BASIN BÜLTENİ Mülkiyet başlığında kısmi ilerleme sağlandı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Mülkiyet başlığında kısmi ilerleme sağlandı
Tarih: 09.11.2016 > Kaç kez okundu? 988

Paylaş


İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında önceki gün başlayan görüşmelerde mülkiyet başlığında kısmi ilerleme kaydedildiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Mülkiyet konusunda dün yapılan müzakerelerde, adada liderler arasında elde edilen ilerlemelere ek olarak kısmi ilerleme kaydedildi. Ancak, ek ilerleme elde edilmesine rağmen henüz başlığın kapanmadığı, halen bazı ayrılıkların devam ettiği de öğrenildi. Bugün ve yarınki görüşmelerde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ekipleriyle birlikte, Kıbrıs’ta varılan anlaşma uyarınca toprak düzenlemeleriyle ilgili mutabakat arayışına girilecek. İlkesel kriterlerde uzlaşı sağlandığı takdirde de cuma günü, Güvenlik ve Garanti başlığının garantör ülkeler İngiltere, Türkiye ve Yunanistan’ın de katılımıyla ele alınacağı beşli toplantının tarihinin belirlenmesiyle eş zamanlı olarak haritalar masaya getirilecek. Kaynaklar, garantilerin ele alınacağı beşli toplantının tarihinin belirlenmemesi durumunda, Birleşmiş Milletler tarafından liderlere iletilen İsviçre süreciyle ilgili üç aşamalı mutabakatın bozulacağını kaydetti.



Ertuğruloğlu: “Doğruları söylemeye devam edeceğim”



Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu “pembe veya pembemsi tablolar çizemeyeceğini, bunun bilinen bir özelliği olduğunu” söyleyerek, “çözüm karşıtı, faşist, barış karşıtı” gibi eleştiriler aldığını ancak doğruları söylemeye devam edeceğini kaydetti.

Karşı tarafın “kanatsız melek” olarak gösterildiğini, ancak Kıbrıs Türk halkının haklarının gözetilmediğini, bundan üzüntü duyduğunu belirten Ertuğruloğlu, Rum tarafının Kıbrıs Türk halkının güvenliğini, ekonomik özgürlüğünü gözetemeyeceğini, bunun gerçekçi gözle bakıldığında görülebileceğini belirtti. Ertuğruloğlu, bu tartışmaların son günlerde bir yerel gazeteye yaptığı açıklamadan sonra ortaya çıktığını, ancak orada söylediklerinin çarpıtıldığını, “ilhak” konusunun buradan çıktığını, ancak bunu ilk olarak Cumhurbaşkanı’nın söylediğini, “ya çözüm olacak ya da Rumlar kendilerini Türkiye ile komşu bulacaklar” dediğini kaydetti.

Müzakereleri engellemeye yönelik bir gayretleri olmadığını, Cumhurbaşkanı tarafından istendiği için müzakerelerin dışında kaldıklarını ifade eden Ertuğruloğlu, Cumhurbaşkanı ile daha önce yaptığı görüşmeden de bilgi verdi. Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının tek seçeneğinin federal yapı olmadığını, “bunun acizlik ve seçeneksizlik” olduğunu ve bunun üzücü olduğunu belirterek, Rum tarafının Kıbrıs Türk halkına haklarını vermek istemediğini kaydetti.

Kendisine yönelik yapılan eleştirileri dile getiren ve bunları yanıtlayan Ertuğruloğlu, 50 yıldır müzakerelerin sürdüğünü ifade ederek, özellikle AB üyeliği sonrasında artık adada federasyon kurulmasının teknik olarak mümkün olmadığını vurguladı.

Kıbrıs Türk halkı ekonomik olarak bu topraklarda var olmak istiyorsa bunu bilmesi gerektiğini ifade eden Ertuğruloğlu, iki kurucu devletin yalan olduğunu, en iyi şekliyle “eyalet” olduğunu, Rumların anlaşmanın AB’nin birincil hukuku olmasını da istemediğini kaydetti.

Ertuğruloğlu, egemen eşitliğe sahip olmayan siyasal eşitliğin uygulanabilir olmadığını belirterek, halkı Rum’un insafına bırakmayacaklarını belirtti.

KKTC’yi sonuna kadar savunan biri olduğunu, Rumlarla bir anlaşmanın parçası görülmeyen KKTC’nin varlığının anlaşmaya engel değil tek yol olduğunu belirten Ertuğruloğlu, egemen eşitlikten yana olduğunu vurguladı.

Ertuğruloğlu, “Çözüm olacaksa olsun, ben iddia ediyorum netice mümkün değil, ancak ortaya çıkarılabilir. Ne olursa olsun gerçekleşmeyecek demiyorum ama adaya sözde çözüm empoze edeceklerse edebilirler. Tek huzurun var olduğu adanın da savaş bölgesi olmasını istiyorlarsa empoze etsinler. Ben hassasiyetlerimizi, inandıklarımızı inanmadıklarımızı dile getiriyorum. Önemli olan Çözüm olmadığı noktada ne yapacağız. Bu her ülke için geçerlidir. Bir konsensüs ortamı yaratılmalı ve yapılmak istenen için çalışılmalı. Anlaşma olmadığı gün ne yapmayı öngörürsünüz? Süreç böyle mi devam edecek? Bu mu Kıbrıs Türk halkına hizmet etmek yoksa Kıbrıs konusunda yeni bir sayfa açılması mıdır?” dedi.

Diplomatik tanınma politikasının hiç yapılmadığını ifade eden Ertuğruloğlu, “BM bugüne kadar hangi siyasi sorunu çözdü. Dünya bize 50 yılımızı yedi, başarı şansı olmayan bir müzakere sistemi ile Kıbrıs Türk halkı beklenti içine sokuluyor hayal kırıklığı yaşatılıyor. Peki ne olacak böyle, bu halk ne olacak? Ben kişi olarak tanınma politikasını savunuyorum ama diğer seçenekler de ortada. ‘Ya anlaşma olur ya ilhak olur’ demedim, sadece kişi olarak görebildiğim seçenekleri sundum. Uluslararası hukuk varsa 1963’ten beridir Kıbrıs Türk halkına yapılanlar yapılmamalıydı. Biz bu adada suç işlemedik eşitlik talep ettik” diye konuştu.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ta yeni sayfa açılması gerektiğini, şimdiden hazırlık yapılması gerektiğini, bunun müzakerelerin önüne geçilmeden yapılması gerektiğini, bu eksersizin yapılması gerektiğini vurguladı.



1. KKTC Fuarı ve Tanıtım günleri bugün başlıyor



“1.KKTC Fuarı ve Tanıtım Günleri”, İstanbul CNR EXPO’da bugün başlıyor. 12 Kasım’a kadar sürecek fuara Başbakan Hüseyin Özgürgün ile 3 bakan da katılıyor.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın Türkiye Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle ilk kez düzenlediği ve bugün başlayacak fuar, 2 bin metrekarelik alanda yer alacak. Fuara KKTC’den 110 civarında kuruluş katılıyor.

“1. KKTC Fuarı ve Tanıtım Günleri” etkinliğinin açılışına katılmak üzere dün akşam İstanbul’a giden Başbakan Hüseyin Özgürgün, İstanbul’da bulunduğu sürede bazı temaslarda da bulunacak. Fuara Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, KKTC Emlakçılar Birliği, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği, üniversiteler, turizm örgütleri, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı katılıyor.

Bu yıl ilki düzenlenecek fuar ile ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, “Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi dostumuzun da destekleriyle bu yıl ilkini gerçekleştireceğimiz fuarda güzel ülkemizin hem kültürünü, hem turizm potansiyelini hem de ekonomik örgütlerle pazar arayışlarını bir arada sunacağımız bir zemin oluşturacağız” dedi.

Atun, bu yıl ilkini düzenledikleri fuara Türkiye’den birçok kurum ve kuruluşu davet ettiklerini kaydederek amaçlarının Kıbrıs Türk kültürünün yanı sıra damak tadını, turistik yerleri ve ticaret imkanlarının geliştirilmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

Bakan Atun, fuarın düzenlenmesinde desteğini esirgemeyen Türkiye Cumhuriyeti hükümetine ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye teşekkür etti.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 55
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 258
Toplam Tekil 4079037
IP 18.118.184.237






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu