Bodrum, susuzluktan kırılıyor… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Bodrum, susuzluktan kırılıyor… - Necdet SİVASLI
Tarih: 03.09.2016 > Kaç kez okundu? 1058

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Sivaslı

e.mail: necdetes@mynet.com



Bodrum, susuzluktan

kırılıyor…



Son günlerde turizmimizle ilgili çok yazdık. Dünya ve turizm kenti Bodrum’daki durumu da zaman zaman gözler önüne sermeye çalıştık. Çakılan turizm sektöründe Bodrum’un da etkilenmiş olduğuna değindik. Önlem alınmaması durumunda gelecek yıllar içinde de Bodrum’da işlerin iyiye gitmeyeceğini vurguladık.

Dikkat edilecek olursa bugüne kadar Bodrum ile ilgili yazdığımız yazılarda pahalılığı, kazıklanmayı ve yanı başımızdaki Yunan Adası Kos ile kıyaslamalara değinmiştik. Ancak, Bodrum’daki sorunların sadece bunlarla sınırla kalmadığını da görmeliyiz.

Yaşantımızın önemli bölümünü Bodrum’da sürdürüyoruz. Bulunduğumuz Bağla Koyu’nda, sitemizin kendi ürettiği suları kullandığımız için bugüne kadar herhangi bir su sıkıntısı ile karşılaşmadık.

Ancak duyumlarımıza göre, Büyükşehir Belediyesi, kendi sularını sağlayan sitelere de şebeke suyu bağlamayı düşünüyormuş. Halen mevcut şebekelere su sağlayamayan Belediye, kendi suyu ile yetinen sitelere el atmasa daha hayırlı olmayacak mı?

Ancak, Bodrum’un çok büyük bir su sıkıntısı içinde olduğunu söylemeliyiz.

Bodrum’a içme suyu taşıyan isale hattında meydana gelen patlak nedeni ile su kesintisi yaşanıyor. İsale hattı yapıldı yapılalı bu kaçıncı patlak biz sayısını unuttuk.

Susuzluktan yakınan sadece oteller ve diğer işletmeler değil, bunlara ev sahiplerini de eklemek gerekiyor. Çoğu zaman evlerden akan suların koku yaydığı, renklerinin değişik olduğu da belirtiliyor.

Bodrumluların sık sık kesilen su kesintileri karşısındaki tepkilerini de görmek gerekiyor: İşte işletmeci Miraç Toprak’ın tepkisi:

“Su bulamıyoruz maalesef. Bodrumu turizmimi bitirdiniz. Bodrum gibi bir yerde yılardır su akmıyor su yokkkkkkkk. Türkiye’nin göz bebeği turizmi ne halle soktunuz yılardır su sorunu musikiyi ararsın çalışma var çalışma var yılardır bilmeyende denizden boru hatları döşüyorlar başka bir ülkeden su getiriyorlar sanacaklar..yeterrrr bu su sorununa bir care bulun otellerde müşteriler Allahın suyunu bulamiyor wc ye gidemez oldular bitirdiniz turizimiiiii bodrum çöplükten susuzluktan gidiyor.kaldırımları köstebek yuvası.sonra neden esnaf is yapmıyor turist tatilci gelmiyor esnaf kendisi etrafı derliyor topluyor.en fazla 2 yılı gecmez bodrum biter demedi demeyin mal sahipleri kiraci bulamayacak demedi demeyin...kos koca bodrumda yılardır ben esnafım turizmciyim bir turlu suyumuz olmadı.ne zorluklarla biz turist getiriyoruz adamlar banyo yapamadan gidiyorlar nerdeyse bitlenecekler.yazık hem de nasil yazık..biri bu konuya el atsin artikkk. Bos şeylerle uğraşacaklarına..şikayet ediyoruz dert yakınıyoruz karşımızda muhatap birini bulamıyoruz...torbada su şebekesi patlamış ta bir haftadir su yok bodrumda yahu el insafff adamlar denizin altında tünel yapıyor adamlar Kıbrıs’a deniz altında su götürdüler başka bir devlete siz bir şebeke hortumu borusu değiştirmiyorsunuz yazıklar olsun ki esnafı halkı bu halle getireneee…”

Yollardaki bozuklukları, ölü gözünü andıran ışıklandırma sistemlerini, lağım kokan bölgeleri, çöplükten geçilemeyen yolları saymıyoruz. Bunlara susuzluktan kırılan bir turizm kentini eklediğimizde ortaya çıkan tablonun nasıl düşündürücü olduğunu yakından görebilmekteyiz.

Bodrum efsanesi bitiyor, bitiriliyor.

Bunlar madalyonun bir yüzü, ikinci yüzüne de bakalım:

Geçenlerde Gümbet’te bir otel işletmecisi arkadaşımızla sohbet ettik, o da sık sık kesilen sulardan şikâyet etti. Kendisini dinleyelim:

“Su kesintileri nedeni ile depolarımızı dolu tutuyoruz. Ancak, bir iki gün içinde depolar da boşalıyor. Bu durumda tankerlerle su taşıtmak durumundayız. Ancak, hemen her otel ve işyeri susuzluktan tankerlere yüklenince tanker sahipleri de yüksek ücret talebinde bulunuyor. İster istemez susuzluktan kurtulmak ve müşterileri susuz bırakmamak için tankerlere yüksek ücret ödemek durumunda kalıyoruz. Susuzluğu bazı çevreler istismar ediyor, fırsata çeviriyor. Ortada bir rant var ve bundan da istifade edene evrelerin bulunduğunu görmekteyiz. Birçok otel susuzluk nedeni ile havuz temizliğini bile yapamıyor. Böyle bir turizm anlayışı olabilir mi? Bazı otellerde susuzluk nedeni ile tartışmalar yaşanıyor. Bazı müşteriler de bu nedenle otellerden ayrılıyor. Sıkıntı büyük ama çözüm üretmesi gerekenler ortada yok. Eğer, bu duruma çözüm bulunmaz ise zaten sıkıntılı bir dönem geçiren Bodrum turizmi tamamen yok olacaktır.”

Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MUSKİ tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, DSİ tarafından yapılan ve aktif olarak kullanılmasına 2011 yılında başlanan içme suyu isale hattının üç yıl sonra Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne devir işlemlerinin yapılmaya başlandığına dikkati çekilip, "Yapılan bu devir işlemlerinin ardından tabiri caizse kiracısı olduğumuz bu içme suyu hattının bakım-onarımı Genel Müdürlüğümüze ait olduğu için mal sahibine hatalı gördüğümüz yerlerin uyarısında bulunduk. Gerekli şerhleri koyduk. Çünkü vatandaşımız nasıl bir alt yapının devredildiğini bilmez, evine suyun gelip gelmediğine bakar. Bayramdan önce yarımadanın suyunu vermek için ekiplerimiz 24 saat boyunca çalışmalarını sürdürüyor" deniliyor.

Açıklamada ayrıca, isale hattını fay hattının bulunduğu bölgeden geçirilmiş olması, kullanılan borulardan alınan numulerde yapılan incelemede bileşiminde bulunması gereken 'karbon siyahı' maddesinin gerektiği oranda bulunmadığının tespit edilmiş olması ve ilçenin pek çok yerinde çelik sorular yenilenirken, sadece buradaki patlağın meydana geldiği 1,2 kilometrelik borunun değiştirilmesinin ihale dışı bırakılmasının göz ardı edilecek bir durum olmadığı da vurgulanıyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 47
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 846
Toplam Tekil 4079624
IP 18.117.142.248






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu