BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı: “Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi vazgeçilmezdir” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı: “Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi vazgeçilmezdir”
Tarih: 23.08.2016 > Kaç kez okundu? 1160

Paylaş


Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Türkiye’nin sağlayacağı güvenlik ve garantinin hiçbir şart altında AB üyeliğiyle bertaraf edilemeyeceğine işaret edilerek , Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin vazgeçilmez olduğu yinelendi.

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıslı Türkler adına konuşmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Enformasyon Dairesi aracılığıyla yapılan yazılı açıklamada, Rum Yönetimi Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulides’in Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünün devamının Kıbrıslı Türklere de olumsuz yansımaları olacağı yönündeki açıklamasının, akla ve mantığa sığmadığı ve Kıbrıs Türk tarafını bir kez daha hayrete uğrattığı ifade edildi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şunlar kaydedildi:

“GKRY Hükümet Sözcüsü’nün Kıbrıslı Türkler adına konuşma cüretini kendisinde görmüş olması kabul edilemezdir. Birleşmiş Milletler uhdesinde devam eden müzakereler çerçevesinde son aşamada ve garantörlerin katılımıyla çok taraflı bir konferansta ele alınacağına dair üzerinde halihazırda mutabık kalınan güvenlik ve garantiler konusunun, bu formatın dışında çeşitli vesilelerle basın aracılığı ile sık sık gündeme getirilmesinin, mevcut sürece zarar vermekten ve Kıbrıs Rum tarafının masadaki taahhütlerine sadık kalma niyetini sorgulatmaktan başka bir amaca hizmet etmediğini vurgulamakta fayda görmekteyiz.

Öte yandan Hristodulides’in, Ada’da bir çözüme ulaşılmasını müteakip Avrupa Birliği dışında herhangi bir garantiye ihtiyaç olmadığını iddia etmesi, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türkünün güvenlik ve garantiler konusunda bugüne kadar var olan ve sürekli olarak yinelediği duruşunun esas sebebini anlamadığını veya anlamamakta ısrarcı olduğunu göstermektedir. Hristodulides ayrıca, Kıbrıslı Türklerin gelecekleriyle ilgili bir seçimle karşı karşıya olduklarını, bu bağlamda ya AB üye ülkesi olarak birleşik bir Kıbrıs olmayı, ya da Türkiye’nin dahil olduğu bir gelecek seçmeleri gerektiğini ifade etmiştir.

Bu vesileyle, Anavatan Türkiye’nin sağlayacağı güvenlik ve garantinin hiçbir şart altında AB üyeliğiyle bertaraf edilemeyeceğini, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin vazgeçilmezlerimizden olduğunu yineler, güvenliğimizi ilgilendiren konularda Kıbrıs Türk tarafına aklınca tavsiyede bulunan Kıbrıs Rum yaklaşımını şiddetle kınadığımızı vurgularız.”

Kıbrıs Rum tarafına, Kıbrıs Türk halkının kendi seçtiği yetkililer tarafından yönetildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Rum yetkilileri hadlerini aşarak Kıbrıslı Türkler adına beyanatlar vermekten ve önerilerde bulunmaktan kaçınmaya ve son dönemde sıklıkla tekerrür eden yapıcı olmayan bu tutumu sürdürmekten imtina etmeye davet ederiz” denildi.



Cumhurbaşkanı Akıncı, siyasi parti başkanları ve temsilcileriyle görüştü



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yoğunlaştırılmış müzakerelerin yarın başlayacak ikinci turu öncesinde siyasi parti başkanları ve temsilcileriyle yaklaşık 2 saat süren bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın davetiyle Cumhurbaşkanlığı’nda saat 15.15 sıralarında başlayan toplantı 17.00’de tamamlandı.

Toplantıya Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Hüseyin Özgürgün, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit katıldı.

Özgürgün’e UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz, Denktaş’a DP Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, Talat’a CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, Özyiğit’e de TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler eşlik etti.

Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu ile müzakere heyetinden müzakereci Özdil Nami, Sözcü Barış Burcu, Diplomasi ve Siyasi İşler Özel Danışmanı Erhan Erçin, Teknik Komiteler Koordinatörü Meltem Onurkan Samani de toplantıda hazır bulundu.

Görüşme sonrasında basına açıklamada bulunan parti başkanları, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın 16 Ağustos’ta Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyaret ve buradaki temasları hakkında kendilerine bilgi verdiğini kaydederek, yarın yeniden başlayacak yoğunlaştırılmış müzakere süreci hakkında görüş-alışverişinde bulunulduğunu belirttiler.



Cumhurbaşkanlığı: “Doğal gazla ilgili girişimler Kıbrıs Türkleri’nin ortaklık haklarının ihlali anlamına gelir”



Cumhurbaşkanlığı, Kıbrıs Rum Yönetimi’ni, doğal gazla ilgili girişimlerinin Kıbrıs Türklerinin ortaklık haklarının ihlali anlamına geleceğini ve bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Mısır Petrol Bakanı’nın 25 Ağustos’ta Kıbrıs Rum Kesimine gelerek Mısır’a gaz satılması konusunda anlaşma imzalayacağı yönünde Kıbrıs Rum basınında çıkan haberlerle ilgili olarak yazılı açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, “Kıbrıs çevresindeki enerji kaynakları Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin ortak zenginlikleridir. GKRY’nin bu gerçeği görmezden gelerek bu kaynakların çıkarılması, işletilmesi ve taşınmasına yönelik tek yanlı olarak yapacağı girişim ve düzenlemeler Kıbrıslı Türklerin ortaklık haklarının ihlali anlamı taşır ve kabul edilemezdir” dedi.

Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulma arayışlarının yoğunlaştırıldığı bu kritik dönemde gerginliği artırarak süreci zehirleyecek her türlü yaklaşımdan uzak durulması gerektiğini kaydeden Burcu, “Yakın bir geçmişte görüşme masasının benzer olumsuz girişimler sonrasında dağıldığı unutulmamalıdır” ifadesini kullandı.

Burcu, “Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail ilişkilerinin düzeldiği ve İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa Birliğine taşınmasının projelendirildiği bu günlerde izlenmesi gereken en verimli ve akılcı yol bir an önce Kıbrıs sorununa bir çözüm bulmak ve Kıbrıs gazının İsrail gazı ile birleştirilerek Türkiye üzerinden AB’ye erişimini sağlamaktır. Tüm tarafların kazançlı çıkacağı böylesi bir planlama şüphesiz ki Kıbrıs sorunun çözümüne de katkı koyacaktır” dedi.



Yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turu bugün başlıyor



Kıbrıs sorununa çözüm bulma amacıyla sürdürülen müzakereler çerçevesinde yoğunlaştırılan görüşmelerin ikinci turu bugün başlıyor.

Ara bölgede BM tarafından müzakereler için tahsis edilen binada yer alacak olan görüşme saat 10:00’da başlayacak.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Eylül ayının ikinci yarısında BM Genel Kurul çalışmaları kapsamında New York’a gidişleri öncesinde toplam 7 görüşme gerçekleştirecek.

Bugün, 29 ve 31 Ağustos ile 2, 6, 8 ve 14 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek görüşmelerde hedef, Temmuz ayındaki yoğunlaştırılmış süreçte bir kısmı azaltılan ayrılık noktalarını daha da asgariye indirmek.

Geçtiğimiz hafta Ankara ziyareti sonrasında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakere süreci kapsamında Ağustos ve Eylül aylarında planlanan 7 toplantının yeni bir dönemin başlangıcı olabileceğini söylemiş ve 2016’da sonuç alınamaması halinde çözüme ulaşmanın imkansız hale gelebileceğini belirtmişti.



Akıncı: “Acımasızca, bir çocuğun canlı bomba olarak kullanıldığı bu insanlık dışı olayda yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, sizlere ve Türk halkına başsağlığı dilerim”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Gaziantep’teki terör saldırısı nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı göndererek, Kıbrıs Türk halkının Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu bir kez daha yineledi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Akıncı, taziye mesajında, “Gaziantep’te masum kardeşlerimizin hayatını kaybettiği vahşi terör saldırısı nedeniyle KKTC halkı adına taziyelerimi iletir, zatı – devletlerinin şahsında tüm Türkiye’ye dayanışmamızı bir kez daha belirtirim” ifadelerine yer verdi.

Mustafa Akıncı, “Acımasızca, bir çocuğun canlı bomba olarak kullanıldığı bu insanlık dışı olayda yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar, sizlere ve Türk halkına başsağlığı dilerim” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Gaziantep’teki terör saldırısının hemen ardından yaptığı açıklamayla KKTC halkının Türkiye ile dayanışmasını yinelemişti.

Akıncı söz konusu açıklamasında, “Terör vahşeti bu kez de Gaziantep'te bir düğün ortamında kendini gösterdi. Bu insanlık dışı eylemin amacı kuşkusuz ki masum insanların canı pahasına Türkiye'yi kaosa ve istikrarsızlığa sürüklemektir. KKTC halkı adına bu acı gününde Türkiye halkı ile olan dayanışmamızı bir kez daha belirtirim. Bu alçak saldırı sonucu yaşamını yitirenlere rahmet yaralılara acil şifalar dilerim” ifadelerine yer vermişti.



Tatar, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin sulandırılmaması çağrısında bulundu



Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ersin Tatar, Türkiye’nin “etkin ve fiili” garantisinin sulandırılmasının Kıbrıs Türk halkına yapılabilecek en büyük hata olacağını belirtti.

Tatar, yaptığı yazılı açıklamada, müzakerelerle birlikte gündemde olan Türkiye’nin “etkin ve fiili” garantisi konusunu yorumladı. Tatar, “Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Türkiye’nin etkin, yani tek yanlı müdahale hakkını kapsayan; fiili, yani Türkiye’ye Kıbrıs’ta asker bulundurma olanağı sağlayan sistemi etkisiz hale getirecek bir yolu asla açmaması gerektiğini, bunu yapmanın Kıbrıs Türkü’ne pahalıya mal olacağını” savundu.

Tatar, “Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı’nın varılacak antlaşmanın mutlaka Kıbrıs Türk halkının güvenlik, eşitlik ve özgürlüğünü içermesi gerektiğini söylemesine rağmen attığı bazı adımlar veya ifade ettiği bazı söylemler bunları sağlayacak nitelikte değildir” dedi.

Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini içeren bir antlaşmaya onay vermeyeceğini Kıbrıs Rum tarafındaki tüm partilerin oy birliği ile defalarca dile getirdiğini, Cumhuriyet Meclisi’nin de 24 Şubat 2010 tarihinde oy birliği ile aldığı kararın Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini bir antlaşma için şart gördüğünü belirten Tatar, “Oysa, gerek Ortadoğu’da yaşanan son askeri ve ekonomik gelişmeler, gerekse Rum tarafındaki EOKA terör örgütü uzantısı, Kıbrıs’ı Yunan yapma hayali kuran partilerin yükselişi Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamının Kıbrıs Türk Halkı için yaşamsal öneme sahip olduğunu kanıtlar niteliktedir” dedi.

Tatar, Kıbrıs’ta barışı sağlayan ve koruyanın BM değil Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin mevcudiyeti olduğunu belirtti.

Ersin Tatar, “Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini sulandırmak, hadım etmek, Kıbrıs Türk halkına karşı yapılabilecek en büyük hatadır. Kıbrıs Türkü Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin hadım edilmesine razıymış ve Türkiye de buna sıcak bakarsa Kıbrıs meselesini hallonulacakmış gibi bir hava yaratmak da son derece yanlış ve sakıncalıdır” ifadelerine yer verdi.



Sağlık Bakanı Sucuoğlu Ankara’ya gidiyor



Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın davetlisi olarak, bu sabah Ankara’ya gidiyor.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Sucuoğlu, Ankara’daki temasları kapsamında ilk olarak Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile bir araya gelecek. Daha sonra Türkiye Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüşecek olan Sucuoğlu, son olarak Türkiye Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık ile bir araya gelecek.

Sucuoğlu, Akdağ’la, Türkiye Sağlık Bakanlığı ile sağlık alanında yürütülen işbirliği çalışmalarının geliştirilmesi amacıyla görüşecek. Görüşmede Genel Sağlık Sigortası, yeni hastane yapımı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) işleyişi ile ilgili konular ele alınacak.

Bakan Sucuoğlu’na Ankara temasları sırasında Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, Özel Kalem Müdürü Arif Sonuç ve İlaç-Eczacılık Dairesi Müdürü Mertdoğan Soyalan eşlik edecek.

Sucuoğlu 24 Ağustos Çarşamba akşamı adaya dönecek.



Terazi köylü 5 kayıp şehit Perşembe günü defnedilecek



Limasol’a bağlı Perekluşa bölgesinde 1974’te öldürülen 5 Kıbrıslı Türk, 25 Ağustos Perşembe günü askeri törenle Mağusa Canbulat Şehitliği’nde defnedilecek.

Gazimağusa Kaymakamlığı ile Şehit Aileleri ve Malûl Gaziler Derneği’nden verilen bilgiye göre, 14 Ağustos 1974’te kaybolan ve Kayıp Şahıslar Komitesi’nin kazılarıyla bulunarak kimlik tespiti tamamlanan Terazi köyünden Turgut Ahmet, Hüseyin Ahmet, Hasan Hüseyin, Turgut Hüseyin ve Ömer Ahmet için saat 10.00’da Lala Mustafa Paşa Camii’nde cenaze namazı kılınacak.

Kayıp şehitler cenaze namazın ardından Mağusa Surları içerisindeki şehitlikte toprağa verilecek.

Törende sırasıyla Şehit Aileleri ve Malûl Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan’ın konuşması, saygı duruşu ve saygı atışı, ailelere bayrak teslimi ve defin işlemi yer alacak.



Kayıp Şehit Ziya Yusuf Cuma günü askeri törenle toprağa verilecek



Kayıp Şahıslar Komitesi (CMP) tarafından yapılan kazı çalışmalarında kalıntıları bulunan şehit Ziya Yusuf’un naşı, 26 Ağustos Cuma günü askeri törenle defnedilecek.

Lefkoşa Kaymakamlığı’ndan verilen bilgiye göre, Yusuf’un kalıntıları, saat 10.00’da Lefkoşa Mezarlığında bulunan İsmail Safa Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 21
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 573
Toplam Tekil 4064781
IP 18.118.205.186






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.408 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu