, çünkü Rumların bu ortaklığı da bozmaya oynayacağını ifade ederek, bu yüzden Kıbrıs'ta yeni bir ortaklık kurulacaksa bu ortaklık devletinin 1960'dan daha sağlam temeller üzerinde, egemen eşitlik içerecek şekilde kurulması gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ada TV'de "Adadan Dış Bakış" isimli programa konuk oldu ve Kıbrıs müzakere süreci ile bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Rum tarafının müzakerelerde, Kıbrıs Türk halkından, en doğal hakkı olan egemen eşitliğinden yani "vazgeçilmezinden vazgeçmesini" istediğini kaydetti.

Ertuğruloğlu, müzakerelerde "metodoloji sorunu" değil, "mantalite sorunu" olduğunu ifade ederek, Rum tarafının Kıbrıs Türk halkını adada eşit ortağı görmesinin sağlanabilmesi durumunda müzakerelerde başarı şansı olabileceğine vurgu yaptı.

Rum tarafının Kıbrıs Türk halkını ambargolar altında ezdiğini, ortaklıktan attığını, tüm "devlet" imkanlarını tek başına kullandığını, müzakere sürecinin önünü açık tuttuğunu, müzakere eder gibi göründüğünü ifade eden Ertuğruloğlu, şunları kaydetti:

"Başarısız olan 1960 ortaklığı iyi analiz edilip yeni ortaklık kurulacaksa bundan daha sağlam temeller üzerine kurulmalı, buna odaklanılmalı. 1960 ortaklığının başına gelenleri gördük, ortaklıktan atıldık dünyadan izole edildik. Yeni ortaklıkta KKTC ile yer almalıyız. KKTC bizim devletimizdir, çözümsüzlüğün simgesi değildir."

Rum tarafının Kıbrıs Türk halkını adanın eşit ortağı olarak görmediği sürece müzakerelerde başarı sağlanamayacağını belirten Ertuğruloğlu, egemen eşitliğin şart olduğunu söyledi.

Mevcut müzakere sürecinde zaten Kıbrıs Türk halkının elde edebileceğinin azınlık hakları olduğunu, bunun Rum liderin açıklamalarından da görülebileceğini belirten Ertuğruloğlu, Rum tarafının zaten Enosis kararını da düzeltmeyeceğini, çünkü Rum halkının desteği olduğu için bu kararın çıktığını kaydetti.

Ertuğruloğlu, müzakere sürecinde "hakemliğin" de son derece tehlikeli bir girişim olduğunu belirterek, "BM'nin hakemliğini kabul etmek bizim için intihardır" dedi.



Eide: “Çıkmaz aşılmadı, yeniden başlamak biraz daha zaman alacak”



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakerelerdeki çıkmazın henüz aşılmadığını ve görüşmelere yeniden başlamanın biraz daha zaman alacağını belirterek, masaya dönüldüğünde çok daha verimli çalışmak gerekeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabul etti.

Eide, kabulden sonra yaptığı açıklamada, oldukça uzun ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.

Eide, ayrıca Akıncı’yı, Washington ziyareti de dahil olmak üzere, gerçekleştirdiği bazı uluslararası temaslar hakkında bilgilendirdiğini kaydetti. Washington ziyaretinin, beklediğinden çok daha iyi geçtiğini belirten Eide, değişikliklere rağmen, Kıbrıs müzakere süreci açısından tarihi önem taşıyan ABD desteğinin devam ettiğini gördüğünü söyledi.

Espen Barth Eide, müzakerelerdeki çıkmazın aşılmadığını, müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik zeminin oluşturulması için yapılacak işler olduğunu ve bunların yapılabileceğini belirtti.

“Sorun aşılmadı ancak aşılabilir” ifadesini kullanan Eide, her iki tarafta gerekli isteğin olduğunu söyledi. Eide, ana konunun, müzakereler dönüldükten sonra ne yapılacağı olduğunu kaydetti.

Eide, BM, başından beri sürecin liderler tarafından sürdürülmesinden yana olduğunu ve kesinlikle hakemlik talebinde bulunmadığını söyledi. Eide, “Ben şahsen sürecin liderler düzeyinde sürdürülmesinde kararlıyım. BM’nin süreçte hakemlik üstlenme niyeti yoktur. Geçmişte bunu denedik ve çalışmadığını fark ettik” dedi.

Liderler tarafından kendisinden hakemlik yapması istense de, bunu kabul etmeyeceğini kaydeden Eide, kendisine bu yönde bir talebin gelmediğine de işaret etti.

Espen Barth Eide, şu an liderlerin zamanı nasıl en etkili şekilde kullanacaklarını konuştuklarını belirterek, her iki liderlerin ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda özlü konulara vurgu yapan bir metodolojiden bahsettiğini ve kendilerinin de bir BM planını değil de bu metodolojiyi görüştüğünü söyledi.

Eide, “Eğer Kıbrıs’ta bir çözüm olacaksa, bu, Kıbrıslı Türk lider Akıncı ve Rum Lider Anastasiadis’in kolaylaştırıcılığıyla olacak. Bunu onlar da, herkes de biliyor” dedi.

“Tarihi fırsat penceresi hala mevcut ancak sonsuza dek olamayacak” ifadesini kullanan Eide, görüşme yapmayalı yarın bir ay olacağını ve 22 aydır devam eden müzakerelerde ilke defa bu kadar uzun ara verildiğine işaret etti.

Eide, yeniden başlamasının biraz daha zaman alacağını ve bu sürenin, ilerleme sağlanamadan geçecek uzun bir süre olduğunu ve yeniden masaya dönüldüğünde çok daha verimli çalışmak gerekeceğini söyledi.

Espen Barth Eide, Spehar ile birlikte, BM’de Genel Sekreter Antonio Guterres ve üst düzey BM yöneticilerinin yapacağı toplantıya video bağlantısıyla katılıp, Kıbrıs konusundaki son gelişmeler hakkında bilgi vereceğini belirtti.

Eide, gelecek hafta da Brüksel’e giderek, olası çözüm sonrasında tamamının üyesi olacağı Kıbrıs ile ilgili müzakere sürecine tam destek veren AB Komisyonu başkanlığı ile son gelişmeleri görüşeceğini söyledi. Eide ayrıca hafta başında Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunan AB Yatırım Bankası yetkilileriyle de olası çözümün finansmanı konusunu görüştüklerini belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, liderlerin önümüzdeki günlerde New York’ta BM Genel Sekreteri Guterres ile bir araya geleceği yönündeki haberlere ilişkin soruyu yanıtında, BM’nin her iki liderin katılacağı bir toplantı planlamadığını söyledi.

Eide, “Liderlerle New York’ta bir toplantı gerçekleştirme yönünde bir inisiyatif yoktur” dedi.

Rum Lider Anastasiadis’in yapılacak ekonomik bir toplantıya katılmak amacıyla bulunacağı New York’ta Guterres ile de görüşme talebinde bulunduğunu kaydeden Eide, farklı bir gelişme olursa bunun duyurulacağını belirtti.



Saner: “Kadına Karşı Şiddeti Önleme Çalıştayı’ndan çıkacak sonuçlar geleceğe yönelik politikalara önemli ölçüde yön verecek”



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, bugün gerçekleştirilecek “Kadına Karşı Şiddeti Önleme Çalıştayı”ndan çıkacak sonuçların geleceğe yönelik politikalara yön vereceğini belirtti.

Saner, BRT Haber Toplantısı programında bakanlığının çalışmaları ile ilgili Levent Kutay’ın sorularını yanıtladı.

Bakanlık olarak 6 önemli projeye odaklandıklarını açıklayan Saner, bunları; “Tüm bakanlık birimlerini yeni bir binada toplama, Haspolat’ta yapımı devam eden kadın sığınma evi, Lapta’ya yeni bir huzurevi, Karpaz’da 18 yaş üstü engelsiz yaşam evi, İskele’de bakanlığa bağlı dairelerin bir çatı altında toplanması ve Kadına şiddet çalıştayı kapsamında hayata geçecek yeni proje” olarak sıraladı.Yarın düzenlenecek Kadına Yönelik Şiddetle mücadele çalıştayıyla ilgili genel bilgi veren Saner, çalıştayın bundan sonraki önemli projelere ışık tutacağını söyledi.

“Peki, Kadın Sığınma Evi inşa edilecek mi?” sorusu üzerine Saner, “ Dikkat ederseniz ben özellikle proje ismi vermiyorum. İşte bu, çalıştaydan elde edilecek verilere göre şekillenecek ve gerekli açıklamayı ona göre yapacağız. 1 Milyon TL kaynak ayırdığımızı hatırlatalım. Çıkacak bilimsel sonucun uygulanması için her türlü atmosfer hazırdır” yanıtını verdi. Saner, kadına şiddete karşı gelen tüm kesimleri yarınki çalıştaya katkı koymaya çağırdı.

Bakanlığı ile ilgili Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen yeni düzenlemeleri de anlatan Saner, “Emekliye ayrılacak sigortalının emekli maaşını müracaatını müteakip aydan itibaren değil, içinde bulunduğu aydan itibaren alması sağlanıyor. Sosyal sigortalar yasasına göre prim yatıran sigortalıların yatıracağı üst prim yatırım sınırı sigortalılar lehine yeniden düzenleniyor” dedi.

İşveren yatırımların artık her ay yapılacağına işaret eden Saner, bu uygulama ile hem vatandaşa önemli kolaylık geleceğini, bakanlığın da önemli bir maddi yükten kurtulacağını anlattı.

Saner, elektronik bordroların hazırlanmasının ardından, vatandaşın artık oturduğun yerden, internet üzerinden sosyal sigorta yatırımını yapabileceğini de ifade etti.

Sigortalılara gecikme affı konusunda da Saner, “Anaparadan değil faizlerden bir bağış yapacağız, tabi faizlerden bağış yaparken de anaparanın yüzde yüzünü değil borcunun yüzde yüzünü ödeyecek olan kişi, borcunun yüzde faizinin %85'i silinecek bura da bunu çok net söyleyeyim” dedi.

Güzelyurt’taki trafik kazasıyla ilgili de Saner, bu konuda en son eleştirilecek kişinin kendisi olması gerektiğini söyledi Saner, kazaya sebebiyet veren kişiye, yasalara göre maksimum ceza kesilebildiğini belirtti.

Saner, denetimlerin sürdüğünü, ama bazı iş insanlarının da görevlendirme yaparken dikkat etmesi gerektiğini kaydetti



18 Mart Şehitleri törenlerle anılacak



18 Mart Şehitleri Anma Günü çerçevesinde Türkiye’yle birlikte KKTC’de de törenler düzenlenecek ve şehitler anılacak.

KKTC’de, Lefkoşa, Boğaz, Gazimağusa, Güzelyurt, İskele, Lefke ve Alsancak’ta törenler yapılacak.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 77
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1790
Toplam Tekil 4078518
IP 3.145.93.221






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.408 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu