Son yapılan anketler ne diyor?.. - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Son yapılan anketler ne diyor?.. - Necdet SİVASLI
Tarih: 01.06.2018 > Kaç kez okundu? 539

Paylaş


Elimizde en son yapılan bir kamuoyu araştırmasının sonucu bir anket duruyor. İktidardaki AK Parti tarafından yaptırıldığı iddia edilen bu anket sonuçları AK Parti’nin oy kaybettiğini ve şu anda bu partinin oy oranının % 46 olduğunu gösteriyor.

Daha önce yapılan anket sonuçlarını köşemizde değerlendirmiş ve “HDP kilit parti konumunda bulunuyor” demiştik.

Nitekim son ankette HDP’nin oylarının % 9-11 bandında olduğu görülüyor. Bıçak sırtında görünen HDP’nin barajı aşması durumunda Meclis aritmetiği de değişecek. Aksi olursa HDP’ye gidecek 65-70 oranında milletvekilinin AK Parti hanesine yazılacağı ve belki de AK Parti’nin Meclis çoğunluğunu bu şekilde ele geçirilebileceğine dikkat çekiliyor.

Ankette dikkat çeken bir başka ayrıntı da “Cumhur İttifakı” içinde yer alan MHP’nin oy oranındaki artıştır. MHP’nin daha önce % 5 oranında görünen oylarının % 8-9’a yükselmesi bu partiyi de Meclis’te önemli bir konuma getirebilir.

AK Parti’deki oy oranının ilerleyen zaman diliminde biraz da ekonomideki iyileştirme ile birkaç puan daha artabileceği görüşü ağırlık kazanıyor. AK Parti kurmayları “Meclis’te 300’ün üzerinde milletvekili çıkarabilecek gücümüz var” diyor.

AK Parti'nin kendi yaptırdığı belirtilen son ankete göre, 2018 seçimleri için AK Parti'nin oy oranı 1 Kasım seçimlerindeki oy oranının altında kalarak yüzde 46 düzeyinde çıkıyor. AK Parti ile ittifak yapan MHP ise yüzde 8-9 bandında kalırken, MHP’nin hükümet üzerindeki yaptırım gücünün artacağı ve alınacak kararlarda etkili olacağı iddia ediliyor.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre 2018 seçimleriyle ilgili tek tek anket sonuçları açıklanırken, AK Parti de kendi talimatıyla yeni bir seçim anketi yaptırdı.

Son ankette AK Parti'nin oy oranının düştüğü görülürken, HDP’nin oy oranının yüzde 9-11 bandında çıktığı, İYİ Parti’nin yüzde 7-8 düzeyinde oy alacağı tespiti yapıldı. 'Millet İttfiakı' içerisinde yer alan MHP’nin ise yüzde 8-9 bandında kalsa da hükümet üzerindeki yaptırım gücünün artacağı ve alınacak kararlarda etkili olacağı iddia ediliyor.



7 Haziran seçimlerinde yüzde 41 oy oranıyla 258 milletvekili çıkararak tek başına hükümet kuramayan, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 49.5 oy oranıyla 550 milletvekilinden 317’sini alan AK Parti’de, 24 Haziran seçimlerine yönelik yaptırılan anketlerde partinin oy oranı yüzde 46 düzeyinde çıkıyor.

İttifak yapan partilerde yüzde 10 barajının uygulanmaması kuralı nedeniyle MHP ve İYİ Parti barajı geçemese de milletvekili çıkarabilecek. AK Parti’de, HDP’nin barajı geçmesi durumunda partinin 600 milletvekilinden 320’sini alabileceği, AK Parti-MHP’nin toplam milletvekili sayısıyla anayasayı değiştirecek bir çoğunluğa ulaşılmasının mümkün olmadığı değerlendirmesi yapılıyor.



Milletvekili sayısı 600’e çıkmasına karşın AK Parti’nin vekil sayısında artış olmayacağı kaydedilirken, sahada durumun 7 Haziran kadar kötü olmadığı, ancak 1 Kasım kadar da iyi olmadığı görüşü dile getiriliyor. Parti yönetimi, anketlerde durumun çok kötü olmadığı, Meclis’te çoğunluğu alacakları yönündeki iyimser tahminlerine karşın milletvekili sayısının çok sınırda çıkabileceği, hatta 300’ün altına düşebileceği yorumları da yapılıyor.



Bu durumda MHP’nin hükümet üzerindeki yaptırım gücünün artacağı ve alınacak kararlarda etkili olacağı, AK Parti’nin MHP’ye bağımlı hale geleceği dile getiriliyor.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz:

AK Parti 24 Haziran’daki seçimde zorlanacak.

Özellikle HDP’nin barajı aşması durumunda Meclis çoğunluğunu ele geçirmesi çok zor görünüyor. Bu nedenle HDP kilit parti olarak değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağı da son yapılan anket sonuçlarında görünüyor. AK Parti’nin yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da rakipleri karşısında zorlanabileceği ifade ediliyor.

Seçim sonuçlarında kararsızların ve genç seçmenin önemli bir rol oynayabileceğini de unutmamak gerekiyor.

Yazımızı sonlandırmadan iki anket çalışmasının sonuçlarına da bakalım:

Metropoll Araştırma Şirketi'nin "Türkiye’nin Nabzı Mayıs 18" başlığıyla yayınladığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev onayı geçtiğimiz aya göre yüzde 3.4 düşerek 46.3’e gerilerken, onaylamayanların oranı yüzde 3.7 artarak yüzde 47.8’e çıktı.

İstanbul Ekonomi Araştırma (IE) tarafından 24 Haziran seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin yapılan bir anketin sonuçları paylaşıldı. Buna göre genel seçimlerde “hiçbir parti veya ittifakın meclis çoğunluğunu sağlayamadığı” sonucuna varılırken, Cumhurbaşkanlığı seçiminin de ikinci tura kalacağı öngörülüyor.



necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 472
Toplam Tekil 4068394
IP 18.191.88.249






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu