BASIN BÜLTENİ Sucuoğlu: “Türkiye Sağlık Bakanı Akdağ ile tam bir mutabakat sağladık” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Sucuoğlu: “Türkiye Sağlık Bakanı Akdağ ile tam bir mutabakat sağladık”
Tarih: 26.08.2016 > Kaç kez okundu? 1097

Paylaş


Türkiye Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesinin 70’li yıllarda inşaa edildiğini ve günümüz şartlarına uygun hizmet veremediğini söyleyen Akdağ, KKTC halkının kaliteli sağlık hizmeti alabilmesi için tam donanımlı ve fonksiyonel bir hastanenin şart olduğunu, bu konuda bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Türkiye Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile önce Akdağ’ın makam odasında baş başa, ardından ise heyetler arası 3.5 saat süren geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi.

Sucuoğlu, Türkiye’nin her alanda olduğu gibi sağlık alanında da Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu, Türkiye’de şu anda yürütülen sağlık sisteminin her vatandaşa eşit hizmet anlayışı ile kaliteli bir şekilde yapıldığını belirterek, ülkemiz gerçeklerini göz önünde bulundurarak Türkiye’deki sağlık siteminden faydalanmak istediklerini söyledi. Sucuoğlu,Ankara’da çok verimli görüşmeler yaptıklarını, Türkiye Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile tam bir mutabakat içerisinde olduklarını belirtti. Sucuoğlu Ankara’daki temaslarında Genel Sağlık Sigortası, Lefkoşa’ya yapılması düşünülen yeni hastane binası, doktor alanında yaşanan sıkıntılar, randevu sistemi, otomasyon sistemi ve sağlık çalışanlarının eğitimlerini kapsayan konuları ele aldıklarını da ifade etti.

Türkiye Sağlık Bakanı Akdağ’ın uzun yıllar Sağlık Bakanlığı görevlerinde bulunduğunu ve oldukça tecrübe sahibi olduğunu vurgulayan Sucuoğlu, sağlık sistemi konusunda Akdağ’ın tecrübelerinden yararlanarak KKTC sağlık siteminin hizmet kalitesini yükseltmek istediklerini söledi. Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu Lefkoşa’ya yapılması düşünülen yeni hastane binası ile ilgili olarak da hazırlanan proje çalışmalarını Türkiye Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile paylaşarak proje hakkında görüşmede bulundu. Sucuoğlu hastane binası için BRT tesislerinin yanında 270 dönümlük bir araziyi Sağlık Bakanlığı olarak aldıklarını belirterek, günümüz koşullarına uygun çağdaş bir hastane binası yapma arzusunda olduklarını yineledi.

Sucuoğlu, yapılan proje çalışmalarında önümüzdeki 10 yılda yaşanacak olan nüfus artışına göre bir çalışma yaptıklarını, gerek öğrenci, gerekse turist sayısını göz önünde bulundurarak hareket edeceklerini kaydetti. Sucuoğlu, ayrıca 2014 yılında Türkiye Sağlık Bakanlığı ile yapılan ve yürürlülüğe girmeyen hizmet protokolü konusunun tekrardan işlevsellik kazanabilmesi için çalışma başlattıklarını da söyledi.

Türkiye Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye ile KKTC arasında güçlü bir dayanışma bulunduğunu belirterek, iki ülkenin sağlık alanında çok büyük işlere imza atacağını ifade etti. Akdağ, iki ülke arasındaki ilişkilerin, 2008 tarihine imzalanan "Sağlık İşbirliği Anlaşması" çerçevesinde yürütüldüğünü anımsatarak, bu kapsamda iki Bakanlık arasında gerçekleştirilen karşılıklı heyet ziyaretleri, sağlık personeli değişimi ve eğitimi, ücretsiz hasta tedavisi, ihtisas eğitimi gibi alanlarda kapsamlı ve verimli işbirliği faaliyetlerinin yapıldığını söyledi. Akdağ, bunun dışında 2014 yılında uzman eğitimi değişimini de kapsayan ek protokol ile bakanlıklar arasındaki işbirliğinin artırıldığını vurguladı.

Türkiye Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesinin 70’li yıllarda inşaa edildiğini ve günümüz şartlarına uygun hizmet veremediğini söyleyen Akdağ, KKTC halkının kaliteli sağlık hizmeti alabilmesi için tam donanımlı ve fonksiyonel bir hastanenin şart olduğunu, bu konuda bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Akdağ, Türkiye’de uygulanan ve hastaların daha iyi bir hizmet alabilmesi için oluşturulan randevu ve otomasyon sisteminin Kuzey Kıbrıs’ta da uygulanabilmesi için iki bakanlık arasında işbirliği yapacaklarını söyledi. KKTC Hastanelerinde eksik olan cihazların giderilmesi ve bakım onarımı konusunda da her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını dile getiren Akdağ, Kıbıs’ta ki sağlık sisteminin tamamen yenilenebilmesi için çalışacaklarını ifade etti.

KKTC Sağlık Bakanlığı’nın tespit edeceği eksik branşlardaki doktor sıkıntısının giderilmesi için geçici olarak görevlendirmeler yapabileceklerini de söyleyen Akdağ, sağlık konusunun çok ciddi bir konu olduğunu, bu nedenle bu konuya hassasiyetle yaklaştıklarını kaydetti.

Akdağ, bayramdan sonra KKTC’ye teknik bir heyet göndereceklerini, bu heyetin KKTC Sağlık Bakanlığı ile birlikte mutabık kalınan konularla ilgili detaylı çalışma yapacağını söyleyerek, Kıbrıs Türk halkının sağlık alanında en iyi hizmeti alabilmesi için olumlu katkılar koymaya devam edeceklerini belirtti.



Berova Ankara ziyaretini tamamladı



Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova Ankara’daki temaslarının son gününde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ı ziyaret etti.

Bakan Berova’nın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’yü ziyaretinde KKTC üniversitelerinin Bilimsel, Teknolojik Araştırma ve Geliştirme projelerinin Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenmesine ilişkin protokol ile ilgili görüşmeler yapıldı ve protokolün çağın gerekleri doğrultusunda revize edilmesi hususunda anlaşmaya varıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, KKTC üniversitelerinin teknolojik, bilimsel etkinliklerin düzenlenmesi, kariyer geliştirme ve özellikle kamu kurumlarının AR-GE ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve üniversitelerin toplumsal hizmet misyonlarını yerine getirebilecek projelerden yararlanmasının önünü açacak işbirliği protokolünün en kısa süre içerisinde imzalanması kararlaştırıldı.

Görüşmede bilim ve teknoloji alanında ki gelişmelerin KKTC eğitimine yansıtılması yönünde ortak çalışmaların başlatılması için görüş birliğine varıldı.

Bakan Özlü ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, AR-GE yazılım ve teknoloji altyapısı için KKTC’ye gerekli desteği vermeye hazır olduklarını belitti.

Bakan Özdemir Berova daha sonra YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette KKTC Yükseköğrenimin de yaşanan olumlu gelişmelerin devamı ve alınması gereken önlemler hakkında görüş alışverişinde bulunulurken, E-Kayıt sistemi ile ilgili de kararlar alındı.

Türkiye Cumhuriyeti’nden Kuzey Kıbrıs’a gelen öğretim üyelerinin KKTC yükseköğrenimine katkı sağladığını belirten Berova, öğretim üyelerinin adaya giriş ve çıkışlarında sıkıntı yaşamaması adına gerekli önlemlerin yeni akademik yıl başlamadan önce alınacağını ifade etti.

YÖK Başkanı Yekta Saraç ise bu konuda gereken tedbirlerin alındığını, herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını vurguladı.

Ziyarette ayrıca KKTC liselerinden mezun olan öğrencilerin de E-Kayıt sistemi ile Türkiye Cumhuriyeti’ndeki üniversitelere ön kayıt yapabilmeleri için YÖKSİS üzerinden gerekli teknik çalışmaların başlatılmasına karar verildi.

Gerçekleştirilen görüşmelerin sonunda YÖDAK’ın yapısının güçlendirilmesi ve üniversitelerin yasa ile kurulmasını içeren KKTC Yükseköğrenim Yasası hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu, son düzenlemeler ile birlikte ekim ayı içerisinde hazırlanan yasanın Meclis’e sunulacağı ifade edildi.



Saner, Ankara temaslarını tamamlayarak KKTC’ye döndü



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, Ankara temaslarını tamamlamasının ardından adaya döndü.

Ercan Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında Saner, Ankara temaslarını yararlı olarak nitelendirerek, TC Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile yaptığı görüşmeler hakkında detaylı bilgi verdi.

Saner, geçtiğimiz günlerde kanun hükmünde kararname ile çıkartılan muhaceret affının Türkiye’de büyük bir memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Bakan Kaya ile yaptığı görüşmeyle ilgili olarak Saner, bakanlığa bağlı bulunan arazi üzerinde “kadın sığınma evleri” ve “şiddet önleme ve izleme merkezleri” yapılmasına yönelik çalışmalar başlattıklarını kaydetti.

Bakan Soylu ile Sosyal Sigortalar Dairesi’nin mali yapısı konusunda görüştüklerini ifade eden Saner, dairenin borçlarının nasıl yapılandırılacağıyla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Saner, Soylu ile KKTC’deki asgari ücretin belirlenmesi açısından dünya standartlarında uygulanan bütün veri tabanlarının kullanılmasına yönelik bilgi ve tecrübe paylaşmaya gidileceğini belirtti.

Bakan Soylu ile temasları sırasında imzaladıkları Çalışma, Sosyal Güvenlik ve İstihdam Alanlarında İşbirliği Anlaşması hakkında bilgi veren Saner, anlaşmanın ülkedeki çalışma yaşamını, istihdamı, sosyal konularda yapılacak işleri kapsayacağını söyledi. İki ülke arasında işbirliğinin süreceğini vurgulayan Saner, “Protokol çerçevesinde çalışma hayatının düzenlenmesi, toplu iş sözleşmeleri, iş anlaşmazlıklarının giderilmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi ve genel sağlık sigortasını kapsayan birçok çalışmanın gerçekleşmesi için mutabakata vardık” dedi.



Terazi Şehitleri dün Gazimağusa Canbulat Şehitliği’ne defnedildi



42 yıl önce Limasol'a bağlı Perekluşa bölgesinde öldürülen ve Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından yapılan kazılarda bulunan 5 şehit dün askeri törenle Gazimağusa Canbulat Şehitliğine defnedildi.

Terazi şehitleri Turgut Hüseyin Mercan, Hasan Hüseyin Mercan, Turgut Ahmet Erbulak, Hüseyin Ahmet ve Ömer Ahmet Serman için düzenlenen defin törenine, Gazimağusa Kaymakamı Dürdane Acı, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Milletvekilleri, askeri erkan, şehit aileleri ve diğer yetkililer katıldı.

Lala Mustafa Paşa Camide kılınan cenaze namazının ardından şehitler Canbulat Şehitliğine getirildi. Burada şehitler huzurunda 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve şehitlerin tabutuna sarılı bayraklar ve şehitlerin fotoğrafları ailelerine teslim edildi.

Ardından Terazi şehitlerinin defin töreni yapıldı ve şehitler sonsuz yolculuğuna uğurlandı. Defin töreninin ardından şehitler için dualar okundu.

Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan törende yaptığı konuşmada, 42 yıl önce Terazi köyünden alınan Kıbrıslı Türk kardeşlerinin barbar Rumlar tarafından Limasol'a kaçırıldığını ve gaddarca katledildiğini anlattı.

"Biz yapılanları unutmuyoruz, şehitlerimiz bugün özgür yaşadığımız topraklara defnediliyor, huzura kavuşuyor" diyen Ersan, Terazi şehitlerini saygıyla andı, rahmet diledi ve "Çekilen acılar kolay değildir, unutamayız" dedi.

Milli mücadele yıllarında yaşanan olaylardan dolayı 2 bin 953 çocuğun babasız büyüdüğünü ifade eden Ersan, dernek olarak yürüttükleri tazminat davalarından vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

Türkiye'nin garantörlüğü, egemenlik, bağımsızlık ve özgürlükten vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Ersan, savaşın kötü olduğunu; aynı acıları bir daha çekmek istemediklerini kaydetti ve aziz şehitleri rahmetle andı.



Troyka geri geliyor



Rum tarafında faaliyet gösteren “Kıbrıs Bankası”nın, ödeyemedikleri milyonlarca Euro’luk borçlarını silmek için müşterilerinden aldığı, Lefkoşa ve diğer kentlerin ana caddeleri üzerindeki çok değerli ticari binaları satışa çıkardığı bildirildi.

Rum Fileleftheros gazetesi “’Altın’ Taşınmazlar Mezatta… Kıbrıs Bankası: Satmak İçin İlgilenen Yatırımcı Arıyor… Borç Sildirmeye Karşılık Taşınmaz Listesi Uzadı” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Lefkoşa’nın güneyindeki ana caddeler üzerinde bulunan bazı ticari binaların alanlarını ve 4 milyon 500 bin Euro’dan başlayıp 18 milyon 300 bin Euro’ya kadar değişen satış fiyatlarını aktardı.

Rum Simerini gazetesi ise “Troyka Kıbrıs’a Geri Geliyor” başlıklı haberinde Rum yönetiminin kreditörlerinin 26-30 Eylül döneminde Güney Kıbrıs’a giderek kamu reformu, hareketsiz (batık) kredilerin azaltılması, devlet hastanelerinin özekleştirilmesi ve genel düzenlemeleri mercek altına alacağını haber verdi.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1045
Toplam Tekil 4065252
IP 3.146.34.191






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.788 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu